Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Çin yine ön planda…

61.500 seviyesinin altına inilmesine neden olabilecek bir durum yok

Bigpara Haber

Önceki gün Çin’in petrol ürün fiyatlarına yaptığı zammın ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı endişelerinin üzerine bir de bu sabah HSBC’nin açıkladığı imalat sektörü PMI verisinin 48,1 ile beklentilerin ve önceki datanın altında kalarak ekonomik yavaşlamaya ilişkin tedirginliği arttırıcı şekilde gelmesi, yeni güne Avrupa borsaları ile İMKB’nin satış baskısı altında kalarak başlangıç yapacağını gösteriyor.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Her ne kadar Japonya’da sabah yayınlanan ticaret dengesinin beklentilerin aksine iyi gelmesi, Çin haberinin negatif etkisini azaltacak olsa da bu gelişmelerin Yeni Zelanda’da açıklanan 4.çeyrek büyümenin 0,3% ile tahminlerin yarısı seviyesinde gerçekleşmesiyle birleşecek olması, günün yataya yakın seviyelerde ama hafif ekside (~62.020) başlayacağına işaret ediyor.

ABD’deki pozitif makro verilere karşılık son günlerde Çin’den gelen negatif haberler bu seyrini devam ettirirse, emtialar üzerinden tüm borsa endeksleri üzerinde düşüşe neden olabilir (emtia üreticisi hisselerden bir süre uzakta durmakta fayda var). Bu açıdan, bugünlerde Çin’deki gelişmelere biraz daha fazla dikkat etmekte fayda var.

Birkaç gündür İMKB’de görülen zayıflama belirtilerine rağmen henüz kar satışlarının yoğunlaşarak 61.500 seviyesinin altına inilmesine neden olabilecek bir durum yok. Buna karşılık, yurtdışında havanın tekrar terse döner gibi bir görüntü sergilemesi ihtiyatlılığı elden bırakmamayı da gerektiriyor. Bu nedenle, beklentisi olabilecek sektör (gayrimenkul, çimento gibi) ve hisselerden tercih yapılarak portföyler oluşturulmalıdır.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

ECZYT, TATKS, ANSGR, TRCAS

Seans sonrası açıklanan 2011/12 dönemi bilançoları:

LOGO, CIMSA, SONME, SNPAM, GLYHO

Günlük piyasa takvimi:

14:30 – (Türkiye) TCMB beklenti anketinin Mart ayı ikinci sonuçları açıklanacak
14:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 352.000)
16:00 – (ABD) Şubat ayı öncü göstergeler endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,6%)
xx:xx – (Türkiye) CEMTS, COSMO, SEKFK, YKBNK`nın Genel Kurul Toplantısı yapılacak

Yazarın Diğer Yazıları