Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Çin etkisi açılışı 64.500 desteğinin altında yapacak…

64.500’ün üzerine çıkamaması halinde ufak çaplı hisse azaltımına gidilebilir

Bigpara Haber

Dün, piyasaları etkileyebilecek türden negatif haber akışının bulunmaması ve yayınlanan makro verilerin iyi gelerek borsaları destekler türden olmasına karşılık global borsa endeksleri günü genellikle yatayda tamamladı.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Bu yatay kapanışlarda Merkez Bankalarının piyasaları destekleyeceği hikâyesinin daha fazla sürdürülememesi ve bekleme moduna giriş etkili olurken, İMKB’de son iki gündür yaşanan zayıflık, gösterge endeksin 64.500 desteğinin altına sarkmasına fakat 64.501 puandan kapanışa yol açtı. Bugüne başlarken Çin’de yayınlanan ithalat ve ihracat verilerinin beklentilerin oldukça altında gelerek Çin ekonomisinde soğuma işaretlerini pekiştirmesi vadeli borsaların güne hafif ekside başlamasına neden oluyor.

Bu kapsamda, güne 64.340 puan civarından başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinin, ilerleyen saatlerde özellikle Avrupa’da yayınlanacak ve önem derecesi düşük veriler çerçevesinde kendine yön çizmesini bekliyorum. ABD ve Avrupa Merkez Bankalarına yönelik oluşturulan pozitif beklentilerin bir yere kadar borsalarda etkisinin olması ve şu an için bu konuda bekleme konumuna geçilmesine bağlı olarak ilerleyen günlerde borsaların bu konuyu bir kenarda ikinci planda tutmaya devam edeceğini düşünüyorum. Bu açıdan gelebilecek olumlu adımların pozitif etkisinin kısa süreli olacağını tahmin ederek sadece bu konuya yönelik yeni pozisyon açılmasını tavsiye etmiyoruz.

Bugün ne yapılmalı?

Güne 64.340 puan civarından hafif satıcılı başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinin ilerleyen saatlerde 64.500’ün üzerine çıkamaması halinde ufak çaplı hisse azaltımına gidilebilir. Aksi takdirde ise, mevcut pozisyonlar korunmalıdır.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
ARCLK, ISCTR, EREGL, SISE

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

ISCTR: İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankanın finansal olmayan iştiraklerinde fırsat çıkması durumunda stratejik opsiyonları düşünebileceklerini belirterek, “Buna yaklaşık yüzde 10 payımızın bulunduğu GSM operatörü Avea da dahil olabilir” dedi. (Hürriyet)

Seans sonrası açıklanan 2012/06 dönemi bilançoları:

INTEM, METAL, PETKM

Günlük piyasa takvimi:

09:00 – (Almanya) Temmuz ayı TÜFE (final) açıklanacak
09:45 – (Fransa) Haziran ayında sanayi üretimi açıklanacak
12:00 – (İtalya) Temmuz ayı TÜFE açıklanacak
15:30 – (ABD) 12:00 – (Yunanistan) Sanayi üretimi, dış ticaret dengesi, işsizlik oranı açıklanacak (Beklenti: İthal Fiyatlar 0,2%, İhraç Fiyatlar -0,1%)
18:00 – (Türkiye) OSD, Türkiye`de Temmuz ayı otomotiv üretimi verilerini açıklayacak
21:00 – (ABD) Temmuz ayı Hazine bütçe dengesi açıklanacak (Beklenti: -103,0 milyar $)

Yazarımız 13 – 22 Ağustos 2012 tarihleri arasında yıllık izinde olacağından bu tarihler arasında yazılarına ara verecektir.

Yazarın Diğer Yazıları