Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Çin dünyamızı aydınlatıyor

Bütçe görüşmelerinde yine anlaşmazlık…

Bigpara Haber

Bütçe görüşmelerinde yine anlaşmazlık…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Önceki gün akşam FED’in beklentiler doğrultusunda faizleri değiştirmediğini açıklamasına karşılık yeni olarak 45 milyar $ tutarında uzun vadeli Hazine menkul kıymetleri satın alınmaya karar vermesi, işsizlik oranı %6,5`in altına inmedikçe ve enflasyon %2,5`in üstüne çıkmadıkça olağanüstü düşük faiz oranlarını değiştirmeyeceğini bildirmesinin global piyasalardaki likidite bolluğunun devam edeceğini ortaya koyması piyasalarda temkinli bir iyimserlik havası yaratmıştı. Buna karşılık, yeni kararların deneysel bazda görülmesi, işsizlik maaş başvurularının beklentilerden iyi gelirken “A” önem derecesine sahip perakende satışların tahminlerin altında kalması ve bütçe görüşmelerinde Cumhuriyetçi Parti liderlerinden ve Temsilciler Meclisi lideri Boehner’ın Obama’nın önerisine “dengesizden başka bir şey değil” açıklaması dün ilerleyen saatlerde petrol, altın ve borsalarda düşüşlere yol açtı.

Çin dünyamızı aydınlatıyor…

Bugün sabah S&P’nin İngiltere’nin kredi notu görünümünü Fitch ve Moody’s’in ardından negatife çevirmesine karşılık bunun beklenen bir gelişme olarak yorumlanması, Çin’de açıklanan HSBC imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksinin 50,9 ile daralma sınırı olan 50’nin üzerine üst üste 5.ayda da yükselmesini ve 14 ayın en yüksek seviyesine ulaşılmasını piyasa oyuncularının ekonomi ivmeleniyor şeklinde pozitif yönde fiyatlandırmasının yanı sıra Japonya’da açıklanan Tankan Büyük İmalat Endeksi’nin -12 seviyesi ile beklentilerden kötü gelmesine rağmen bu durumu piyasa oyuncularının bardağın dolu tarafına bakarak Japonya Merkez Bankası (BoJ) ek parasal gevşemeye gidecek şeklinde yorumlaması yeni güne borsaların artıda başlayacağını gösteriyor. Saat 10 ve sonrasında ise, Almanya ve Fransa’da açıklanacak imalat sektörü PMI ile ABD’deki TÜFE, sanayi üretimi, KKO gibi veriler İMKB’ye yön verecektir. Kasım ayındaki Sandy kasırgasına bağlı olarak şahsen sanayi üretimi ve KKO’da önemli bir artış beklemiyorum ama piyasa beklentisi sırasıyla 0,3% ve 78,0% şeklinde. Veriler şayet beklentim doğrultusunda gelirse, bu durum mali uçurumun henüz çözülememiş olmasıyla birleştirilerek gün sonunda aşağı yönlü fiyatlandırılabilir. Bu kapsamda, gün içerisinde açılan hisse pozisyonları 76.700 seviyesinin altına inilmediği sürece taşınmalıdır. Orta vadeli görünümü şu an bozan bir şey olmaması nedeniyle de hisse pozisyonları korunmaya / taşınmaya devam edilmelidir. Kısa vadede ise, gelecek haftaki TCMB toplantısının ardından kar realizeleri yaşanmasını olası görüyor ve bekliyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

OTKAR, AKSEN, DOAS, CCOLA, DENTA

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

DENTA (Hisseye beklenen etkisi, “POZİTİF”): Dentaş Kağıt ve Abalıoğlu Holding, Dentaş Ambalaj`ın 79,63% hissesinin Mosburger`e satışı için anlaşma imzaladı. (1 adet hissenin satış fiyatı 3,52 TL’ye denk geliyor. Hissenin dünkü kapanış fiyatı 2,84) - KAP

Günlük piyasa takvimi:

09:58 – (Fransa) Aralık ayı imalat sektörü PMI (flaş) açıklanacak
10:28 – (Almanya) Aralık ayı imalat sektörü PMI (flaş) açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) 3.çeyrek istihdam ve TÜFE açıklanacak
15:30 – (ABD) Kasım ayı TÜFE açıklanacak (Beklenti: TÜFE -0,2%, çekirdek TÜFE 0,2%)
16:15 – (ABD) Kasım ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak (Beklenti: Sanayi Üretimi 0,3%, KKO 78,0%)

Yazarın Diğer Yazıları