Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Çelişkilerle dolu yükselişte pozisyonlarınızı koruyun

Gün içi pozisyon açan yatırımcıların 70.800 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece hisse pozisyonlarını korumasını öneriyorum

Bigpara Haber

Kredi notu beklentisi devam ediyor… Yurtdışı borsaların açıklanmakta olan bilançolarda gerileyen cirolara bağlı olarak satış baskısı altında kalmaya devam etmesine karşılık İMKB-100 endeksi, Kasım ayının başındaki Fitch toplantısında Türkiye’nin kredi notunun artırılacağı beklentisini pozitif yönde fiyatlandırmaya devam ediyor.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

ABD ve Avrupa borsalarının Japonya’nın gerileyen ihracat verileri, İspanya’nın kurtarma yardımı almayacağı endişesi ve beklenen kar iyi gelse de yaşanan ciro artışının olumlu algılanmadığı bilançolar nedeniyle dün yaşadığı hafif değer kayıplarına karşılık İMKB-100 endeksinin Kasım ayı başındaki Fitch toplantısının pozitif beklentilerini satın almaya devam etmesi, yılın en yüksek seviyesinin görülmesine ve günlük baz da %0,6’lık yükselişle 71.219 puandan kapanışa sebep oldu.

Çelişkilerle dolu yükselişte pozisyonlarınızı koruyun…

Son haftalarda yurtiçi piyasalarda tatmin etmeyen makro verilere karşılık tek bir konu konuşulur oldu, o da “kredi notu artışı”. 18 yıl aradan sonra tekrar yatırım yapılabilir seviyeye yükselebilme ümidinin getirdiği alımlar İMKB’yi bir önceki zirvesi olan 71.777’ye neredeyse ulaştırırken, muhtemelen önümüzdeki günlerde bu seviyenin de üzerine çıkma hareketi yaşanacaktır. Ekonomik verilerde son yıllarda görülen olumluya gidişe karşılık yurtiçi piyasaların sıcak paraya bağımlılığının sürüyor olması, cari açıkta iyileşme olsa da halen %7’nin üzerinde bulunması, son zamların ve Suriye krizinin son çeyrekte Türkiye ekonomisini daraltacağı düşüncem doğrultusunda Fitch’ten not artırımı beklemiyor, fakat görünümün pozitife yükseltilebileceği hususunu olası görüyorum. Her ne kadar yabancı yatırımcılar not artışı bekliyor şeklinde piyasada bir “şehir efsanesi” dolaşıyor olsa da Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun yayınladığı takas saklama rakamları yabancı yatırımcıların aşırı iyimserlikle hareket etmediğini ortaya koyuyor. Bundan iki yıl evvel İMKB’nin gördüğü zirve zamanlarında yabancı payının %67,8 gibi olduğunu, şu anda ise 71.000’in aşılmasına karşılık yabancı payının %64,8 olduğunu ve yine benzer şekilde son 5 aylık yükselişte (60.000’den 71.000’e) bu rakamda sadece %3 seviyesinde arttığını gözönünde bulundurursak, yabancı yatırımcıların gözü kapalı olarak not artırımına oynamadığını söyleyebilirim. Bu nedenle, piyasada yabancılar not artışı bekliyor şeklinde dolaşan safsatalara inanılmamasını öneriyorum. Kredi derecelendirme kuruluşları üzerindeki baskıları ve Türkiye’nin CDS’lerinin yatırım yapılabilir seviyede işlem görmesini gözönünde bulundurarak not artışı kesinlikle gelmez diyemiyorum ama normal şartlarda böyle bir kararın olasılığını çok düşük görüyorum. Bu çelişkili durumun yanı sıra halen para girişinin ve az da olsa yabancı payının artmasının devam ediyor olması nedeniyle mevcut hisse pozisyonları Kasım ayının ilk haftasına kadar korunmalıdır.

Bugün ne yapılmalı?

Dünün ardından bugün de piyasalarda önemli bir makro veri olmadığını görüyoruz. Veri eksikliğinin olduğu günlerde iç dinamiklerle yaşanan hareketin yurtdışı borsalara yön vermesinin yanı sıra gün içerisinde açıklanacak ABD bilançoları bugünün belirleyicileri olacaktır. Beklentileri karşılamayan şirket bilançolarına karşılık Apple’ın toparlanma getirdiği ABD borsalarının bugüne ekside başlamış olmasına karşılık Avrupa vadeli borsalarının artıda bulunması nedeniyle İMKB’nin bugünkü açılışının yatayda olacağını tahmin ediyorum. İlerleyen saatlerde önemli bir gelişme bulunmamasına da bağlı olarak İMKB’nin bugün de alıcı ağırlığını korumasını ve günü bu çerçevede 71.000 seviyesinin üzerinde kalarak tamamlamasını bekliyorum. Gün içi pozisyon açan yatırımcıların 70.800 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece hisse pozisyonlarını korumasını öneriyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

GARAN, ENKAI, ISGYO, FROTO, ALARK, MGROS

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

ANHYT (Hisseye beklenen etkisi: Sınırlı negatif): Anadolu Hayat Emeklilik ile acentelik ve işbirliği yürüten HSBC Grup ve HSBC Türkiye yönetimi, hayat sigortası ve bireysel emeklilik branşlarında yapılacak yeni üretimler ile ilgili olarak, diğer gelişmekte olan piyasalarda da iş ortaklığı içinde bulundukları farklı bir şirketle müzakerelere başlama kararı aldı. 30 Eylül 2012 itibariyle, Banka`nın, Şirketin bireysel emeklilik portföyündeki payı, fon büyüklüğünde %12,91, sözleşme sayısında %15,62`dir.

CARFA (Hisseye beklenen etkisi: Pozitif): Fransa`nın en büyük oyuncularından Auchan`ın Carrefour`un Türkiye operasyonuna talip olduğu, bunun için de Carrefour yönetimiyle görüşmelere başladığı konuşuluyor. (Sabah)

MGROS (Hisseye beklenen etkisi: Pozitif): Migros`un, Almanya dışındaki süpermarketlerini elden çıkarma kararı alan Real’i satın almak için görüşmelere başladığı iddia edildi. (Habertürk)

Günlük piyasa takvimi:

14:30 – (Türkiye) TCMB Ekim ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklayacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Ekim  ayı Reel Kesim Güven Endeksini açıklayacak
17:00 – (ABD) Ekim ayı Richmond FED İmalat Endeksi açıklanacak (Beklenti: 6,0)
xx:xx – (Euro Bölgesi) Ekim ayı tüketici güven endeksi (öncü) açıklanacak
xx:xx – (ABD) 3M ve DuPont`un bilançoları açıklanacak (Beklenti: 3M 1,66 $, DuPont 0,47 $)

Yazarın Diğer Yazıları