Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bugünün gündemi TCMB`nin faiz kararı olacak

Bugünün gündemi TCMB`nin faiz kararı olacak

Bigpara Haber

Bugünün gündemi TCMB’nin faiz kararı ve makro veriler olacak…


“Süper Komite” anlaşmazlığı, Moody’s’in Fransa’nın kredi notunu düşürebileceği uyarısı, borç krizi riskleri ile düşüşünü sürdüren borsalar, dün bu seyrini ABD’de açıklanan büyüme verisinin beklentilerin altında kalması ve İspanya’nın tahvil ihracında faizlerin yüksek çıkmasıyla devam ettirdi.

FED’in toplantı tutanaklarında 3.niceliksel genişlemeden bahsedilmesinin bile ABD borsalarında düşüşü durduramadığı dün akşamın ardından bugün sabah ise, Çin’de Kasım ayı imalat sektörü PMI verisinin zayıflamaya devam ederek kritik 50 sınırının altına gerilemesi, global resesyon endişelerinin canlanmasına ve bu durumun vadeli borsalarda %1’in üzerinde düşüşe neden oluyor.

Yurtdışı borsalardaki bu bozuk görüntü ve döviz kurlarındaki yükselişin IMKB-100 endeksinin bugüne satış baskısıyla başlamasına yol açmasını bekliyoruz. Günün ilerleyen saatlerinde ise, başta TCMB’nin faiz kararının yanı sıra ABD ve Avrupa’da açıklanacak veriler piyasaların yönünü belirleyecektir.

TCMB’den faiz değişikliği beklemememize karşılık kurlardaki yükselişin önünü alabilmek için daha önce attığı adımlara benzer kararlar alması muhtemel görünüyor.

Şayet alınacak kararlar, yatırımcılardaki kafa karışıklığını devam ettirir mahiyette olursa bu durumun IMKB’ye negatif yönde yansıma olasılığını yüksek görüyoruz. Bu doğrultuda, özetle bugün TCMB’nin faiz kararı ile yurtdışında açıklanacak makro veriler takip edilmelidir. Şayet veriler beklentiler doğrultusunda veya iyi gelmezse, endekste yaşanan bu kadar gevşemeye rağmen yeni pozisyon açmaktan kaçınılmalı ve bir süre daha beklemede kalınmalıdır.

Teknik açıdan bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AKGRT, TUPRS, PETKM, TCELL, TKFEN
Bugün tekliflerin alınacağı Kuzey Marmara Otoyolu ihalesine ALARK, ENKAI gibi şirketlerin ilgi gösterebileceğini düşünüyor ve bu hisselerin de izlenmesini öneriyorum.

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

TCELL (Olası etki: Hafif Pozitif): Wall Street Journal’a konuşan Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, Turkcell Türk kalacak ve hisselerimi geri istiyorum dedi. (Vatan Gazetesi)

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:
AKFEN (Olası etki: Nötr): Holding Yönetim Kurulu, 50 milyon TL nominal değerde 2 yıl vadeli, değişken faizli ve 3 ayda bir kupon ödemeli tahvil ihracı kararı aldı. (KAP)

Günlük piyasa takvimi:
10:30 – (Almanya) Kasım ayı imalat sektörü PMI (flaş) açıklanacak
11:30 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası`nın son faiz toplantısının tutanakları açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Eylül ayı yeni sanayi siparişleri açıklanacak
14:00 – (Türkiye) TCMB faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 5.75%)
15:30 – (ABD) Ekim ayı dayanıklı mal siparişleri açıklanacak (Beklenti: -1.0%)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 390.000)
15:30 – (ABD) Eylül ayı kişisel gelirler, harcamalar ve çekirdek PCE açıklanacak (Beklenti: Gelirler 0.3%, Harcamalar 0.3%)
16:55 – (ABD) Michigan Üniversitesi tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 64.6)
xx:xx – (Türkiye) İstanbul Boğazı`na yapılacak üçüncü köprüyü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu ihalesinde son teklif tarihi

Yazarın Diğer Yazıları