Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bugünkü hareket bandımız 62.400 – 63.100

Bigpara Haber

İtalya endişeleri ve ABD’nin borç tavanı rüzgarı terse çevirdi…

Avrupa’da bir sorun bitmeden başka birinin patlak vermesi yatırımcıları tedirgin etmeye devam ediyor.

Bu kapsamda, dün İtalya’ya yönelik yaşanan endişeler dünya borsalarını vurdu. Avrupa’nın en yüksek borç / gsyh oranına sahip ülkesi olan İtalya’da yaşanan siyasi istikrarsızlığın ülkeyi krize sürükleyeceği söylentileri, mali sıkılaştırma tedbirlerine bağlılık konusunda duyulan şüpheler, önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen stres testlerine yönelik sıkıntılı bekleyiş dün euro/dolar paritesinin son dört ayın en düşük seviyesine gerilemesine neden olurken, ABD ve Avrupa borsalarının ortalama %1.5 civarında değer kaybetmesine sebep oldu.
 
Bugünkü hareket bandımız 62.400 – 63.100…

Dün de söylediğimiz, bugün de tekrarlayacağımız üzere, önümüzdeki bir iki haftalık periyotta piyasaları etkileyebilecek pek çok negatif gelişme bulunması, bu konulara yönelik muğlaklıkların had safhada olması nedeniyle orta – uzun vadeli pozisyon açmaktan ziyade portföylerdeki hisse oranını düşürmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Şayet dünkü bu görüşümüz kapsamında 63.300 desteğinin kırılmasıyla hisse azaltımı yapıldıysa, sat-al stratejisinde bu hisselerin yerine konulması için aceleci olunmamalı, yeni alımlarda 62.000 – 62.400 aralığı ilk etapta izlenmelidir. Buna karşılık dün hisse pozisyonlarında azaltıma gidilmediyse, yurtdışındaki negatif açılış beklentisine bağlı olarak bugün sat-al stratejisinin tam tersi şekilde gün içinde al-sat denenebilir. Bu kapsamda, 62.400 – 63.100 aralığını günlük hareket bandı olarak tespit ettiğimiz endekste alımlar için 62.400 takip edilebilir.
 
İtalya önemli bir risk, piyasalar şu an bunu fiyatlandırıyor…

Siyasi istikrarsızlık, ekonomik tedbirlerin işe yaramayacağı gibi konular kullanılarak İtalya’ya dair yazılan felaket senaryolarına karşılık, kısa vadede bu noktaların piyasa oyuncuları tarafından tamamen kar elde etmeye yönelik kullanıldığını düşünüyor ve artçı etkilerine karşılık bu durumun speküle edildiği kadar yüksek risk boyutuna ulaşmadığını öngörüyoruz. Elbette bu riskler azımsanamayacak ölçüde fakat şu an bu durumun piyasalarda kullanıldığını görüyoruz. Bu nedenle bir iki haftalık sürecin ardından İtalya sorununun geçiştirilmesini bekliyoruz.

Bugünün piyasa takvimi:

09:00 – (Almanya) Haziran ayı TÜFE açıklanacak
11:30 – (İngiltere) Haziran ayı TÜFE açıklanacak
15:30 – (ABD) Mayıs ayı dış ticaret dengesi açıklanacak (Beklenti: -42.7 milyar $, Önceki: -43.7 milyar $)
21:00 – (ABD) FED’in 24 Haziran tarihli toplantı tutanakları açıklanacak

Tepki verebilecek hisseler: FENER, OTKAR, ALGYO, TUPRS

Yazarın Diğer Yazıları