Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bugünkü gündem yoğun, veri akışı takip edilmeli

Bugünkü gündem yoğun, veri akışı takip edilmeli

Bigpara Haber

Dün Almanya’nın resesyona gireceği endişesinin fiyatlandırılmasına karşılık Almanya Başbakanı Merkel’in Euro Bölgesi Kalıcı Kurtarma Fonu ESM’nin boyutunun arttırılmasına katkı yapabilecekleri haberi, Almanya’nın bölgedeki sorunlara karşı isteksiz tavrının sıra kendilerine gelince zoraki harekete geçeceklerini göstermesi açısından önemliydi.

Bu kapsamda, Ocak ayı içerisinde başta İtalya olmak üzere herhangi bir AB üyesi/üyelerinin kredi notunun düşürülmesi 30 Ocak’taki zirvede liderleri alınan kararları hayata geçirmede motive edecektir düşüncesindeyim.

Bu nedenle, Ocak ayının bu haber akışıyla dalgalı geçeceğini düşünmeme karşı orta vadeye ilişkin bakış açımda temkinli iyimsere dönme yolunda ilerlediğimi de ifade etmem gerekiyor. Bugüne geldiğimizde, haftanın en yoğun ve önemli veri akışının olduğunu görmekteyiz.

Avrupa borsaları kapandıktan sonra ABD borsalarının %0,2 – 0,3 civarında toparlanma göstermesine bağlı olarak İMKB’nin güne temkinli iyimser olarak yatayda başlayacağını düşünüyorum. Saat 12:00’den sonra İtalya ve İspanya’da yapılacak tahvil ihraçları (gelecek talep ve faizlerde artış olup olmadığı izlenmeli) ilk önemli veri akışı olduktan sonra Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz kararı ile ABD’deki işsizlik maaş başvuruları ile perakende satışlar verileri güne noktayı koyacaktır.
AMB’nin faizlerde değişiklik yapması beklenmezken, Başkan Draghi’nin saat 15:300’daki açıklamaları takip edilmelidir. ABD datalarında ise, beklentilerin genelde temkinli iyimser olması bu taraftan bir sıkıntı yaşanmayacağının sinyallerini veriyor.

Güne 51.490 puan civarından başlamasını beklediğim IMKB’de gün içi destek olarak 51.180, zarar kes olarak ise 50.950 seviyesi takip edilmelidir.

Teknik açıdan bugün için olumlu görünen hisseler:
AKSEN, PETKM, PRKME, TTRAK, EREGL, EKGYO

Günlük piyasa takvimi:

12:00 – (Euro Bölgesi) Kasım ayı sanayi üretimi açıklanacak
14:00 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0,50%)
14:45 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 1,00%)
15:30 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi faiz kararı sonrası konuşma yapacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 375.000)
15:30 – (ABD) Aralık ayı perakende satışlar açıklanacak (Beklenti: 0,4%)
17:00 – (ABD) Kasım ayı işletme stokları açıklanacak (Beklenti: 0,5%)
xx:xx – (İspanya) 2015 ve 2016 vadeli tahvil ihaleleri yapacak

Yazarın Diğer Yazıları