Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bugünkü görüntü yatayı işaret ediyor

Yurtdışında haberler de, yön de dalgalıydı…

Bigpara Haber

Yurtdışında haberler de, yön de dalgalıydı…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Çin`de menkul kıymetler düzenleyici kuruluşun, yabancıların iç piyasalarda menkul kıymet alımına izin veren iki yatırım programını 10 kat artırabileceğini söylemesiyle düne olumlu başlayan Avrupa borsaları, ilerleyen saatlerde (12:00) Euro Bölgesi’nde açıklanan ve %0,2 artış beklenirken %0,3 gerileyen sanayi üretimi verisinden darbe yiyerek günü ancak yatayda tamamlayabildi. Apple’ın iPhone satışlarına yönelik bir gazetede çıkan negatif tonlu haberinin etkisi, ABD borsalarında satış baskısına yol açarken, yurtiçinde ise iyimserliğin sürmesi ve Moodys’den de not artırım beklentileri İMKB-100 endeksini 82.000 direncine taşıdı.

Bugünkü görüntü yatayı işaret ediyor…

Bugün piyasalara yön verecek gelişmeler neler olabilir diye gündeme gözattığımızda; dün akşam FED Başkanı Bernanke ile ABD Başkanı Obama’nın açıklamaları, bu sabah Japonya Başbakanı Abe’nin ekonomiyi canlandırmak amacıyla yabancı menkul kıymet alımı için 558 milyar dolar büyüklüğünde fon kurma hedefi, Boj Başkanı Shirakawa’nın BOJ`un sıfır faiz oranları ile varlık alım programının istikrarlı bir artırımının bileşiminden oluşan agresif parasal gevşeme uygulayacağını söylemesi ve gün içerisinde yayınlanacak makro verileri görüyoruz. Özetle bu gelişmelere baktığımızda, FED Başkanı’nın temkinli iyimser duruş gösterdiğini, Obama’nın açıklamalarıyla Cumhuriyetçilere rest çektiğini (ki bu restten Cumhuriyetçilerin politik kaygıları nedeniyle mali uçurum görüşmelerinde olduğu gibi kesinlikle galip gelecektir ve bu kapsamda borç tavanı görüşmeleri olumlu sonuçlanacaktır) görmekteyiz. Abe’nin piyasa dostu açıklamalarının kısa bir süre daha hisse senetlerine destek vereceğini öngörüyorum. Saat 15:30’dan sonra yayınlanacak makro verilere yönelik beklentilerin karışık olması nedeniyle borsalardaki etkisi benzer şekilde olacaktır. Bu kapsamda, güne damgasını vuracak data olan perakende satışlar verisinin yakından takip edilmesini tavsiye ediyorum.

Bir süredir bankalarda göremediğimiz toplu yükselişin eskisi kadar ivmeli olmasa da dün yaşanmış olması, İMKB-100 endeksinin kısa vadede halen çıkış potansiyeli olduğunun sinyallerini veriyor. Bu nedenle, uzun bir süredir söylediğim “mevcut pozisyonları 81.700 – 82.000’e koruyun” tavsiyemi şu aşamada 82.000’den 83.000’e yükselterek devam ettiriyor ve İMKB-100 endeksinin dünden gelen kazanımlarının bugün korunma çabası içerisinde olacağını tahmin ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
ISCTR, BIZIM, AKFEN, BRISA, TRCAS

Günlük piyasa takvimi:
11:00 – (Türkiye) Maliye Bakanlığı Aralık ayı bütçe dengesini açıklayacak
13:00 – (Brezilya) Kasım ayı perakende satışlar açıklanacak
13:30 – (Türkiye) Hazine`nin 15 Ay (448 Gün) vadeli, TL cinsi, 9 Nisan 2014 itfalı, sabit kuponlu tahvil ihalesinin sonucu açıklanacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Ocak ayı beklenti anketi açıklanacak
15:30 – (ABD) Aralık ayı ÜFE açıklanacak (Beklenti: ÜFE -0,1%, çekirdek ÜFE 0,2%)
15:30 – (ABD) Ocak ayı New York FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,0)
15:30 – (ABD) Aralık ayı perakende satışlar verisi açıklanacak (Beklenti: Perakende Satışlar 0,2%, çekirdek Perakende Satışlar 0,3%)
16:30 – (ABD) Philadelphia FED Başkanı Charles Plosser konuşacak
17:00 – (ABD) Kasım ayı işletme stokları açıklanacak (Beklenti: 0,3%)

Yazarın Diğer Yazıları