Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bugünkü destek 51.400, zarar kes 51.100

Bugünkü destek 51.400, zarar kes 51.100

Bigpara Haber

Cuma günü saat 15:40’a kadar beklentiler doğrultusunda hareket eden global borsalar, S&P’nin Avrupa ülkelerinin kredi notunu aynı akşam indireceği söylentileri, tüm borsalarda ciddi satış baskısı yarattı ve borsa endekslerini artıdan eksiye çevirdi.

Bu söylentilerin boşa çıkmadığı ise, Cuma akşamı S&P’nin 9 Avrupa ülkesinin bir ve iki kademe düşürmesiyle ortaya çıktı. Fitch’in önceki günlerde Fransa’nın kredi notunu yıl sonuna kadar düşürmeyeceği sinyalini vermesine karşılık, S&P’nin bu hareketi, diğer kredi derecelendirme kuruluşlarını bu anlamda bir miktar baskı altına alabilir ve bu kapsamda diğer kurumlar da benzer bir adım atarsa, zaten zor durumda olan Avrupa ülkeleri artan borçlanma maliyetleriyle daha da zora girebilir.

Bir iki aylık süreçte böyle bir durumla karşılaşılmasını beklemiyor olsam da yine de bu durum bir baskı unsuru olarak piyasalarda gölge etmeye devam edecektir. Açıklanan karar Cuma akşamı ABD borsalarında fiyatlandırılmış olsa da, bugün sabah vadeli borsalarda hafif şekilde de olsa negatif etkisini devam ettiriyor.

ABD borsalarının kapalı olduğu bugün, güne %0,2 civarında satıcılı olarak hafif ekside başlayacağını tahmin ettiğim İMKB-100 endeksinin günün ilerleyen saatlerinde toparlanmaya çalışarak 51.400 civarındaki 5 ve 10 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde kalmaya çaba sarf edeceğini öngörüyorum. Bu nedenle, gün içinde 51.400’ün altına sarkılsa bile gün sonunda bu seviyenin üzerinde kalınmasını bekliyorum. Şayet negatif haber akışı yoğunlaşır da, tahminlerim dışında düşüş hızlanırsa zarar kes seviyesi olarak 51.100 seviyesi takip edilmelidir.

S&P’nin kredi notu indirimleriyle sabah açılışına 51.460 puan civarından başlamasını beklediğim IMKB’de gün içi zarar kes olarak 51.100 seviyesi takip edilmelidir.

Teknik açıdan bugün için olumlu görünen hisseler:
TOASO, KOZAA, ARCLK, MGROS, ALCTL

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:
VESTL (Olası etki: Pozitif): Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, 2012’de Avrupa ve Ortadoğu’da lokal marka satın alabileceklerini, Türkiye’de ise toplam 7-8 milyar dolarlık FATİH projesinin tüm ihalelerine katılacaklarını söyledi. (Milliyet)
TOASO (Olası etki: Pozitif): Koç Grubu, Tofaş`taki ortağı İtalyan Fiat`ın teknolojik desteğiyle Bursa`da `Türk malı` otomobil üretmek için düğmeye bastı. Fiat`ın mevcut modellerinden yola çıkılarak geliştirilecek aracın, tasarım ve mühendislik çalışmalarını Tofaş yapacak. (Hürriyet)
TAVHL – ISGSY (Olası etki: Negatif): Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş (HAVAŞ), İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yolcu taşıma hizmetlerinin 14 Ocak 2012 tarihi saat 09.00 itibariyle durdurulduğunu bildirdi. (Ntvmsnbc)

Haftanın önemli gelişmeleri:
16 Ocak
Türkiye - TÜİK Ekim ayı işsizlik oranını açıklayacak
Türkiye - Maliye Bakanlığı Aralık ayı bütçe dengesi ve faiz dışı dengesini açıklayacak
Yunanistan - Yunanistan, AB - IMF - AMB`den oluşan Troyka heyetiyle görüşmelere başlayacak
ABD – Piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak (Martin Luther King günü)




17 Ocak
Almanya - ZEW endeksi açıklanacak
ABD - Ocak ayı New York FED imalat endeksi açıklanacak
Türkiye - Hazine 14 ay vadeli kuponsuz ve 6 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihaleleri düzenleyecek




18 Ocak 
Japonya - Kasım ayı sanayi üretimi (revize) açıklanacak
ABD - Aralık ayı ÜFE açıklanacak
ABD - Aralık ayı sanayi üretim oranı açıklanacak
Brezilya - Brezilya Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak




19 Ocak 
Çin - 4.çeyrek GSYH açıklanacak
ABD - Aralık ayı TÜFE açıklanacak
ABD - Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak
ABD - Aralık ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri açıklanacak
ABD - Ocak ayı Philadelphia FED endeksi açıklanacak
ABD - American Express, Bank of America, IBM, Intel, Microsoft bilançolarını açıklayacak




20 Ocak
Çin - Ocak ayı HSBC İmalat Sektörü PMI (Flaş) açıklanacak
İngiltere - Aralık ayı perakende satışlar açıklanacak
ABD - Aralık ayı ikinci el konut satışları açıklanacak
ABD - General Electric bilançosunu açıklayacak

Yazarın Diğer Yazıları