Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bugünkü cari açık verisi not artırımı beklentisini artırabilir

Herşeye rağmen yükselişe devam…

Bigpara Haber

Herşeye rağmen yükselişe devam…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Özellikle Çin ve şirket karlarında düşüş beklentisine yönelik endişelerin hakim olduğu borsalar dünü başta bu çerçeve olmak üzere Almanya’nın 2012 ve 2013 yılları büyüme tahmininin aşağı çekilmesi, Alcoa ve Chevron’dan gelen olumsuz haberlerle satış baskılı geçirdi. Yurtiçinde ise, bir türlü yapılmayan ama beklentilerin korunduğu “kredi notu artış” haberi piyasalara yön verdi.

Fitch’in Türkiye’nin kredi notunun Noel’den önce gözden geçirileceğini, Türkiye`nin istikrarlı bir hikâyesi ve güçlü bir kamu finansmanı olduğunu, cari işlemler açığının ana zayıflık olarak görüldüğünü ve bu kapsamda hala sermaye akışlarına bağımlı olduğunu, Suriye`deki çatışmaların Türkiye`nin bütçesine büyük bir etkisi olmadığını ve mevcut etkilerin uygun şekilde kontrol altına alındığını ifade etmesi, dün İMKB’nin yine yurtdışı borsaların aksi istikametinde hareket ederek, günü önemli bir seviye olan 68.500’e doğru %0,6 oranında yükselerek kapatmasına neden oldu.

Bugünkü cari açık verisi not artırımı beklentisini artırabilir…
Uzun bir süredir yazılarımda, kredi derecelendirme kuruluşlarından yılsonuna kadar not artırımı beklemediğimi ifade ediyorum. Fitch, Moody’s ve S&P’nin not artırımı için ortaya koyduğu şartların tamamının hala ve henüz sağlanamamış olması nedeniyle, mevcut durumda yılsonuna kadar not artırımı yapılabilmesinin ancak politik bir karar ve/veya baskı altında bulunmalarından kaynaklanacağını düşünüyorum.

Fitch’in dünkü açıklamalarını piyasa oyuncuları yine not artırımı şeklinde yorumlamış olsa da, bana göre olsa olsa sadece notun görünümü durağandan pozitife yükseltilebilir (ki global koşullara bakarak onu bile beklemiyorum). Açıklamaların içeriğinde bir takım olumlu mesajlar bulunsa da, piyasa oyuncuları her zaman olduğu gibi yine olumsuz olan diğer kısmı görmek istemedi. Elbette Türkiye ekonomisine yönelik açıklanan verilere bakıldığında, pek çok açıdan ilerleme olduğu görülüyor ama sadece iyileşme olan verilere bakarak ve çevre ülkelerle olan siyasi riskler görülmeyerek not arttırılacak demek kendi kendini kandırmaktan öte bir şey değil. Bu durumda yapılabilecek en iyi şeyin hala mevcut hisse pozisyonlarını korumak olduğunu düşünüyorum. Kredi notunun artırılması açısından büyük önem taşıyan verilerden cari açık datası bugün saat 10:00’da açıklanacak.

Şayet veri piyasa beklentisinden daha iyi gelirse, bu durumun piyasa oyuncularına yeni bir alım bahanesi yaratacağı unutulmamalı ve bu kapsamda da yükselişin devam ederek 69.000’e kadar sürmesi gözden kaçırılmamalıdır. Datanın beklentilerden kötü gelmesi halini ise, küçük yatırımcıyı ürkütmemek için bir şey yokmuş gibi fiyatlandırma davranışına girebilecekleri de akılların bir kenarında durmalıdır. Bu kapsamda, gün içinde pozisyon açan yatırımcıların saat 10:00’daki veriyi oldukça yakından takip etmesi gerekiyor. Günün ilerleyen saatlerinde ABD’de işsizlik maaş başvuruları verisi açıklanacak ama oyuncuların şu an kredi notuna odaklanmış olması sebebiyle bu datayı pek önemsemesini beklemiyorum. Dün Rusya’dan kalkan Suriye uçağının Ankara’ya indirilerek aranmasını şu an nötr olarak karşılasam da, bu gelişme de Rusya – Türkiye ilişkileri açısından izlenmelidir.

Bugün ne yapılmalı?

Asya Pasifik’ten gelen negatif data akışının vadeli borsalarla da desteklenmesine karşılık oyuncuların not artışı beklentisini fiyatlandırma eğilimi İMKB’nin bugüne yatayda başlangıç yapacağını gösteriyor. Saat 10:00’da açıklanacak cari açık verisi sonrasında 68.000 seviyesinin altına inilmezse hisse pozisyonları korunmalı, aksi takdirde ufak çaplı azaltıma gidilmelidir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

GARAN, AKSA, ISCTR, TRCAS, DOAS

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TCMB Ağustos ayı ödemeler dengesi raporunu yayınlayacak (Beklenti: -2,0 milyar $)
15:30 – (ABD) Eylül ayı ithalat-ihracat fiyatları açıklanacak (Beklenti: İhraç Fiyatları 0,4%, İthal Fiyatları 0,7%)
15:30 – (ABD) Ağustos ayı dış ticaret dengesi açıklanacak  (Beklenti: -44,0 milyar $)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 370.000)

*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Diğer Yazıları