Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bugün yarın Alman Anayasa Mahkemesi izlenmeli

Gün içerisinde destek olarak 67.800, zarar kes seviyesi olarak da 67.500 noktası kullanılabilir

Bigpara Haber

Dünkü görünümde Almanya ve Yunanistan etkiliydi…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Normal şartlarda iyi olması beklenen dün Avrupa borsaları açısından yatayda tamamlandı. Bu yatay kapanışa sebep olan başlıca unsurlar; Troyka heyetinin Yunanistan’da başladığı görüşmeler öncesinde koalisyon ortaklarının ilave 11,5 milyar Euro kısıntı üzerinde anlaşamaması ve Alman Anayasa Mahkemesi’nin yarın açıklaması beklenen ESM kararı öncesinde “kararın açıklanmasının ertelenebileceği” yönünde çıkan spekülatif haberler oldu. İMKB-100 endeksinin nispeten daha pozitif bir kapanış yaşadığı dün, açıklanan büyüme verisi beklentilerin hafif altında kalsa da, bunun alt yapısının daha önceden hazırlanmış olması, kötü gelse bile olumsuz algılanmaya meyilli olmayan piyasa psikolojisi borsada negatif algıya mani oldu. Ayrıca, sanayi üretiminin tahminleri aşmış olması da İMKB açısından olumlu algı yarattı denebilir.

Bugün yarın Alman Anayasa Mahkemesi izlenmeli…

Bugüne başlarken yurtdışı piyasaların dünkü gelişmeleri fiyatlandırmaya devam ettiğini görmekteyiz. Bu nedenle, başta Asya borsalarının eksisi olmak üzere Avrupa ve ABD vadeli borsalarının satıcılı görüntüsünün İMKB’de zayıf bir başlangıca yol açacağını tahmin ediyorum. Buna karşılık, ilerleyen saatlerde, FED’in Perşembe günü akşamı duyuracağı faiz kararı ve yapması beklenen parasal genişlemeye yönelik açıklamaların borsalarda denge kurulmasına yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Gerçi gün içerisinde, Almanya Anayasa Mahkemesi’nden ESM kararının ertelenmesine yönelik yeni bir haber gelirse, bu durumda beklentiler de terse dönebilecektir. Bu kapsamda, Almanya’da iktidardaki CSU’dan bir vekilin mahkemeye yaptığı bu başvuruya yönelik haber akışı yakından takip edilmelidir. Şayet, Anayasa Mahkemesi yarınki kararını ilerleyen bir tarihe ertelerse, bu durum piyasalarda hoş karşılanmayabilir ve muhtemelen de borsalarda hafif düşüşlere yol açabilecektir. Avrupa Merkez Bankası’nın geçen haftaki sınırsız tahvil alımı kararı ilk etpata olumlu algılanmış olsa da, bu durum sadece reel ekonomiye zaman kazandırma perspektifinden pozitif görülmelidir. Elbette ki, bu gelişmenin borsalara yansıması olumlu yönde oldu ve kısa bir süre daha devam edecek ama borsalara uzun süre olumlu bir etkide bulunması beklenmemelidir. Ayrıca, normal şartlarda yarın karar gelmesi beklenen Alman Anayasa Mahkemesi’ne yönelik olası negatif bir haberin fiyatlandırılmadığını da belirtmek isterim ve bu konuda dikkatli olunmasını öneririm. Mahkeme’den olumsuz bir şey çıkmasının beklenmemesi şu an fiyatlandırılıyor ama ne olur ne olmaz diyerek temkinliliği elden bırakmamak düşüncesindeyim.

Bugün ne yapılmalı?

Yurtdışı borsalardaki satış baskılı seyre bağlı olarak 68.000 civarından güne başlangıç yapması muhtemel görünen İMKB-100 endeksinde olası bu negatif başlangıcın gün içi alım için kullanılabileceğini öngörüyorum. Şayet, yeni bir negatif haber akışı yaşanmazsa alınan bu hisseler bir iki günlüğüne taşınabilir. Bu kapsamda, gün içerisinde destek olarak 67.800, zarar kes seviyesi olarak da 67.500 noktası kullanılabilir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

SISE, TRKCM, PETKM, AYGAZ, TTKOM

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TCMB Temmuz ayı ödemeler dengesi raporunu yayınlayacak (Beklenti: -4,0 milyar $)
15:30 – (ABD) Temmuz ayı dış ticaret dengesi açıklanacak (Beklenti: -44,3 milyar $)
xx:xx – (ABD) 3 yıllık tahvil ve 4 haftalık hazine bonosu ihalesi düzenlenecek

Yazarın Diğer Yazıları