Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bugün TDİ ve faizleri izle

Yurtdışına rağmen BIST kazançlarını geri verdi…

Bigpara Haber

Yurtdışına rağmen BIST kazançlarını geri verdi…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Avrupa Merkez Bankası ile İngiltere Merkez Bankalarının faiz kararları ve açıklamalarının yayınlandığı dün, global borsa endeksleri oldukça pozitif bir havada seyretti. Bu olumlu havada, Avrupa Merkez Bankası’nın resesyondan çıkılmakta olduğunun işaretlerinin alındığını, Avrupa MB Başkanı Draghi’nin düşük faizin uzunca bir süre devam edeceğini söylemesinin yanı sıra ABD’de yayınlanan haftalık işsizlik maaş başvuruları ile ISM imalat endeksi gibi önemli verilerin beklentilerden daha iyi gelerek ABD ekonomisinin güç kazandığı yönünde mesajlar vermesi etkili oldu. Bu doğrultuda, ABD borsaları yeni tarihi zirvelerini görürken, Avrupa borsaları da %1 civarındaki yükselişi ile yatırımcılarını tatmin etti. Yurtdışı borsalardaki bu pozitif havaya karşılık yurtiçinde ise karışık bir görüntü hakimdi. Bu kapsamda, ABD 10 yıllık faizlerinin %2,70’e yükseldiği gün içerisinde, Türkiye’nin 2 yıllık gösterge tahvilinin %9’un altına inmesi BİST-100 endeksindeki kazançların geri verilmesini engelleyemedi.

180.000 ve üzerinde TDİ, BİST açısından iyi değil…

BIST-100 endeksinin dün bir ara 74.400’ü görüp, yurtdışı borsalardaki pozitif havaya rağmen kazançlarını geri vererek 73.400 seviyesinden kapanış yapması teknik açıdan bir zayıflık işareti olduğu gibi aynı zamanda da bir süredir söylediğim “yeni pozisyon açarken dikkatli olunmalı” düşüncemin teyidi oldu diyebilirim. Her ne kadar gösterge endeks günün en düşük seviyelerine yakın bir noktadan günü sonlandırmış olsa da, 73.000 seviyesinin altına sarkılmaması, kötünün iyisi olarak adlandırılabilir ve 73.000’in üzerinde kalınıp kalınamayacağı da, bugünün piyasa gündeminin en önemli haberi olan ABD tarım dışı istihdam verileri neticesinde belli olacaktır. Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdamının ve dünkü haftalık işsizlik maaş başvurularının beklentilerden hayli iyi gelmesi, haftanın ve ayın en önemli datası olan tarım dışı istihdamın da benzer şekilde çıkabileceğinin sinyallerini veriyor ve bu kapsamda da hafta başında 175.000 olan tahminlerin 200.000’lere doğru yükseltildiğini görüyoruz. Bir süredir makro verilerin iyi gelmesinin gelişmekte olan ülke borsaları açısından kötü, kötü gelmesinin ise iyi olduğunu belirtmekteydim. Piyasa oyuncuların konuya halen bu çerçeveden yaklaşıyor olması nedeniyle şayet bugün tarım dışı istihdam verisi 180.000 ve üzerinde çıkarsa, bu durum varlık alımlarının 2013 sonuna doğru azaltılacağına kesinlik kazandıracağından, gelişmiş ülke borsaları açısından pozitif, gelişmekte olan ülke borsaları açısından ise negatif fiyatlandırmaya sebep olacaktır.

Günün diğer önemli konusu; “faizler”…

Tarım dışı istihdamın yanı sıra bugün izlenmesi gereken diğer bir konu ise, faizler olacaktır. ABD’de verilerin olumlu gelmeye devam etmesi neticesinde 10 yıllık tahvil faizlerinin dün %2,48’den %2,70’e yükselmişti ve bugünkü veriler sonrasında faizlerin ne şekilde seyredeceği de büyük önem taşıyor. Şayet ABD 10 yıllık faizleri yükselişine devam ederek %3’ü test ederse, bu durum gelişmekte olan ülkelerden para çıkışını hızlandıracağından BİST’e etkisi de bu açıdan negatif olacaktır. Benzer şekilde, yurtdışı gelişmeler doğrultusunda yurtiçinde 2 yıllık gösterge tahvilin faizi %9,5-10’a doğru hareket ederse de, bu durum BİST açısından düşüş anlamına gelecektir.

80-82.000 için faizlerde düşüş ve/veya risk iştahında artış lazım…

Tüm bu anlattıklarım çerçevesinde, önümüzdeki haftalarda 70.000 – 73.000 ve / veya 73.000 – 77.000 bandı takip edilerek kısa vadeli pozisyonlar yapılandırılmalıdır. Bugün gösterge endeks 73.000 desteğini kırarsa hisse azaltımı düşünülebileceği gibi 74.000’in üzerine doğru hareket edilirse de, 77.000 hedefi için mevcut pozisyonlar korunabilir. 77.000 seviyesinin yukarı yönde aşılarak 80.000 – 82.000’in test edilebilmesi için faizlerde düşüş ve/veya risk iştahının artması gerekmektedir. ABD’de faizlerin artışa geçtiği bir dönemde gelişmekte olan ülkelerin tekrar cazip olabilmesi için ya ekonomilerinin oldukça sağlam ya da getiri anlamında çok daha yüksek oranlar vaad ediyor olması gerekmektedir. Bir süredir ifade ettiğim, negatif gelişmelerin ağırlığı altında BİST açısından orta vadeli beklentilerim olumsuz olup, yılsonuna kadar 65.000’e doğru düşüş yönlü bir hareket yaşanmasını muhtemel görüyorum. Buna bağlı olarak portföylerde hisse miktarını bu dönemde düşük tutmakta fayda var düşüncesindeyim.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

ANELE, TRKCM, TTRAK

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

DIRIT (Hisseye beklenen etkisi: “ “): Borsa Yönetim Kurulu, Şirket paylarının İşlem Görme Duyurusu`nun KAP`ta yayınlanması sonrasında yapılacak duyuruyu izleyen ilk iş günü Serbest İşlem Platformu`nda işlem görmeye devam etmesine, ikinci iş gününden itibaren II.Ulusal Pazar’a geçmesine karar verdi.

ECILC (Hisseye beklenen etkisi: Sınırlı Negatif): Müşterek yönetime tabi ortaklıkları arasında yer alan Eczacıbaşı Baxter Hastane Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.`ne karşı açılan 2006 yılı kurumlar vergisi davasında Danıştay şirket aleyhine karar verdi.

Seans Sonrasında Açıklanan Bilançolar:

AYCES, BIZIM, DOGUB, EGGUB, PETUN, PINSU, PNSUT, TATKS, YBTAS, YKBNK

Bugün Beklenen Bilançolar:

OTKAR, TCELL

Günlük piyasa takvimi:

12:00 – (Euro Bölgesi) Haziran ayı ÜFE açıklanacak (Beklenti: 0,0%)
15:30 – (ABD) Temmuz ayı tarım dışı istihdam verisi açıklanacak (Beklenti: Tarım Dışı İstihdam 175.000, İşsizlik oranı 7,5%)
15:30 – (ABD) Haziran ayı kişisel gelir ve harcamalar verisi açıklanacak (Beklenti: Kişisel Gelirler 0,4%, Tüketici Harcamaları 0,4%)
17:00 – (ABD) Haziran ayı fabrika siparişleri açıklanacak (Beklenti: 2,3%)

Yazarın Diğer Yazıları