Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bugün satıcı tarafında olmakta fayda var

Bigpara Haber

İki önemli unsura rağmen bir eşik aşıldı …


S&P’nin Türkiye’nin TL cinsi kredi notunu iki kademe arttırarak yatırım yapılabilir seviyeye çıkartması ve görünümü de pozitif olarak belirlemesine karşılık borçlanma maliyetlerinin düşebilmesi açısından döviz cinsi kredi notunun da yükselmesi gerekecek. Ayrıca, yatırım bankaları ve/veya fonlarının Türkiye pozisyonları açısından en az iki kredi derecelendirme kuruluşunun notlarını yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesi gerekiyor.

Bu iki önemli noktanın not artırımının ardından konuşulmasına rağmen IMKB’nin günü %5.1 artıda tamamlaması esasen Türkiye’nin kredi notu açısından önemli bir eşiğin geçilmesi ve diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırım beklentisinin satın alınmasıdır.

Bu çerçevede, defalardır söylediğimiz ve kısa vadeli hedef olarak belirttiğimiz 60.000 seviyesinin dün aşılmış olması bu noktanın artık destek olmasına sebep oldu ve önümüzdeki günlerde 59.500 – 60.000 aralığına doğru bir geri çekilme ve buranın test edilmesini bekliyoruz.

Bugün satıcı tarafında olmakta fayda var…

ABD borsalarının Avrupa piyasaları kapanırken %1’in üzerinde olan artısının seans sonunda geri verilmesi, bugün Avrupa borsalarının açılışında %0.5 civarında satış baskısı yaratacaktır.

Buna karşılık, akşam açıklanacak FED’in faiz kararına yönelik oluşturulmak istenecek pozitif beklentiler nedeniyle ilerleyen saatlerde Avrupa borsalarında bir toparlanma bekliyoruz. IMKB’nin ise, dün yaşadığı yükselişin ardından aldığı karları bugün korumaya yönelik veya hafif satıcılı bir hareket içerisine gireceğini tahmin ediyoruz. Bu nedenle, bugün hisse alımı tarafında olmaktan ziyade, satış tarafında olmanın daha isabetli bir karar olacağını öngörüyoruz.

Teknik açıdan pozitif görünen hisseler:

TAVHL, SNGYO, PETKM, THYAO, ITTFH




Günlük piyasa takvimi:
11:30 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası`nın son faiz toplantısının tutanakları açıklanacak
17:00 – (ABD) Ağustos ayı ikinci el konut satışları açıklanacak (Beklenti: 4.750.000, Önceki: 4.670.000)
21:15 – (ABD) ABD Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0-0.25%, Önceki: 0-0.25%)

Dün neler oldu?

Dışarıda Yunanistan ve FED, içeride ise S&P borsaları coşturdu…
FED’in dün başlayan faiz toplantısında ekonomiyi desteklemek için piyasalara daha fazla destek olacağı (uzun vadeli tahvil alımı bunlardan biri) beklentisi, Yunanistan’ın üçlü Troyka görüşmelerinden ilerleme kaydedildiğine dair açıklamaları ile 8 milyar dolarlık yardımın serbest bırakılacağına yönelik söylentiler dün global çapta borsalarda yükselişe neden oldu. Yurtiçinde ise, TCMB’nin beklentiler doğrultusunda faizleri değiştirmemesinin piyasalara herhangi bir etkisi olmazken, hemen akabinde S&P’nin Türkiye’nin TL cinsi kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükselttiğini açıklaması, IMKB’de sert yükselişlere ve günün de %5.1 yükselişle kapanmasına neden oldu.

Yazarın Diğer Yazıları