Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bugün iki önemli gündem var

Bugün iki önemli gündem var

Bigpara Haber

Dün gündem ve beklentiler yine Yunanistan’a ilişkindi. Gün boyunca iktidarla muhalefet liderleri arasında yürütülen müzakerelerden bir sonuç çıkmamasına karşılık ülkenin yeni yardım paketini alabilmesi için istenen yeni tedbirleri yasalaştırmak zorunda kalacağı beklentileri yurtdışı piyasalarda olumlu yönde fiyatlandırılmaya çalışılıyor.



Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Dünkü veri zayıf gün içerisinde ABD tarafında olumlu algılanan bir gelişme ise, önceki akşam FED Başkanı Bernanke’nin yapmış olduğu açıklamalar oldu. Bernanke’nin “%8,3’e gerileyen işsizlik oranının işgücü piyasasındaki zayıflığı gerektiği ölçüde yansıtmadığını, işgücü piyasasının normale dönmekten hâlâ çok uzak olduğunu ve faizlerin düşük seviyesinin büyümeyi desteklemek için gerekli olduğunu” ifade etmesi, önceki hafta söylediği 3.parasal genişlemeye gidilebilir açıklamasını desteklerken, bu görüşünü ısrarla sürdürmesi ise düşük faiz ve yüksek likidite bolluğunda paranın hisse senetleri piyasalarına yönelmeye devam edeceğini ortaya koyuyor.

Şayet bugünkü İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları’ndan da parasal genişleme ve / veya faiz indirimi sinyali gelirse (ki bu yönde beklentiler var), bu durum başta gelişmekte olan ülke hisse senetlerini bugün de yukarı çekmede vesile olacaktır.

İMKB kapandıktan sonra toplanacak olan Euro Bölgesi Maliye Bakanlarının Yunanistan’a yeni kredi dilimini serbest bırakması da bugünkü beklentiler arasında ama ben Yunanistan’ın bu akşama kadar yeni tedbirler üzerinde anlaşma sağlayamaması halinde bu kredi diliminin serbest bırakılacağını düşünmüyorum. Şayet Yunanistan’da muhalefet bu konuda bir uzlaşıya varırsa, bu durumun borsalara otomatikman alım getireceğini tahmin ediyorum.

Avrupa vadeli borsalarının bugüne artıda başlamasını göz önünde bulundurarak İMKB-100 endeksinin yeni güne 61.250 civarından başlayacağını tahmin ediyor, gün içi destek ve zarar kes noktaları olarak sırasıyla 61.000 ve 60.500 kullanılmasını uygun görüyorum.

Teknik açıdan bugün için olumlu görünen hisseler:
AKENR, TRGYO, KILER, BRSAN, MUTLU, ECZYT

Günlük piyasa takvimi:
11:30 – (İngiltere) Aralık ayı sanayi üretimi açıklanacak
14:00 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0,50%)
14:45 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 1,00%)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 370.000)
17:00 – (ABD) Kasım ayı toptan stoklar verisi açıklanacak (Beklenti: 0,4%)
17:00 – (Türkiye) Hazine Ocak ayı nakit dengesi ve faiz dışı denge sonuçlarını açıklayacak
19:00 – (Euro Bölgesi) Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısı yapılacak

Yazarın Diğer Yazıları