Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bugün için dikkat çeken hisseler...

Bigpara Haber

Borç tavanındaki anlaşmazlık ve İtalya’nın tahvil ihaleleri borsaları dünkü düşüşün ana unsurları oldu…



ABD’nin borç tavanının arttırılması görüşmelerinde Cumhuriyetçilerle Demokratların bir türlü uzlaşıya varamaması, kredi derecelendirme kuruluşlarının borç tavanı yükseltilmezse not indirimi tehdidinde bulunmaya devam etmesi, FED Başkanı Bernanke’nin Senato’da yaptığı konuşmada ülke ekonomisindeki iyileşmenin yavaş kaldığını, deflasyonist hareketler görülmesi halinde ek müdahalelerde bulunacağını söylemesi, İtalya’nın dünkü tahvil ihalelerinde faizlerin hayli yüksek gelmesi, AB yetkililerinin ne zaman toplanacağına dair yaşanan belirsizlik borsalara düşüş getirdi.
 
Stres testleri, ABD’deki veriler ve Citigroup’un bilançosu günün yönünü belirleyecek…

İtalya kaynaklı sorunlar çözümlenmeden yapılan tahvil ihalelerinde faizlerin yükselmesi kadar normal bir şey olmamasına karşılık piyasa oyuncuları bu durumu satışlarda bahane olarak kullandı. ABD’nin borç tavanı sorununun kesinlikle çözümleneceğini düşünmemize karşılık partiler arasındaki çekişme bu durumu sıkıntılı hale sokuyor ve bu da piyasa katılımcılarına günlük bazda haberleri kullanma imkanı veriyor. AB’de 90 bankaya uygulanan stres testlerinin sonuçlarının bugün açıklanacak olması, gün içinde borsaların baskı ve stres altında kalmasına neden olacaktır düşüncesindeyiz. İlki geçen yıl yapılan ve açıklanan sonuçlar karşısında hayal kırıklığına uğradığımız ve inandırıcı olmayan bu testin ardından bu defa da benzer sonuçlarla karşılaşılırsa bu durum artık böyle testler yapılmasının bir manası olmadığı şeklinde yorumlanabilir. Gerçi sonuçlar iyi de gelse kötü de gelse bize göre piyasa katılımcıları bu durumu çok da olumlu algılamayacaktır. Bugünün diğer önemli gündem maddesi ise, saat 15:30 – 17:00 arasında yayınlanacak olan ABD verileri olacaktır. Verilere ilişkin temkinli bir iyimserliğin olmasına bağlı olarak borsaların bu saate kadar (şayet stres testleri piyasalar kapandıktan sonra açıklanırsa) yatayda seyretmesini bekliyoruz. Gün içinde ayrıca Citigroup’un bilançosunun da yayınlanacağı unutulmamalı. Şirketin karında önceki çeyreğe göre hafif düşüş bekleniyor olunsa da sadece kar rakamına değil, diğer faaliyet sonuçlarına da bakılmalıdır. Tüm bunlar kapsamında, bugün içinde 62.500 seviyesinin altına sarkılmadığı sürece pozisyonlar taşınmalı, aksi takdirde satış yapılmalıdır.

Bugünün piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TÜİK Nisan ayı işsizlik oranını açıklayacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Mayıs ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
12:00 – (Türkiye) Maliye Bakanlığı Haziran ayı bütçe dengesi ve faiz dışı dengesini açıklayacak
14:00 – (Türkiye) Kardemir`in olağanüstü genel kurul toplantısı yapılacak
15:30 – (ABD) Temmuz ayı New York FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 8.0%, Önceki: -7.8%)
15:30 – (ABD) Haziran ayı TÜFE açıklanacak (Beklenti: TÜFE -0.2%, çekirdek TÜFE 0.2%, Önceki: TÜFE 0.2%, çekirdek TÜFE 0.3%)
16:15 – (ABD) Haziran ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak (Beklenti: Sanayi Üretimi 0.4%, KKO 76.9%, Önceki: Sanayi Üretimi 0.1%, KKO 76.7%)
16:55 – (ABD) Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni açıklanacak (Beklenti: 71.0, Önceki: 71.5)
*AB’de 90 bankaya yapılan stres testinin sonuçları açıklanacak
*ABD’de bugün açıklanacak bilançolar: Citigroup (Beklenti: 0.97 $, Önceki: 1.00 $)

Dikkat çeken hisseler: PETUN, AKENR, GLYHO, TKFEN, TUPRS

Yazarın Diğer Yazıları