Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bugün hisse alımından ziyade piyasalar izlenmeli

Bigpara Haber

Yunanistan, FED, IEA, ABD’nin borçlanma tavanı ve ekonomik veriler geçen hafta etkiliydi…


Yunanistan’da yeni kabinenin güven oylamasının dalgalandırdığı yurtdışı piyasalarda bu konunun sorunsuz atlatılmasının ardından FED’in faiz kararı sonrasında yaptığı açıklamaların yarattığı rahatsızlık, Uluslar arası Enerji Ajansı’nın (IEA) stratejik rezervlerden üye ülkelerin bir aylık süre için 60 milyon varil petrolü serbest bırakacağını açıklaması, ABD’de 2 Temmuz’a kadar artırılması istenen borçlanma tavanı, zayıf gelmeye devam eden makro veriler geçen haftanın önemli gündem maddelerini oluşturdu ve bu kapsamda Asya dışındaki borsalar haftayı zararla tamamladı.

Bu haftaki ana gündem: Yunanistan, ABD, petrol fiyatları, global ekonomik tedirginlik…

Bu haftanın başlıca gündem maddeleri; Yunanistan’da 29-30 Haziran tarihlerinde görüşülmesi beklenen ve 3 Temmuz’daki AB Maliye Bakanları toplantısından önce kabul edilmesi istenen yeni ekonomik tedbirler, ABD’de 2 Temmuz’a kadar anlaşmaya varılması istenilen borçlanma tavanının artırılması (yükseltilmemesi halinde bu durum gerek federal hükümetlerin iflası, gerekse de ABD’nin kredi notunun düşürülmesi anlamlarına gelebilecek), dolardaki değer kazancı ve IEA’nın stratejik petrol stoklarını serbest bırakmasıyla enerji hisselerindeki değer kayıpları, ekonomik verilerdeki kötü gidişatın global ekonomiye olan tedirginliği daha da artırması olacaktır.

Haftanın verileri sıkıntı yaratacak gibi görünüyor…

AB ve IMF tarafından Yunanistan’da alınması istenen ek tedbirlere 300 sandalyeli Yunan Parlamentosu’nda 155 milletvekiline sahip iktidardaki PASOK’tan şu an itibarıyla 4 vekilin muhalefet edeceği haberleri, haftaya başlarken euro/dolar paritesi, emtia fiyatları ve borsaların negatif tarafta başlamasına neden oluyor. 29-30 Haziran’da yapılacak görüşmelere kadar bu konunun piyasalarda ziyadesiyle kullanılacak olmasını göz önünde bulundurarak borsaların günlük bazda geniş bantlarda dalgalanacağını söyleyebiliriz. Ayrıca, hafta sonuna kadar ABD’de borçlanma tavanının artırılmasına yönelik yapılacak görüşmelerden sonuç alınamaması halinde bu durum da borsalarda negatif yönde fiyatlandırılacaktır. Bu nedenlerle, haftanın ilk yarısına kadarki strateji yine Sat-Al şeklinde olmalıdır.

Haftanın Piyasa Gündemi:

27 Haziran – ABD – Mayıs ayı kişisel gelirler, harcamalar ve çekirdek PCE

28 Haziran – ABD – Haziran ayı CB tüketici güveni

29-30 Haziran – Yunanistan – 5 yıllık orta vadeli planın oylaması

30 Haziran – Türkiye – 1.çeyrek GSYH ve Temmuz ayı iç borçlanma stratejisi

30 Haziran – ABD – Haftalık işsizlik maaş başvuruları ve Chicago PMI

1 Temmuz – Türkiye – İTO’nun Haziran ayı enflasyon verileri

1 Temmuz – ABD - Haziran ayı ISM imalat endeksi, Haziran ayı Michigan Üniversitesi tüketici güveni ve Mayıs ayı inşaat harcamaları

Bugün hisse alımından ziyade piyasaların izlenmesini öneriyoruz

Yazarın Diğer Yazıları