Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bugün dikkat çeken hisseler...

Bigpara Haber

Bilançolara rağmen yurtdışı dün zayıf kaldı...


Intel, American Express gibi şirketlerin beklentilerden daha iyi gelen 2.çeyrek sonuçlarına karşılık Avrupa’nın borç sorununa yönelik yapılan görüşmeler ve ABD’nin borç limitinin arttırılması tartışmaları hakkındaki haberlerin yarattığı tedirginliğin yanı sıra ABD’de yayınlanan 2.el konut satışları verisinin 4.770.000 ile artış beklentisi yerine azalış sergilemesi global borsa endekslerinin karışık bir seyir izlemesine neden oldu.

Bu kapsamda, IMKB-100 endeksi 61.800 seviyesinin altında kalırken, diğer ülke risklerini azaltmak isteyen yatırımcılardan gelen reaksiyonla yapılan satışlarda IMKB’de yabancı payının son 6 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ve bu düşüşünü devam ettirecek havası olması, yeni hisse pozisyonu açarken bir kez daha düşünmeyi gerektiriyor.

Bugün gündem yoğun, güniçinde 61.500 desteği izlenmeli...

Teknik anlamda IMKB-100 endeksindeki zayıflamanın sürmesi, AB liderlerinin bugün Yunanistan konusunda bir araya gelecek oluşu, ABD’nin borçlanma tavanı sorunu şu an için pozisyon açmamayı gerektiriyor. Esasında Avrupa ve ABD’deki her iki sorunun iki hafta içinde çözüm bulacağını düşünmemize karşılık bu dönemde beklediğimiz dalgalı ve satış baskılı hareket nedeniyle daha makul seviyelerden yeni pozisyon açılabilir. Bugüne döndüğümüzde, gün içinde açıklanacak önemli haberler olduğunu görmekteyiz.

Bu doğrultuda, bugün esas itibarıyla Almanya’daki imalat sektörü PMI, TCMB’nin faiz kararı, haftalık işsizlik maaş başvuruları, Phily FED ve CB öncü göstergeler endeksleri piyasaların makro veri anlamında yönünü belirleyecek gelişmeleri olacaktır. Önceki hafta Erdem Başçı’nın yaptığı açıklamalara bağlı olarak TCMB’nin faizleri değiştirmesi beklenmezken, beklentiler doğrultusunda alınacak kararlar IMKB’de nötr etki yapacaktır. ABD datalarında ise karışık bir görünüm olması tam olarak bir yön tayininde bulunmayı güçleştiriyor. Ayrıca, AB liderlerinden bugün gelebilecek olumlu haberlerin global borsalara yön vereceği göz ardı edilmemelidir. Tüm bunlar çerçevesinde IMKB-100 endeksinde gün içinde 61.500 desteği takip edilmeli altına inilmesi halinde 61.000’li seviyeler beklenmelidir.

Bugünün piyasa takvimi:

10:30 – (Almanya) İmalat sektörü PMI (flash) açıklanacak
11:00 – (Euro Bölgesi) İmalat sektörü PMI (flash) açıklanacak
11:30 – (İngiltere) Haziran ayı perakende satışlar açıklanacak
14:00 – (Türkiye) TCMB faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 6.25%, Önceki: 6.25%)
14:30 – (Türkiye) TCMB beklenti anketinin Temmuz ayı ikinci sonuçları açıklanacak
15:30 - (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 415.000, Önceki: 405.000)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı Philadelphia FED endeksi açıklanacak(Beklenti: 5.0, Önceki: -7.7)
17:00 – (ABD) Haziran ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak (Beklenti: 0.3%, Önceki: 0.8%)

Bugün açıklanacak ABD bilançoları:
 
AT&T (0.60 $), Pepsico (1.21 $), Microsoft (0.58 $), Travelers (-0.63 $

Dikkat çeken hisseler: TKFEN, TAVHL, EKGYO

Yazarın Diğer Yazıları