Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bugün AMB, yarın TDİ

Ukrayna piyasalara destek vermeye devam ediyor…

Bigpara Haber

Ukrayna piyasalara destek vermeye devam ediyor…

Adem ÖZEN
Sermaye Piyasaları Uzmanı


Ukrayna geriliminin azalarak stabil hale gelmeye başladığı görünümü sergilenen dün, Euro Bölgesi’nde yayınlanan hizmet sektörü PMI, perakende satışlar ve büyüme verilerinin beklentilerden iyi gelmesine karşılık ABD’de açıklanan ADP özel sektör istihdamı ve ISM imalat dışı endeksin tahminlerin oldukça altında kalması, Beige Book raporunda ise Fed bölgelerinde son iki aydaki gerilemenin hava koşullarına bağlanmış olması piyasalara yön verdi. Tabi, bugünkü Avrupa Merkez Bankası toplantısı ile yarınki tarım dışı istihdam verisinin ön fiyatlamalarının yapıldığını da göz ardı etmemek gerek. Tüm bu haber akışı içerisinde güne pozitif yönde başlayan BİST-100 endeksi, gün sonunu da bu şekilde ve dün önemine değindiğim 63.313 puan seviyesinin üzerinde kapattı.

Ukrayna konusu henüz kapanmadı…

Bugünlerde Rusya’nın geri adımı ile Ukrayna gerilimi azalıyor gibi görünse de, dün akşam NATO’dan gelen “Rusya ile ortak deniz misyonunu askıya alma, alt düzey sivil ve askeri toplantıları durdurma, NATO-Rusya iş birliğinin tümünü gözden geçirme kararı”, Avrupa Birliği’nin Rusya’yı ambargo ile tehdit etmesi gibi gelişmelere karşılık Rusya’nın özerk Kırım bölgesinde mevcut askeri varlığını korumaya devam etmesi ve buradaki pozisyonundan geri adım atmaması, Ukrayna’da yaşananları bir darbe olarak görmesi ve bu bağlamda da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile görüşmesinin bir sonuca ulaşmaması, ABD’nin bölgedeki askeri varlığını artırmaya yönellik adımları konunun öyle kolay kolay kapanamayacağını ortaya koyuyor. Bu nedenle, bugünlerde sakinleşme görüntüsü sergileyen bu konu önümüzdeki günlerde tekrar bir endişe kaynağı olarak önümüze çıkabilir ve piyasalarda bu yönde fiyatlandırmalara sahne olabilir.

Bugünün ana gündemi, Avrupa Merkez Bankası toplantısı…

Bugün ise, gündemin ana konusu Avrupa Merkez Bankası’nın vereceği faiz kararı olacaktır. Gerçi piyasa analistlerinin çoğunluğunun bankanın faizlerde değişikliğe gitmesini beklemiyor olsa da, yine de belli bir kesim faizlerin %0,25’den %0’a indirilmesi yönünde tahminde bulunuyor. Geçen yılın Mayıs ayından bu yana piyasalarda belirleyici faktör olarak Fed’in olması, Avrupa’daki deflasyon endişelerinin geri planda kalmasına neden oluyordu. Gerçi zaman zaman bu endişeler kısa süreli dile getiriliyor olsa da, kalıcı olarak ön plana çıkamadı. Bu kapsamda, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı ve Başkan Draghi’nin bugün neler söyleyeceği merakla bekleniyor. Bu kapsamda, bir ara ECB’nin negatif faiz, faiz indirimi ve LTRO haberleri piyasalarda heyecan yaratırken, bölgedeki enflasyonun %1’in altına inmesinin yarattığı deflasyon endişeleri bu söylemlerin bugün de beklentilere dahil olmasına neden olabilir. Bölgedeki deflasyon endişesine karşılık, diğer ülkelerin aksine Almanya’da konut fiyatlarının artıyor olması, deflasyondan nispeten daha uzak görünmesi, büyümesini sürdürmesi, ECB kararlarında piyasa katılımcılarının beklentilerinin aksine kararlar çıkmasında etkili oluyor. Bu kapsamda, benim bugünkü toplantıya ilişkin genel kanaatim bankanın faizlerde değişiklik yapmayacağı, buna karşılık deflasyon riskine dikkat çekerek gerektiğinde adımlar atılabileceği yönünde mesajlar vereceği şeklindedir. Böyle bir karara borsalar nasıl reaksiyon gösterir derseniz de, muhtemelen nötr veya hafif negatif olabilecektir.

Yarınki TDİ, bugünden kısmi fiyatlandırılacak…

Bugünün gündemi içerisinde yer almasa da, yarınki ABD tarım dışı istihdam verileri de bugün piyasalarda fiyatlandırılmak istenecektir. Bu nedenle, bugünkü haber akışını bu çerçevede değerlendirmekte fayda olacaktır. Dünkü ADP verisinde Ocak ayı istihdamının sert bir şekilde aşağı yönde revize edilmiş olmasının yanı sıra Şubat rakamının da beklentilerin altında kalması, yarınki tarım dışı istihdam verisine yönelik pozitif sinyaller vermiyor. Buna karşılık, verinin beklentilerin altında kalması durumunda bile, bunun mevsimsel koşullara bağlanarak fazlaca bir negatif etkiye mahal verdirileceğini düşünmüyorum.

Tüm bunlar çerçevesinde Borsa İstanbul’un bugün, dünden gelen pozitif havayı teknik açıdan sürdürmek isteyeceğini tahmin ediyorum. Bu doğrultuda, 63.379 puanın üzerinde kalındığı sürece kısa vadeli hedef 65.241 puan seviyesi olacaktır. Saat 15:30’a kadar pozitif tarafta seyretmesini beklediğim / öngördüğüm BİST-100 endeksinde gün sonu kapanışı, bu saatten sonra gelecek haberlerle olacaktır ve buna bağlı olarak bugün 63.379 puanın üzerinde kalınıp kalınmadığı takip edilmelidir.

Seans sonrası açıklanan bilançolar:
AFMAS, ASCEL, ASELS, CMENT, DGZTE, IHEVA, IHMAD, KORDS, KRSTL, MNDRS, NUHCM, PARSN, ULKER

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TÜİK 2013 yılı işsizlik oranını açıklayacak (Önceki: 9,2%)
10:30 – (Almanya) Şubat ayı inşaat sektörü PMI açıklanacak (Önceki: 52,5)
11:10 – (Euro Bölgesi) Şubat ayı perakende sektörü PMI açıklanacak (Önceki: 50,5)
13:00 – (Almanya) Ocak ayı fabrika siparişleri açıklanacak (Beklenti: 0,9%; Önceki: -0,5%)
14:00 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0,50%; Önceki: 0,50%)
14:45 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0,25%; Önceki: 0,25%)
15:30 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi basın toplantısı yapacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 338.000; Önceki: 348.000)
17:00 – (ABD) Ocak ayı fabrika siparişleri açıklanacak (Beklenti: -0,5%; Önceki: -1,5%)
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları