Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bugün alıcılı olacak gibi…

Yabancı payındaki gerilemenin dün de devam etmesiyle %62,08 seviyesine kadar inilmesi esasında hiç de iyiye işaret değil

Bigpara Haber

Yabancı payındaki gerilemenin dün de devam etmesiyle %62,08 seviyesine kadar inilmesi esasında hiç de iyiye işaret değil ve bunun başlıca sebebinin enerji fiyatlarındaki artış olduğunu düşünüyorum.



Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

61.000’li seviyelerden başlayan düşüşü son iki ayda yaşanan hızlı yükselişin ufak bir düzeltmesi olarak görmek lazım ve devam edip etmeyeceğini belirleyecek esas göstergeler enerji fiyatlarının seyri ve piyasalardaki risk alma iştahı olacak. 2011 yılını 241 milyar dolar ithalatla tamamlayan Türkiye’nin bu dönemdeki petrol ve türevi ürün ithalatı 54 milyar dolar olarak gerçekleşti (toplam ithalatın %22,5’i).

Şayet petrol, doğalgaz vb enerji fiyatlarındaki artış devam ederse, bu durum net enerji ithalatçısı olan Türkiye’nin enerji faturasının daha da kabarmasına ve kontrol altına almaya çalıştığı cari açığının kontrolden çıkmasına neden olacağı gibi benzer neden yabancıların özellikle dikkat çektiği cari açıktaki dengesizlik borsada satışlara sebep olabilecektir.

Bu çerçevede, son zamanlarda yabancı payındaki azalışı petrol fiyatlarındaki artışla ilişkilendirerek bu konuya özel önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bugün akşam FED’in faiz kararından yeni bir şey çıkmasını beklemiyor olmamın yanı sıra likidite artışına yönelik bir açıklama geleceğini zannetmiyorum.

Belki gün içinde piyasa katılımcıları likidite artışına yönelik beklenti oluşturabilir ama bunun gerçekleşmeyeceğini düşünerek bu beklentiye dayalı olarak yarına taşımak için yeni pozisyon açmayı da mantıklı görmüyorum. Seans esnasında takip edilmesi gereken en önemli veriler; Almanya’dan ZEW endeksi, ABD’den ise perakende satışlar olacaktır. Bu datalara ilişkin beklentimin olumlu yönde olmasına bağlı olarak günün ilk yarısında İMKB’de alıcı ağırlıklı bir görüntü oluşacağını ve gösterge endeksin gün sonunu 59.300 seviyesinin üzerinden tamamlamaya çalışacağını öngörüyorum. Tüm bunlar çerçevesinde gün sonunda 58.500 seviyesinin altına inilmediği sürece zarar kes seviyesi olarak gördüğüm bu noktaya kadar hisse pozisyonlarının korunmasından yanayım.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

OTKAR, DOHOL, ECZYT, SISE, CIMSA

Seans sonrası açıklanan 2011/12 dönemi bilançoları:

AKSEN (Beklentiye paralel)

Günlük piyasa takvimi:

12:00 – (Almanya) ZEW endeksi açıklanacak
14:30 – (ABD) Şubat ayı perakende satışlar açıklanacak (Beklenti: 1,2%)
16:00 – (ABD) Ocak ayı işletme stokları açıklanacak (Beklenti: 0,5%)
20:15 – (ABD) ABD Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0-0,25%)

Yazarın Diğer Yazıları