Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bugün 71.500 mü 73.000 mi?

Borsalar kazanımlarını devam ettirmeye çalışıyor…

Bigpara Haber

Borsalar kazanımlarını devam ettirmeye çalışıyor…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Dün yurtdışında önemli bir makro veri akışının bulunmaması, piyasaların ABD Başkanı Obama’nın Suriye’ye askeri müdahaleyi erteleyen açıklaması doğrultusunda hareket etmesine neden oldu. Suriye endişesinin azalması VIX endişe endeksinin 15,63’den 13,82’ye inmesine yol açarken, bu durum hisse senetleri piyasasının alıcılı seyretmesinde etkili oldu. Önceki üç iş günü boyunca yaklaşık %8’e yakın değer kazanan BİST-100 endeksi ise, dün mevcut kazanımlarını korumaya çalışarak günü yatayda tamamladı.

Güne yön verecek en önemli veri “Temmuz ayı cari işlemeler açığı” olacak…

Bugün BİST-100 endeksinde gözler saat 10:00’da açıklanacak olan Temmuz ayı cari işlemler verisinde olacak. Bana göre günün en önemli bu datası BİST’in ilk seans yönünü belirleyecek olup, günün ikinci yarısında ise Euro Bölgesi sanayi üretimi verisi ile ABD haftalık işsizlik başvuruları dataları güne son damgayı vuracaktır. Geçen ay açıklanan Haziran ayı cari işlemler açığının aylık bazda -4,4 milyar $, yıllık bazda ise -53,7 milyar $ gelmesinin ardından bugünkü data -5,3 milyar $ olan beklentiler dahilinde çıkarsa, yıllık bazda açık -54,9 milyar $’a yükselmiş olacaktır. Beklentilere paralel gelebilecek bir datanın gösterge endeks üzerinde şu aşamada çok fazla rahatsızlık yaratmasını beklemiyor olsam da, gelişmekte olan ülkelerdeki para çıkışı ve cari açık konusunda Türkiye’nin daha kırılgan ülkeler arasında gösterilmesi ilk etapta ufak çaplı satışlara neden olabilir. Şayet cari açık datası -5,3 milyar $ seviyesinden daha iyi ve az gelirse bu defa gösterge endeksin 73.000 seviyesini test etme yönünde bir tavır içerisine girebileceği gözardı edilmemelidir. Bu kapsamda, veriye bağlı olarak gün içinde 71.500 seviyesinin altına inilmediği sürece sakin olunmasını ve mevcut pozisyonların korunmasını tavsiye ediyorum.

Günün ikinci yarısında açıklanacak sanayi üretimi ve işsizlik maaş başvuruları verileri de BİST-100 endeksi açısından önemli olup, gerek varlık alımlarının devam ettirilip ettirilmeyeceği gerekse gelişmiş ülkelerdeki faiz oranlarının seyri açısından takip etmeyi gerektiriyor. Türkiye’ye sıcak para girişinin devamı açısından ABD, Almanya, İngiltere gibi ülkelerdeki faiz oranlarının seviyesi ve seyri oldukça önemli olup, verilerin iyi gelmesi, bu gelişmiş ülkelerdeki faizleri yukarı ötelediğinden, Türkiye açısından negatif etki yaratmaktadır. Bu nedenle, ABD ve Avrupa’daki makro verilerin iyi gelmesi halen Türkiye borsası açısından negatif görünüyor.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
AYGAZ, BAGFS, CCOLA

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:
DENTA (Hisseye beklenen etkisi: çağrı fiyatı nedeniyle NEGATİF): Şirket, Borsa kotundan çıkmanın görüşüleceği Olağanüstü Genel Kurul toplantısını 21.10.2013 tarihinde yapacağını açıkladı.

GSRAY (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Şirket, sermayesini %300 oranında nakit artırma ve 1,00 TL nominal bedelli hisseler için rüçhan haklarını 8,00 TL’den kullandırma kararı aldı.

MEMSA (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Şirketin sermaye azaltımına eş anlı yapacağı 42.000.000 TL tutarındaki nakit (%120 oranında) sermaye artırımında kullanılmayacak rüçhanların 10.000.000 TL`ye kadar kısmı, şirketten doğmuş/doğacak nakit alacakları karşılığında pay başına 1 TL nominal değerden Mehmet Ulutaş tarafından satın alınacak.

TCRYO (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Şirket paylarının Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından beher hisse bedeli olarak 1,0904 TL’den çağrı yoluyla toplanması işlemi 16 – 27 Eylül 2013 tarihleri arasında yapılacak.

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TCMB Temmuz ayı cari işlemler dengesini açıklayacak (Beklenti: -5,3 milyar $)
11:00 – (İtalya) Temmuz ayı sanayi üretimi açıklanacak
11:00 – (IEA) Uluslararası Enerji Ajansı`nın aylık raporu açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Temmuz ayı sanayi üretimi açıklanacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 330.000)
20:00 – (ABD) ABD Hazinesi 30 yıl vadeli tahvil ihracı yapacak
21:00 – (ABD) Ağustos ayı Hazine bütçe dengesi açıklanacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları