Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bugün 51.084 - 51.300 arasındaki boşluk dolacak

Bugün 51.084 - 51.300 arasındaki boşluk dolacak

Bigpara Haber

Yoğun negatif habere rağmen yurtdışı borsalar %1.5 civarında değer kaybetti…


FED’in önceki gün akşam faiz toplantısının ardından yaptığı açıklamaların beklenti içerisindeki piyasa katılımcılarını tatmin etmemesiyle güne başlayan Avrupa borsaları, ilerleyen saatlerde Euro Bölgesi liderlerinin krizi durdurmak için yeterli adım atmaması endişesinin tahvil faizlerini yeniden zirvelere doğru taşıması, Avrupa Merkez Bankası’nın daha fazla ülke tahvilleri alımını sürdürmeyeceğini söylemesi, Euro / Dolar paritesinin 1.30 seviyesinin altına inmesi, Fransa’nın kredi notunun birkaç kademe düşürülebileceği tedirginliği, Almanya Başbakanı Merkel’in bölgedeki krizin aşılmasının uzun zaman alacağını söylemesi gibi unsurlarla değer kayıplarını artırdı. Avrupa’daki sıkıntıların petrol, altın gibi emtialarda yarattığı hızlı geri çekilmenin özellikle ABD borsalarında emtiaya dayalı hisse senetlerinde yarattığı düşüş baskısı, ABD borsalarının günü %1’in üzerinde değer kayıplarıyla tamamlamasına neden oldu. Yurtdışındaki bu sorunların kurlar üzerinden IMKB’de daha fazla hissedilmesi endeksin Avrupa borsalarından daha fazla negatif ayrışmasına yol açarken, gün sonunda değer kayıpları %2.3’e ulaştı.

Bugün 51.084 – 51.300 arasındaki boşluk dolacak…

Dünkü kayıpların ardından borsaların bugüne de eksi tarafta başlayacağı görülüyor. Bu nedenle, güne 51.000 civarından başlaması muhtemel görünen IMKB-100 endeksi, ilerleyen saatlerde Avrupa ve ABD’den gelecek haberlerle kendine yön çizecektir. Bu kapsamda, saat 10:00’da Almanya Başbakanı Merkel’in, saat 13:30’da Avrupa Merkez Bankası Draghi konuşmaları öncelikli olarak izlenmesi gereken gelişmeler olacaktır. Bu konuşmaların yanı sıra piyasa takviminde yer verdiğimiz ve dünün aksine çok sayıda ve önem derecesi daha yüksek makro ekonomik veriler de borsaların yönü açısından belirleyici olacaktır. Nispeten önemli sayılabilecek desteklerin aşağı yönde kırılması ve gelinen seviyede yönün hala aşağı görünmesi nedeniyle şu aşamada yeni pozisyon açılabilir demek oldukça güç. Bu sebeple, şayet bir miktar risk alabilecekse, birkaç beklentisi nedeniyle, nispeten konservatif davranabilecek AKGRT (ortakların hisse alımı), ISFIN (üretimde kullanılan makine teçhizatın KDV’sinin yılsonuna kadar %18’den %1’e düşürülmesi) gibi hisseler tercih edilebilir. Bu söylediklerimiz kapsamında, gün içinde 51.000 seviyesi aşağı yönde kırılmadığı takdirde günlük bazda pozisyonlar tutulmalı, aksi takdirde azaltıma devam edilmelidir.

Teknik açıdan bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
AYGAZ, TCELL, CCOLA, DEVA, GARFA, YATAS

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:
ZOREN (Olası etki: Hafif Pozitif): Zorlu Enerji, Denizli`ye 75 MW gücünde Türkiye`nin en büyük jeotermal enerji santralini kuracak. (AA)

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TÜİK Eylül ayı işsizlik oranını açıklayacak
10:30 – (Almanya) İmalat sektörü PMI (flaş) açıklanacak
10:30 – (İsviçre) İsviçre Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak
11:00 – (Euro Bölgesi) İmalat sektörü PMI (flaş) açıklanacak
11:00 – (Türkiye) Maliye Bakanlığı Kasım ayı bütçe dengesi ve faiz dışı dengesini açıklayacak
11:30 – (İngiltere) Kasım ayı perakende satışlar açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Kasım ayı TÜFE açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) 3.çeyrek istihdam verileri açıklanacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 390.000)
15:30 – (ABD) Aralık ayı New York FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 3,0%)
15:30 – (ABD) Kasım ayı ÜFE açıklanacak (Beklenti: ÜFE 0,2%, çekirdek ÜFE 0,2%)
16:15 – (ABD) Kasım ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak (Beklenti: Sanayi Üretimi 0,2%, KKO 77,8%)
17:00 – (ABD) Kasım ayı Philadelphia FED endeksi açıklanacak
xx:xx - Dünya Ticaret Örgütü Başkanlar Konferansı açılışı yapılacak

Yazarın Diğer Yazıları