Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bu haftaki ana beklentimiz ortadan kalktı

Bigpara Haber

Ana beklentimiz ortadan kalktı, 57.950’nin altına inilirse zararına da olsa satışa geçilmeli…


Almanya’dan krizin çözümüne yönelik gelen negatif açıklamaların yurtdışı borsalarda düşüş baskısı yaratması, dün IMKB-100 endeksinin iki defadır denediği 100 günlük ortalamaların üzerinde kalma hareketini engelledi ve yabancı payındaki artıştan da destek aldığımız tahminlerimizi alt üst etti. Almanya’nın son tutumu nedeniyle 23 Ekim tarihine kadar borç krizinin çözümüne yönelik bir plan açıklanmayacağı görülüyor. Bu sebeple, haftanın pozitif yönlü geçeceğinin ana dayanağını oluşturan bu beklentimizin ortadan kalkmasına bağlı olarak şayet bugün 57.950 seviyesindeki 50 günlük ortalamanın altına doğru satış baskısı artarsa zararı göze alarak hisse satışı yapılmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. Günün ana belirleyicisi olacak ZEW endeksi, ÜFE ve ABD bilançoları ise makro tarafta bugüne yön verecek gelişmeler olacağından bu veriler endeksin 58.000 seviyesinin üzerinde kalıp kalamayacağını da gösterecektir. Bu nedenle, güne 58.200 civarından başlamasını beklediğimiz IMKB-100 endeksi için saat 12:00 – 17:30 arasında yayınlanacak bu dataların yakından izlenmesini öneriyoruz.

Teknik açıdan olumlu gördüğümüz hisseler:

SARKY, BIZIM, OTKAR, YAZIC, CIMSA

Seans sonrası gelen haberlerle hareketli olabilecek hisseler:
DYHOL (Beklenen etki: Sınırlı Pozitif): Star TV`ye ait tüm hakları barındıran dolaylı bağlı ortaklığı Işıl Televizyon Yayıncılık A.Ş. hisse senetlerinin satışı ve devri konusunda Doğuş Yayın Grubu ile anlaşma sağlandı. Işıl Televizyon Yayıncılık A.Ş.`nin 391.500.000 TL olan ödenmiş sermayesinin %99,99`unu temsil eden hisse senetleri 327.000.000 ABD Doları bedel üzerinden Doğuş Yayın Grubu`na satışı ve devri konusunda, Doğan Grubu ile Doğuş Yayın Grubu arasında Hisse Alım ve Satım Esaslarına İlişkin Sözleşmesi imzalandı.

Günlük piyasa takvimi:

12:00 – (Almanya) ZEW endeksi açıklanacak (Önceki: Beklenti Endeksi -43.3, Cari Endeks 43.6)
15:30 – (ABD) Eylül ayı ÜFE açıklanacak (Beklenti: ÜFE 0.3%, çekirdek ÜFE 0.1%, Önceki: ÜFE 0.0%, çekirdek ÜFE 0.1%)
xx:xx – (Türkiye) 2012 yılı bütçe kanunu TBMM’de görüşülecek
xx:xx – (ABD) BofA, Goldman Sachs, Intel, Yahoo ve J&J`ın bilançoları açıklanacak


Dün neler oldu?
Almanya Başbakanı ve Maliye Bakanının açıklamaları piyasalardaki pozitif havayı dağıttı…
Hafta sonunda yapılan G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısından Avrupa Birliğine çağrı yapılarak 23 Ekim’deki AB zirvesinden önce Avrupa borç krizinin çözümüne yönelik adım atılmasının istenmesi herkeste olumlu bir bekleyiş yaratırken, seansın ikinci yarısında Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble`ın Avrupa Birliği zirvesinin borç krizine kesin çözüm getirmesinin beklenmemesi gerektiği ve krizin çözümünün zaman alacağı yönündeki açıklamalarının yanı sıra benzer negatif söylemlerin Almanya Başbakanı Merkel’den de gelmesiyle piyasalardaki bu iyimser hava bozuldu.

Yazarın Diğer Yazıları