Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bu hafta bilançolara dikkat

Haftanın yönünü belirleyici gündem maddeleri…

Bigpara Haber

Haftanın yönünü belirleyici gündem maddeleri…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yurtiçi piyasalar yarın tam tüm kapalı olacağı gibi bugün de öğleden sonra tatil olacak. Türkiye açısından 3,5 gün gibi kısa sayılabilecek işlem sürecinde Borsa İstanbul’a yön verecek gelişmeler; hafta içerisinde yayınlanacak makroekonomik veriler, Fed ve BoJ’un faiz kararları, BİST şirketlerinin 30 Ekim ve 11 Kasım 2013 tarihlerine kadar yayınlanacak olan 9 aylık mali tabloları olacaktır. Varlık alım programının azaltılıp azaltılmaması açısından önemli olan makro verilere bakıldığında; bu verilerin bir kısmının 16 gün kapalı kalan ABD hükümeti nedeniyle gecikmeli yayınlanacak datalar olduğunu görmekteyiz. Bu sebeple, verilerin dönemi Ağustos – Ekim arasında olacaktır.

Türkiye’nin hafta sonunda yaz saati uygulamasını sona erdirmesi nedeniyle ABD’de açıklanacak makro datalar bu hafta geçen haftaya göre bir saat erken yayınlanacak ve bu ayrıntıya dikkat edilmelidir. Verilere yönelik beklentilere bakıldığında ise, gerek 1 Ekim öncesindeki bütçe görüşmelerinin şirketleri temkinli tutum almaya itmesi gerekse de hükümetin iki hafta kadar kapalı kalması sebebiyle bu verilerin ağırlıklı olarak beklentilerin altında kalacağını öngörüyorum. Şayet, veriler beklentilerim dahilinde gelirse, böylesi bir durumun varlık alımlarının azaltılması beklentisinin Mart 2013 olarak perçinleşmesini sağlayacağından ve global borsa endekslerine yönelik risk alma iştahını artırabileceğinden yurtdışı borsa endekslerinde 1-1,5 aylık süreçte yükselişin devam etmesi mümkün olacaktır.

Yurtdışı borsalar yükselişini sürdürse de, BİST 11 Kasım’a kadar aynı performansı gösteremeyebilir…

Fed’in Çarşamba günkü toplantısından piyasaları bozabilecek bir açıklama gelme ihtimalini çok düşük görüyor olmam nedeniyle bankanın bu haftaki gündem içerisinde belirleyici şekilde negatif yeri olmayacaktır.

Türkiye öznelinde ise, 3.çeyrekte yükselişini sürdüren kur ve faizlere bağlı olarak 30 Ekim ve 11 Kasım tarihleri öncesinde yayınlanacak 9 aylık mali tablolar, bu tarihlere kadar BİST üzerinde baskı oluşturacaktır düşüncesindeyim. Bu çerçevede, bu hafta yurtdışı borsalarda yükselişin devam etme ihtimalini yüksek görüyor olsam da, BİST açısından benzer durumun birebir olmasını zayıf buluyor ve satış baskısının bir miktar öne çıkabileceğini tahmin ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
GARAN

Seans Sonrasında Açıklanan Bilançolar:
AFYON, BAGFS, DNZYO, EGSER, FNSYO, JANTS, MUTLU, TTRAK

Şirket haberleri:
ANELT (Hisseye beklediğim etki: “Yetersiz bilgi nedeniyle Yorumsuz”): Şirket tarafından telekomünikasyon hizmeti ifasına ilişkin olanlar dışındaki Anel markalarının bağımsız değerleme kurumlarının değerleme çalışmaları neticesinde belirlenecek değer üzerinden Anel Grup şirketlerine satışına karar verildi.

FENER (Hisseye beklediğim etki: “Yetersiz bilgi nedeniyle Yorumsuz”): Fenerbahçe Spor Kulübü’nün %99,99 oranında iştiraki olan Fenerbahçe Spor Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.  paylarının kısmen veya tamamının, yaptırılacak değerleme neticesinde bulunacak tutar üzerinden Şirket tarafından satın alınmasına, hesaplanacak bedelin Kulüpten olan alacaklara mahsup edilmek suretiyle ödenmesine karar verildi.

SISE (Hisseye beklediğim etki: “NÖTR”): Şirket, %15 oranında payı olduğu Trakya Polatlı Cam Sanayii A.Ş.`nin 80 milyon TL tutarındaki nakit sermaye artırımına payı nispetinde 12.000.000 TL bedelle katıldı.

TRKCM (Hisseye beklediğim etki: “NÖTR”): Şirket, %84,925 oranında payı olduğu Trakya Polatlı Cam Sanayii A.Ş.`nin 80 milyon TL tutarındaki nakit sermaye artırımına payı nispetinde 67.940.000 TL bedelle katıldı.

Günlük piyasa takvimi:
11:00 – (Euro Bölgesi) Ağustos ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak
15:15 – (ABD) Eylül ayı sanayi üretimi ve kko açıklanacak (Beklenti: Sanayi Üretimi 0,4%, KKO 78,0%; Önceki: Sanayi Üretimi 0,4%; KKO 77,8%)
16:00 – (ABD) Eylül ayı bekleyen konut satışları endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,0%; Önceki: -1,6%)
16:30 – (ABD) Eylül ayı Dallas FED ulusal aktivite endeksi açıklanacak (Beklenti: 9,0, Önceki: 12,8)
19:00 – (ABD) ABD Hazinesi 2 yıl vadeli tahvil ihracı yapacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları