Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bu hafta 75.500 olası

Geçen haftaki yükselişte Fed, Summers ve Suriye etkiliydi…

Bigpara Haber

Geçen haftaki yükselişte Fed, Summers ve Suriye etkiliydi…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

ABD ve Rusya’nın Suriye konusunda uzlaşıya varmasıyla pozitif yönde başlayan yurtdışı piyasalar, süşen Suriye tansiyonundan aldığı olumlu havayı, Fed başkanlığı konusunda daha şahin görünen ABD Hazine eski Bakanı Summers’ın adaylıktan çekildiğini açıklaması ve Fed’in varlık alım programını değiştirmemesiyle devam ettirdi. Özellikle Fed’in varlık alımlarını düşürmemesinin yanı sıra azaltıma ilk ne zaman başlayacağına dair tarih vermemesi gelişmekte olan ülke piyasalarında bahar havası yaşanmasını sağladı. Bu kapsamda, yurtiçinde kurlar ve faizler hızla gerilerken, BİST-100 endeksi %8,7 ile ciddi bir yükseliş kaydetti.

Fed açıklamaları sonrasında bu hafta makro veriler daha önemli hale geldi…

Fed’in ve Fed Başkanı Bernanke’nin geçen haftaki açıklamalarında makroekonomik verilere daha fazla odaklanılarak varlık alımlarının azaltılması konusunda karar verileceğini söylemesi, bu haftaki yoğun makro veri akışının yakından takip edileceğini ve takip edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Bu çerçevede, bugünün gündeminde çok mühim görünmeyen PMI imalat endeksi verisi bulunurken, sonraki dört gün önemli ve yoğun bir veri akışı göreceğiz. Tüm bu verilerin geneline yönelik beklentilerine bakıldığında, ilgili verinin dönemine de bağlı olarak ortaya karışık bir görüntünün çıktığını ve bu doğrultuda da tam bir yön tayininde bulunmanın güç olduğunu söyleyebilirim. Fed’in son söylemleri ile bu haftaki verileri birleştirdiğimizde veriler öznelinde dalgalı bir hafta yaşanması ihtimalini yüksek görüyorum.

Almanya seçimleri sadece günlük bazda pozitif katkı sunabilir…

Haftanın diğer bir gündem maddesi olan Almanya seçimlerini, Başbakan Merkel’in oylarını arttırarak muhalefetin ise düşürerek sonuçlandırmasının yanı sıra Euro karşıtı Almanya İçin Alternatif partisinin %4,7 oy ile barajın altında kalması bugün borsalara pozitif yansıyacak bir gelişme olacaktır diyebilirim. Buna karşılık, Almanya seçimlerinin borsalara etkisinin sadece bugünle sınırlı kalacak oluşu ise gerek makro veriler gerekse borç tavanı ve bütçe kısıntıları sorunları nedenleriyle önümüzdeki günlerde gözlerin yine ABD’ye çevrileceğini gösteriyor.

Borç tavanı ve bütçe kesintileri bu haftanın ana sorun kaynağı…

ABD’de 1 Ekim’den önce çözülmesi gereken borç tavanı ve bütçe kısıntıları konusunda, Temsilciler Meclisi ve Senato’da çoğunluğu elinde tutan Cumhuriyetçiler ile iktidardaki Demokratların halen anlaşmadan uzak olması ve bu hafta içerisinde de bir çözüm bulunmasının zor olduğunu görülmesi nedenleriyle bu konunun hafta boyunca borsalar üzerinde baskı oluşturması muhtemel görünüyor. Her ne kadar geçmişte de konu üzerinde çokça tartışmalar yapılmış olsa ve Cumhuriyetçilerin son ana kadar konuyu kilitlenme noktasına kadar getirmesine karşılık seçimlerde oy kaybı korkusu Cumhuriyetçilerin geri adım atmalarına neden olmuştu. Benzer bir durumun şu an için de ortada olması nedeniyle belki de aynı sürecin yeniden yaşanması olası olacaktır ve yatırımcılar da bu durumu önce sorun varmış edasıyla satış yönünde, sonrasında da çözüm bulundu diye alım yönünde kullanmak isteyebileceklerdir.

Yurtiçinde S&P ve Fitch var ama beklentiler yüksek tutulmamalı…

Yurtiçinde ise, dış piyasalardan bağımsız olarak Salı günü S&P’nin Türk Şirketleri konulu bir semineri ve Perşembe günü Fitch’in Türkiye Kredi Görünümü 2013 adıyla bir konferansı izlenecektir. Yatırımcıların her iki toplantıdan da Türkiye’ye yönelik olumlu çıkarımlar yapmak isteyeceğini düşünsem de, açıklamaların Borsa İstanbul’daki yükselişi destekleyecek mahiyette olamayacağını öngörüyorum.

Bu hafta 77.500 ve 75.500’ün test edilmesini muhtemel görüyorum…

Özetle, tüm bu düşüncelerim doğrultusunda bu hafta global borsa endekslerinin satış baskısı altında hareket etmesini ve BİST-100 endeksinin 77.500 ve 75.500 seviyelerini test etmesini yüksek bir olasılık olarak görüyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
-

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

AYGAZ (Hisseye beklenen etkisi: “NÖTR”): Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Aygaz`ın bir adet LPG Depolama Lisansını sona erdirdi. (Öğrenebildiğim kadarıyla şirketin isteği doğrultusunda olmuş)

BJKAS (Hisseye beklenen etkisi: “NEGATİF”): Beşiktaş-Galatasaray derbisi, konuk ekip 2-1 öndeyken 90+3`te çıkan olaylar yüzünden tatil edildi.

BOYNR (Hisseye beklenen etkisi: “NÖTR”): Altınyıldız Mensucat ve Konfeksiyon Fabrikaları A.Ş.’nin 9 – 20 Eylül tarihleri arasında BOYNR hisselerinde yaptığı çağrı sonrasında şirketteki payı %96,43’e yükselirken, BOYNR’in halka açıklık oranı %3,5’e geriledi. (Bilgi: Halka açıklık oranının %5’in altına düşmesi kottan çıkmayı gündeme getirebilir)

DGZTE (Hisseye beklenen etkisi: “NÖTR”): Şirket, bugün net nakit %7,77 oranında temettü ödeyecek.

FROTO (Hisseye beklenen etkisi: “sınırlı POZİTİF”): Ford Otosan, 205 milyon euro’luk üçüncü fabrikasında yeni Courier modelinin deneme üretimlerine başladı. (Milliyet)

TSPOR (Hisseye beklenen etkisi: “sınırlı NEGATİF”): UEFA Finansal Kontrol Kurulu, Finansal Fair-Play kapsamında Trabzonspor`un Avrupa`da bu sezon elde edeceği gelirleri askıya aldı. (Ntvmsnbc)

Günlük piyasa takvimi:

11:00 – (Türkiye) TÜİK Temmuz ayı yabancı ziyaretçi sayılarını açıklayacak
11:00 - (Almanya) Temmuz ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak
15:58 – (ABD) PMI İmalat Endeksi (öncü) açıklanacak (Beklenti: 54,0)
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları