Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bu haber pozitif etki yapabilir

Bu haber pozitif etki yapabilir

Bigpara Haber
S&P olumsuz algılansa da, olumlu bir iş yapmış olabilir…

S&P’nin önceki gün akşam 15 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notunu negatif izlemeye aldığını açıklaması dün borsalarda satış baskısına yol açmıştı. Bu durum her ne kadar ilk etapta negatif karşılanmış olsa da bardağa dolu tarafından bakmak isteyenlere şöyle de bir koz verebilir:

9 Aralık’taki AB liderler zirvesinde Merkel ve Sarkozy istenilen kararları çıkartmak için bu kararı baskı unsuru olarak kullanabilir. Bu görüş ve global çapta kötü gelen her haberin, bu zirvede liderleri daha dikkatli kararlar almaya iteceğini düşünürken, artık yolun veya oyunun sonuna yaklaşılması sebebiyle de piyasalar nispeten olumlu sonuçlar çıkacağına yönelik beklenti içerisine giriyor. 
 
Financial Times’ın haberi güne pozitif başlangıç yaptıracak gibi görünüyor…

Bugün Avrupa ve ABD’de piyasaları etkileyebilecek derecede önemli bir veri bulunmaması nedeniyle yatırımcıların odak noktası, Financial Times gazetesinde çıkan “toplam büyüklüğü 900 milyar €’yu aştığı tahmin edilen geçici ve kalıcı kurtarma fonlarının aynı anda devreye girebileceği” haberi olacaktır. Haberin ilk etkisinin vadeli borsalarda pozitif olmasının yanı sıra yarınki Avrupa Merkez Bankası toplantısında faizlerin düşürüleceği beklentisi de bugünü olumlu etkileyecek gibi görünüyor. Bu kapsamda, bugün için özetle “düne nazaran daha iyi bir gün olacak” diyebiliriz. Gün içinde olası bir negatif haberle gösterge endeks 54.500 seviyesinin altına sarkarsa, bu geri çekilme 54.100 ve 53.900 civarındaki 20 ve 10 günlük ortalamalara kadar düşüşün sinyalini vereceğinden aceleci olmadan hisse azaltımı yapılabilir. Hafta sonuna ilişkin pozitif görüşümü değiştirmeyişim çerçevesinde hisse pozisyonlarının bugün de korunmasından yanayım.
 
Bugün endekste 54.500 – 55.400 bandı takip edilmelidir.
 
Teknik açıdan bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
TAVHL, TKFEN, AEFES, TUPRS, IPEKE, UCAK
 
Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:
UCAK (Olası etki: Pozitif): Gate  Gourmet Participations Espana S.L’in sahip olduğu 19.237.489,740 adet Şirket hissesi, A ve B grubu arasında hiçbir fiyat farkı olmaksızın, 3.1925 TL fiyat üzerinden Turkraft Holding AŞ`ye borsa dışında satıldı. (KAP)

DOHOL - DYHOL (Olası etki: Hafif Pozitif): Aydın Doğan ve Vuslat Doğan Sabancı`nın da aralarında bulunduğu 8 sanığın Vergi Usul Kanunu`na muhalefet etmek suçundan yargılandıkları dava, zaman aşımı nedeniyle düştü. (Sabah)
 
Günlük piyasa takvimi:
11:30 – (İngiltere) Ekim ayı sanayi üretimi açıklanacak
13:00 – (Almanya) Ekim ayı sanayi üretimi açıklanacak
13:45 – (Polonya) Polonya Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak
14:30 – (Türkiye) TCMB beklenti anketinin Aralık ayı ilk sonuçları açıklanacak

Yazarın Diğer Yazıları