Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Borsaların yönü yukarı olacak

Geçen hafta İMKB dışında görünüm karışıktı…

Bigpara Haber

Geçen hafta İMKB dışında görünüm karışıktı…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Geçen hafta yurtdışı piyasalar, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesindeki spekülasyonlar, Japonya Başbakanı Abe’nin agresif piyasa canlandırma tutumu, Alcoa’nın son çeyrek bilançosunun bekleme moduna girilmesi, Çin dış ticaret verisinin beklentilerden hayli iyi, enflasyon datasının kötü gelmesi, ABD ve Almanya makro verilerinin ise genellikle beklentilerden kötü çıkması doğrultusunda dalgalı hareket etti. Türkiye’de açıklanan Kasım ayı cari işlemler açığının tahminlerden daha iyi gelmesinin yanı sıra para girişinin devam etmesi ise İMKB’nin istikrarlı yükselişinin devamını getirerek gösterge endeksin yeni bir TL bazlı tarihi zirveden kapanmasını sağladı.

Yeni haftada borsaların yönü yukarı olacak…

Yeni haftaya baktığımızda ana gündem maddelerinin, ABD’de artarak açıklanacak olan son çeyrek mali tabloları, geçen haftadan farklı olarak daha yoğun ve önem derecesi yüksek makro veriler ile Japonya’daki canlandırma tedbirleri paralelelinde gelecek açıklamalar olduğunu görmekteyiz. Bu kapsamda, her bilanço döneminden önce klasik olarak düşük tutulan beklentilerle ABD borsalarının yükseliş yönünde yukarı çekilme hareketinin bu dönemde de uygulanmak isteneceğini düşünmem doğrultusunda, bu hafta yayınlanacak JP Morgan, Amex, Bank of America, Intel, UHG bilançoları sonrasında benzer hareketler görme ihtimalini yüksek buluyor, bu nedenle de bilançoların alım bahanesiyle kullanılacağını düşünüyorum. Japonya’da iktidara gelen muhafazakar LDP’nin seçim öncesinde ve sonrasında sürdürüğü söylemlerin parite üzerinden Japon borsasında yükselişe ivme kazandırdığını görüyoruz. Bu yükselişin birkaç hafta daha süreceğini öngörerek Japonya’nın bu hafta da piyasalara katkısının pozitif tarafta kalacağını tahmin ediyorum. Çin’de yarın açıklanacak büyüme verisine yönelik neredeyse ortak bir ağızdan toparlanmanın ivme kazandığının belirtilmesi de yeni hafta da borsalar açısından olumlu bir görünüm sergilenmesine sebep oluyor. Tüm bunlar çerçevesinde İMKB’de bu hafta da yükseliş yönlü eğilimin ağır basmasını bekliyor, mevcut pozisyonların bu hafta da korunmasını tavsiye ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

FROTO, ISCTR, KOZAL, AEFES, TCELL

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) Garanti Faktoring Olağanüstü Genel Kurul toplantısı yapılacak
11:00 – (İtalya) Kasım ayı sanayi üretimi açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Kasım ayı sanayi üretimi açıklanacak
16:00 – (Türkiye) Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nın Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret hisselerini satışında son teklif verme tarihi

Yazarın Diğer Yazıları