Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Borsalarda coşku zamanı

Piyasalar dünü Fed’i bekleyerek geçirdi…

Bigpara Haber

Piyasalar dünü Fed’i bekleyerek geçirdi…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Dün global piyasalar Fed’in akşamki kararlarına odaklanarak hareket etti. Bu nedenle, gün içerisinde ABD’de yayınlanan ve beklentilerin altında kalan konut başlangıçları verisi fiyatlara pek yansıtılmadı. Esasında verinin tahminlerin altında kalmasının bugünlerde borsalara etkisinin Fed’in varlık alımlarını azaltmasını engelleyeceği beklentisi üzerinden pozitif olduğunu bile söyleyebilirim ama dediğim gibi ana beklenti Fed olunca, tali gelişmelerin borsalar üzerindeki etkisi de oldukça sınırlı kalıyor. Bu çerçevede Avrupa borsaları dünü mütevazı alımlarla artıda kapatırken, Borsa İstanbul hafif bir kayıpla yataya yakın bir kapanış sergiledi. Avrupa borsalarının kapanışının ardından açıklanan Fed kararları ise, ABD borsalarında coşkuya neden oldu.

Peki Fed dün akşam dedi?

ABD Merkez Bankası Fed özetle, aylık tahvil alımlarını değiştirmeyerek 85 milyar dolar seviyesinde bıraktığını, varlık alımlarını azaltmaya başlamadan önce ekonominin istikrarlı bir gelişim kaydettiğine yönelik daha fazla işaret görülmesi gerektiğini söyledi. Fed kararlarının ardından yapılan basın toplantısında ise Fed Başkanı Bernanke, gelen ekonomik verilerin tahvil alım programında azaltmayı desteklemediğini, varlık alımında azaltmanın yılsonunda başlayabileceğini, ancak yine de kesinleşmiş bir zaman olmadığını ifade etti. Fed’den ve Bernanke’den yapılan bu açıklamalar, belki borç tavanı, belki büyümenin ve ekonomik verilerin sağlığı gibi konularda bir takım endişelerin olduğunu gösteriyor ve bu nedenle de Bernanke, basın toplantısında kendisine yöneltilen piyasaları yanlış yönlendirdiği sorusuna “Haziran ayından bugüne verilerin beklendiği ölçüde gelmediğini ve Fed’in varlık alımlarında kısıtlama yapacağı sözü vermediğini” söyledi.

Fed, %1’lik dilim için risk aldı…

Bernanke’nin 22 Mayıs’taki ilk açıklamasının ardından geçen bir aylık süreçte piyasaların verdiği sert tepkinin hemen akabinde durumu kotarmak veya piyasalardaki olumsuz havayı dağıtmak için söylediği sözler esasında birbiriyle örtüşüyor ve tabiri caizse kıvırtma operasyonunun devam ettiğini, gelir seviyesi en yüksek %1’lik kesimin isteklerinin karşılanmaya devam edildiğini gösteriyor. Fed’in bile kendisinin itiraf ettiği parasal genişleme operasyonlarının bekleneni vermediği gerçeğine karşılık yapısal sorunları çözmek yerine önceki başkanlardan Alan Greenspan gibi günü kurtarmak ve zaman kazanmak adına bu hareketini sürdürmesi umarız uzun vadede daha büyük sorunları tetiklemez. Sonuçta Fed’in aldığı bu karar, çok uzun süre çok gevşek politikası uygulama riskini almaktan başka bir şey değil.


Bu kapsamda, Jones Trading Baş Piyasa Stratejisti Mike O`Rourke’in, Banka, para politikasının kontrolünü kaybetti. Fed varlık alımlarını azaltamıyor çünkü bu durum faizleri tırmandırıp ülke büyümesini yavaşlatır. Fed`in geri çekilmeme kararının arkasında ABD`nin parlak olmayan ekonomik performansı, 10 yıllık tahvillerin %3`e ulaşacağı endişesi ve Washington`ın borç tavanı yüzünden yeniden kilitleneceği korkusunun yatıyor” söylemlerine tamamen katıldığımı da ifade etmek isterim.

Artık kısa vadeli yönün yukarı olduğu kesinleşti…

Dünkü Fed kararlarının ardından risk alma iştahının artarak global likiditenin birkaç aylığına da olsa tekrar gelişmekte olan ülke borsalarına döneceğini, bu gelişmenin gelişmekte olan ülke para birimlerine ve borsalarına değer kazandıracağını düşünüyorum. Varlık alımlarının azaltılması operasyonunun bir süre ertelenmiş olması bağlamında uzun vadeli negatif düşüncelerimi koruyor olsam da, dünkü açıklamaların ardından kısa vadeli görüşümü olumluya çeviriyorum. Bu kapsamda, BİST-100 endeksinde kısa vadeli hedefler olarak 77.500 ve 80.000’in test edilmesini bekliyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
GARAN, KOZAL, PRKME


Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

ITTFH (Hisseye beklenen etkisi: “NÖTR”): Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kıvrak, 28.08.2013 tarihinde 2,22 TL fiyattan toplam 2.850.000 adet şirket hissesini Borsa Dışında satın aldı ve ortaklıktaki payını %2,65’den %7,4’e yükseltti.


UCAK (Hisseye beklenen etkisi: “sınırlı NEGATİF”): Işıklar Holding, 18.09.2013 tarihinde 1,25 – 1,44 TL fiyat aralığından toplam 9.000.000 adet UCAK hissesi sattı ve ortaklıktaki payı %28,88’den %23,99’a geriledi.


YGYO (Hisseye beklenen etkisi: “NÖTR”): Şirket Yönetim Kurulu, Yeşil Global İnşaat Turizm Otelcilik A.Ş.`ne iştirak etmesi hususunda Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Işık Gökkaya`nın yetkili kılınmasına karar verdi.

ZOREN (Hisseye beklenen etkisi: “NÖTR”): Yönetim Kurulu, grup şirketlerinin hisse yapılarının sadeleştirilmesi amacıyla, %96,73 oranında bağlı ortaklığı olan Rotor Elektrik Üretim A.Ş.`de kalan payların 1 TL nominal bedel üzerinden olmak üzere toplam 9.816.540 TL bedelle satın alınmasına karar verdi.

Günlük piyasa takvimi:
11:30 – (İngiltere) Ağustos ayı perakende satışlar verisi açıklanacak
15:30 – (ABD) 2.çeyrek cari işlemler dengesi açıklanacak (Beklenti: -96,7 milyar $)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 341.000)
17:00 – (ABD) Ağustos ayı 2.el konut satışları verisi açıklanacak (Beklenti: 5.255.000)
17:00 – (ABD) Eylül ayı Philadelphia FED endeksi açıklanacak (Beklenti: 10,0)
17:00 – (ABD) Ağustos ayı CB tüketici güven endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,6%)
Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları