Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Borsada bugünkü strateji ne olmalı?

Bigpara Haber

Seçimlerin beklentiler doğrultusunda sonuçlanmasının ortadan kaldıracağı belirsizlik, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu artıracağı beklentisinin satın alınmaya başlanacağı ve Başbakan Erdoğan’ın yeni anayasa için yaptığı uzlaşmacı konuşmanın en azından bu hafta için olumlu hava yaratacağını dünkü yazımızda belirtmiştik.

Normal şartlarda bu tahminimizin gerçekleşmesi beklenirken, Fitch’in Türkiye ekonomisinin ısındığını ve kredi notu artışı için bir takım koşulların oluşması gerektiğini açıklaması ile dün yayınlanan cari açık verisinin ilk dört ayda 29.6 milyar dolara yükselmesinin (beklentilere paralel) hükümetin daha erken tedbirlere başvuracağına yönelik tedirginlik yaratması IMKB’ye satış getirdi.

Borsada dün yaşanan hareketler alıcı tarafının halen oldukça zayıf olduğunu gösterirken, yurtdışında devam eden negatif haber akışı “sadece bu hafta için hisse pozisyonları artırılabilir” düşüncemizden de geri adım atmamıza neden oldu. Dün Avrupa Borsaları kapandıktan sonra S&P’nin Yunanistan’ın kredi notunu üç kademe birden düşürerek dünyadaki en kötü kredi notu seviyesine indirmesi, Çin’de sabah açıklanan enflasyon verilerinde son üç yılın en yüksek seviyesine ulaşılmasının Çin’in ilerleyen aylarda faiz artırımına devam edeceğinin sinyallerini ortaya koyması yurtdışı tarafında risklerin her geçen gün büyüdüğünün bariz birer göstergesi olarak görülmelidir. Önümüzdeki haftalarda ekonomi yönetiminin cari açığı düşürmek için yeni tedbirler alacağı ve bunun ekonomiyi kısmi olarak soğutacağı düşüncelerimiz nedeniyle şu an için sadece mevcut hisse pozisyonları korunmalı, hisse azaltımı için 63.300 seviyesinin altına inilip inilmediği gözlenmelidir.

Bugünkü strateji ne olmalı!

Yunanistan ve Çin öznelinde gelen negatif haberlere karşılık Asya spot borsaları ile vadeli borsaların bu duruma pozitif yönde verdiği tepkiye paralel olarak destek seviyesi olarak 63.300, direnç olarak da 64.075 ve 64.500 seviyeleri takip edilerek gün içi al-sat yapılabilir.

Bugün saat 15:30 – 17:00 arasında ABD’de yayınlanacak ÜFE (B: ÜFE 0.1, çekirdek 0.2%), perakende satışlar (B: PS -0.3%, çekirdek PS 0.3%) ve işletme stokları (B: 0.9%) gibi veriler önemli olacaktır ve gün içi işlem yapan yatırımcılar tarafından yakından takip edilmelidir. Verilere ilişkin tahminlerin karışık olması sebebiyle tam bir yön tayini yapmak şu aşamada güç ama beklentilerden ne kadar sapma gösterdiğini izlemekte fayda var.

Bugün takip edilecek hisseler…

PRKME, EKGYO, TUPRS

Yazarın Diğer Yazıları