Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Borsada bugün ne yapmalı?

Bigpara Haber

Dün özellikle Almanya’da yayınlanan sanayi üretimi verisinin beklentilerin tam aksi istikamette olarak eksi gelmesi ve Yunanistan’a ilişkin zaman zaman nükseden sıkıntılar Avrupa borsalarına satış getirmişti.

IMKB’nin uzun bir süre yurtdışı borsalardaki bu negatif seyre teslim olmama çabasına rağmen hafta başında gelen alımların devamının gelmemesi %1’e ulaşan kayıplara yönelmesine sebep olurken, buna rağmen 64.000 seviyesinin üzerinde tutunması kötünün iyisi şeklinde yorumlanabilir.

Bugüne geldiğimizde ise, dünü ekside tamamlayan ABD borsalarının vadeli işlemlerde güne olumlu başlama çabası içerisinde olduğunu görmekteyiz. Buna karşılık, OPEC toplantısında arzın artırılmaması, Japonya’nın 1.çeyrek büyüme verisinin beklentiden biraz daha kötü gelmesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) saat 14:45’de duyuracağı faiz kararının ardından AMB Başkanı Trichet’ten gelecek açıklamalarda Temmuz ayında faizleri artırabileceğine dair sinyal verileceği tedirginliği Asya Pasifik borsalarının ekside seyretmesine neden oluyor.

Yavaşlayan global ekonominin yanı sıra bozulmaya başlayan makro ekonomik veriler nedeniyle Trichet’in Temmuz ayında faiz artırımı sinyali verme ihtimali, saat 14:45’e kadar borsalarda baskı kuracaktır düşüncesindeyiz.

Bunun yanı sıra, hafta başından bu yana ilk kez ABD’den gelecek bir verinin (haftalık işsizlik maaş başvuruları) takip edilecek olmasının yanı sıra bu dataya ilişkin temkinli ve iyimser tahminler yapılmaya çalışılsa da, son zamanlarda devamlı beklentilerden kötü çıkan veriler nedeniyle yeni bir sürprizle karşılaşabiliriz.

Bugün ne yapılmalı?

Bugüne 64.000 civarından dengeli bir başlangıç yapacağını düşündüğümüz IMKB-100 endeksinin önce 64.000, ardından 63.800 seviyelerindeki desteklerinin üzerinde kalmaya çalışacağını tahmin ediyoruz. Şayet gün içinde 63.800 seviyesinde tutunulamazsa birkaç günlük periyotta 62.500 seviyesi test edilebilir ve böyle bir durumda hisse pozisyonlarının azaltılması gerekecektir. Genel tavsiyemiz “mevcut hisse pozisyonlarının korunması” yönündedir.

Bugün için takip edilecek hisseler…
EKGYO, TAVHL, DOCO, AKFGY

Yazarın Diğer Yazıları