Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Borsada bugün nasıl hareket etmeli?

Bigpara Haber

Euro Bölgesi perakende satışları ile Almanya’daki fabrika siparişleri verileri dışında herhangi bir data bulunmaması, bu dataların da beklentilerden iyi gelmesinin Avrupa borsalarına pozitif yansımasının yanı sıra önceki gün gösterge endekste başlayan alımların bankacılık hisseleri özelinde devam etmesi dün IMKB-100 endeksini 64.500 direncine ulaştırdı.

Başta AKBNK olmak üzere bankalardaki alımlar ve son üç gündür yabancı payındaki artış, hafta sonundaki seçimlerin bu hafta itibarıyla satın alınmaya başlandığını gösteriyor.

Bu durumda, yatırımcıların yapması gereken en basit şey, mevcut hisse pozisyonlarını korumaları olmalıdır. Endeksteki normalleşme görüntülerine de bağlı olarak biraz daha risk almak isteyen yatırımcılar ise kendi risk algılarına göre önümüzdeki üç günlük periyotta başta bankalar (GARAN, ISCTR, HALKB gibi) olmak üzere bir miktar daha hisse senedine yönelebilir.

Dün akşam FED Başkanı Bernanke’nin yaptığı konuşmalarda ekonominin yavaşladığını, büyümenin beklenenden zayıf kaldığını, istihdamın yeterli seviyede olmadığını söylemesinin ardından büyümeyi güçlendirmek için daha fazla teşvik sinyalini vermemesi, 3.niceliksel genişleme paketinden söz etmemesi, mevcut faiz seviyelerinin sürdürüleceğini ifade etmesi, ABD Borsalarının son yarım saatte hızla değer kaybetmesine yol açtı ve bu negatif havanın bu sabah başta Asya borsaları olmak üzere vadeli borsalarda kendini gösterdiğini görmekteyiz. ABD’de bugün de önemli bir makro veri bulunmamasına karşılık gün içinde Euro Bölgesi ile Almanya’da açıklanacak olan büyüme ve sanayi üretimi verileri bugünün belirleyici ekonomik dataları olacaktır. Şayet dün akşamki Bernanke açıklamalarının ardından bu veriler de kötü gelirse, bu durum yurtdışından ayrışmaya çalışan IMKB’nin ara dirençlerde kar satışları yaşamasına ve tepki boyutunun sınırlı kalmasına neden olacaktır.

Bugün ne yapılmalı?

İki günlük yükselişin ardından endekse kar satışı gelir ve 64.000 seviyesinin üzerinde kalmayı başarırsa mevcut hisse pozisyonları korunmalı, şayet 64.000’de tutunamazsa satış yapılarak 62.500’e kadar beklenmelidir. Yukarı gidişlerde ise, dirençle karşılaşılabilecek ilk nokta 65.000 seviyesidir. Yükseliş devam eder de 65.000’in üzerine çıkılırsa mevcut hisseler korunmalı ve satış yapılmamalıdır.

Peki hangi hisseler izlenmeli?
PRKME, TKFEN, ECILC, SAHOL, AYGAZ

Yazarın Diğer Yazıları