Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Borsada bugün nasıl hareket etmeli?

Bigpara Haber

Yurtdışında makro verilerdeki bozukluğun her geçen gün daha da belirginleşmesi ve global ekonomik büyümenin duraksadığına yönelik endişelerin artması önümüzdeki haftalarda borsalarda daha fazla etki edecek gibi görünüyor.

Her ne kadar normal şartlarda özellikle son bir iki aydır ciddi ölçüde bozulan ABD verilerinin borsalarda daha keskin satışlara yol açması gerekirken, yatırımcıların soğukkanlı şekilde ekonomik aktivitedeki yeni normali daha öncesinden satın alma isteği ve Yunanistan sorununun daha da fazla büyümeden çözümleneceğine yönelik tahminleri sert satışların önüne set çekiyor. Yunanistan sorununun Lehman Brothers örneğinde olduğu gibi daha da derinleşmesinin çok daha vahim ve önüne geçilemez sorunlara yol açacağının tüm taraflar tarafından bilinmesine bağlı olarak, yakın zamanda bu sorunun çözüme kavuşacağını ve bunun da piyasalar tarafında olumlu algılanacağını düşünüyorum.

12 Haziran’daki seçimler öncesinde alınmak istenmeyen risklere bağlı olarak yabancı tarafından gelen satışların da bu hafta kesileceğini, belirsizliğin ortadan kalkmasıyla seçim sonuçlarına göre yeni pozisyon yapılandırmaları olacağını tahmin ediyoruz. Bu kapsamda, seçimlerde mevcut iktidarın alacağı oylara karşılık çıkaracağı milletvekili sayısına ve yeni anayasa yapabilme kudretine göz atmakta fayda var. Mevcut anketlerin iktidar partisi için %45-50 oy oranını göstermesine karşılık çok fazla risk almamakta fayda var. Tüm bunlar doğrultusunda, endeksteki zayıflığa rağmen 62.300 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece mevcut hisse pozisyonları korunmalı ve hatta dönemsel, mevsimsel, defansif ve beklentisi olan hisselerden (AKENR, ECILC, MGROS, PRKME, ISGYO, TUPRS gibi) ilave yapılmalı kanaatindeyiz.

Bu haftanın ekonomik veri akışında yurtdışı tarafının oldukça zayıf olması nedeniyle IMKB’nin başta seçim öncesi pozisyon yapılandırmaları, bölgesel FED Başkanlarının konuşmaları, Avrupa, İngiltere ve Avustralya Merkez Bankalarının faiz kararları, OPEC toplantısı, Beige Book, işsizlik maaş başvuruları, sanayi üretimi, büyüme ve TCMB fiyat gelişmeleri raporuna odaklanmasını bekliyorum.

Peki bugün ne yapılmalı?

Endeksin bugün 62.300 – 63.400 aralığında hareket etmesini bekliyor olmamız bağlamında olası yükselişlerde 63.400 seviyelerinden kar satışları yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Hangi hisseler?

Gün içinde, MGROS, ISGYO, TRGYO gibi hisselerin hareketli olmasını bekliyor ve bu hisselerde pozisyon alınabileceğini tahmin ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları