Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bilançolarda emtia şirketleri öne çıkacak

Bigpara Haber

Tarım Dışı İstihdam verisi tam bir hayal kırıklığı…

Perşembe günü yayınlanan ADP özel sektör istihdam verisiyle umutlanan piyasalar Cuma günü açıklanan Tarım Dışı İstihdam verileriyle büyük bir hayal kırıklığı ve şok yaşadı. Bu kapsamda 100.000 civarında beklenen tarım dışı istihdamın yanı sıra %9.1 olarak öngörülen işsizlik oranlarının sırasıyla 18.000 ve %9.2 gelmesi, global çapta borsaların Cuma gününü ekside kapatmasına neden oldu.
 
ABD, İtalya ve Çin üçgeninde yurtdışı borsalar haftaya tedirgin başlıyor…

Yeni haftaya başlarken, Asya Pasifik borsalarının başta Cuma günü yayınlanan ABD verisinin kötü gelmesi olmak üzere Çin’de yayınlanan ve tahminlerden kötü gelen enflasyon ile dış ticaret verilerinin yanı sıra Avrupa’nın borç sorununun İtalya’ya etkilerinin tedirginliğini yaşadığını görmekteyiz. Bu nedenle, bugüne zayıf bir başlangıç yapacağını tahmin ettiğimiz Avrupa borsalarının haftanın ilerleyen günlerinde, Avrupa bankalarına yönelik yapılan stres testlerinin sonuçları, AB yetkililerinin İtalya konulu acil toplantısından çıkacak kararları, ABD’de 2 Ağustos’a kadar yasalaşması istenen borçlanma limitinin arttırılması görüşmeleri, bugün Alcoa ile başlayacak, Perşembe – Cuma günleri de JP Morgan, Google ve Citigroup’la devam edecek olan 2.çeyrek bilançoları ile kendine yön çizmesini bekliyoruz.
 
Belirsizlik devam ediyor ama bilançolarda emtia şirketleri öne çıkacak…

Önümüzdeki bir iki haftalık periyotta piyasaları etkileyebilecek pek çok konunun bulunması, bu konulara yönelik muğlaklıkların had safhada olması nedeniyle orta – uzun vadeli pozisyon açmaktan ziyade portföylerdeki hisse oranını düşürmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Bugün Alcoa ile başlayacak ve olumlu beklentilerin satın alınmak istenecek ABD bilançolarında özelikle emtia üreticisi (petrol, enerji, metal vb) şirketlerin ön plana çıkacak olması, finans sektöründe zayıflığı ne derece karşılayabilecek bilinmez ama bu durum yurtiçindeki emtia üreticilerine pozitif yansımayacaktır düşüncesindeyiz. Cuma günü ABD borsalarının %1’in üzerindeki değer kayıplarının ardından bu haftaki bilançolara yönelik beklentileri satın alarak toparlanması ve kayıpları sınırlaması IMKB’nin güne hafif kayıplarla veya yatayda başlamasına yol açacaktır. Bu kapsamda, bugün saat 10:00’da yayınlanacak cari açık (Beklenti: -7.8 milyar $, Önceki: -7.7 milyar $) verisine bağlı olarak IMKB-100 endeksi 63.300 seviyesinin üzerinde tutunduğu sürece mevcut hisse pozisyonları korunmalıdır düşüncesindeyiz.

Bugünün takip edilmesi gereken veri akışı:

- TCMB ödemeler dengesi raporu (Beklenti: -7.8 milyar $, Önceki: -7.7 milyar $)

- ABD’de Alcoa’nın bilançosu (Beklenti: 0.34 $, Önceki: 0.27 $)

- AB yetkililerinin İtalya konulu toplantısı

- Avrupa’da yapılan banka stres testlerinin basına sızan sonuçları

- Çin’de yayınlanan enflasyon ve dış ticaret verilerinin negatif etkisi

Yazarın Diğer Yazıları