Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bilanço sezonu başlıyor…

Geçen hafta yayınlanan makro verilerin piyasaları hiçbir şekilde tatmin edici seviyede...

Bigpara Haber

Geçen hafta yayınlanan makro verilerin piyasaları hiçbir şekilde tatmin edici seviyede gelmemesine karşılık piyasa oyuncuları mevcut pozisyonları gereği bardağa dolu tarafından bakıyormuş gibi yaparak olası sert satışların önüne geçti.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Bu kapsamda, Japonya haricindeki borsalar haftayı kayıplarla tamamlarken kimi ülkelerde düşüşlerin boyutu %3’ü aştı. Yurtiçinde ise, önce büyüme verisinin beklentilerden düşük gelmesi, ardındansa enflasyon verilerinin tahminleri karşılamamasının 86.500 direncinden kar satışlarını tetiklemesi Borsa İstanbul’un geçen haftayı %4,5 oranında değer kaybıyla tamamlamasına neden oldu.

Peki bu hafta neler olabilir diye baktığımızda, öncelikle yeni haftanın aynı zamanda ABD’de 1.çeyrek bilançoların açıklanmaya başlandığı tarih olduğunu görmekteyiz. Bu kapsamda, Pazartesi akşamı açıklanacak ABD’li alüminyum devi Alcoa’nın bilançosu, Salı gününden itibaren piyasalarda bilanço beklentilerinin ağırlığının oturmaya başlamasına neden olacaktır. Şirketin bir önceki çeyrekte açıkladığı hisse başına kar 0,06 $ olup, 2013 yılı ilk çeyrek için beklentisi 0,08 $ seviyesinde bulunuyor (2012 yılı ilk çeyreğinde 0,10 $ idi). Şayet Alcoa, piyasa beklentilerinden daha kötü sonuçlar açıklamazsa, bu durum haftanın son gününde toplanan makro verilere kadar borsaların ayakta kalmasına yardımcı olabilir. Aksi takdirde, geçen haftadan gelen satışların devam etmesi muhtemel olacaktır. Bu haftaki makro verilerin Cuma gününde yoğunlaşma göstermesi, verilere yönelik beklentilerin genellikle pozitif yönlü olması ve geçen haftaki kayıpların telafi edilme isteğinin bu hafta borsalarda en azından mevcut seviyelerin korunmaya çalışılacağını düşündürüyor. Bu çerçevede, BIST-100 endeksinde 82.000 gibi önemli bir destek seviyesinin hemen üzerinden kapanış yapılmasını da gözönünde bulundurarak mevcut hisse pozisyonlarının değiştirilmesinde bu seviyenin oldukça önemli olduğu görüşündeyim ve buna da bağlı olarak yeni hisse pozisyonu açmada veya azaltmada bu hafta 82.000’in yakinen izlenmesini öneriyorum. Bu haftaya yönelik genel görüşüm temkinli iyimser yönde olup, 82.000’in üzerinde kalındığı sürece beklentisi olan hisselerde (TCELL, ECZYT, SISE, ECILC, TRKCM vb) yeni pozisyon açılabilir düşüncesindeyim.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
ALARK, AYGAZ, TCELL, TRKCM

Bugünkü Temettü Ödemeleri (hisse başına net nakit):
ULKER (%37,3), YKBNK (%5,9)

Bugünkü Genel Kurullar:
ANACM (Saat 14:00), KUTPO (Saat 10:00)

Seans sonrası açıklanan 2012/12 bilançoları:
ARMDA, GLYHO, SELEC

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TÜİK Şubat ayı sanayi üretimi verilerini açıklayacak  (Beklenti: 2,2%)
11:30 – (Euro Bölgesi) Nisan ayı Sentix yatırımcı güven endeksi açıklanacak
13:00 – (Almanya) Şubat ayı sanayi üretimi açıklanacak
15:30 – (ABD) Şubat ayı Chicago FED Orta Batı İmalat Endeksi açıklanacak
xx:xx – (Türkiye) Hazine 5 yıl vadeli, TL cinsi, sabit kuponlu devlet tahvili ihalesi yapacak

Yazarın Diğer Yazıları