Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bernanke borsalara bahane verdi…

Bigpara Haber

Bernanke borsalara bahane verdi…



FED Başkanı Bernanke’nin Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde yaptığı konuşmasında, “gerekirse ek tedbirlere başvurmaya hazırız” açıklamasını 3.bir niceliksel gevşeme olarak algılayan ve bunu pozitif tarafta fiyatlandıran borsalar dünü yükseliş yönünde tamamladı. Bernanke’nin yaptığı konuşmada “eğer ekonomi yavaşlarsa, enflasyon 0’a yaklaşırsa, bir deflasyon görülürse” gibi ayrıntıların yer alması, tam olarak QE3’e tekabül etmese de, piyasa oyuncuları bu durumu bahane olarak kullandı ve başta altın olmak üzere emtialarda yükseldi. Petrol fiyatlarındaki artışın devamını ise, gerek paritedeki yükseliş gerekse petrol stok verilerindeki düşüş getirdi.
 
Sıfırcı hoca yine iş başında…

ABD borsaları kapandıktan sonra Moody’s’in ABD`de yasa yapıcıların ülkenin yasal borçlanma limitinin artırılması konusunda önümüzdeki birkaç hafta içinde uzlaşmaya varamaması ve hükümetin ödemelerde gecikme yaşaması halinde, ABD`nin AAA olan kredi notunu kaybedebileceğini söylemesi, seans sonrasında ABD vadeli borsalarının ekside seyretmesine neden oluyor. Esasında Moody’s’in bu hareketi, 2 Ağustos riski öncesinde Cumhuriyetçiler ile Demokratların uzlaşmasını sağlamada bir baskı aracı olarak görülebilir ve bu nedenle borçlanma tavanının artırılmasında daha erken sürede bir çözüme ulaşılabilir. Bu kapsamda, her ne kadar bugüne bu haberin etkisi hafif eksi olsa da ilerleyen günlerde borsalarda daha yüksek değer artışları için bir araç olarak da görülebilir. Ayrıca, Fitch’in Yunanistan’ın kredi notunu üç basamak birden düşürerek B+’dan CCC seviyesine çekmesi ve İtalya’nın da negatif izlemeye alınması yine bugüne negatif baskı oluşturabilecek gelişmeler olarak ortada duruyor.

Bugünkü veriler önemli ve karışık, net bir yön tayini zor…

Dün beklediğimizden daha iyi bir performansla günü %0.9 değer artışıyla tamamlayan IMKB-100 endeksinde yine sektörel ve hisse bazında gelişmeler yaşanacaktır. Bu çerçevede, futbolda şike iddiaları nedeniyle Beşiktaş Asbaşkanı Adalı ile Teknik Direktör Havutçu’nun mahkemece tutuklanması Beşiktaş hisseleri üzerinde satış baskısı yaratacaktır. Özellikle 2. çeyrek bilanço dönemine girmiş olmamız nedeniyle, gelecek haftadan itibaren konsolide olmayan şirket bilançolarıyla IMKB’de hisse bazında hareketliliklerin de artmasını bekliyoruz. Bugün yurtdışı piyasalarda, aşağıda da yer alan, önemli ve yoğun makro veri akışının bulunması, özellikle saat 15:30’dan sonra borsaların bu haber akışıyla hareket edeceğini gösteriyor. ABD’de bugün açıklanacak dört verinin tamamının da ayrı önem taşıması, verilere ilişkin karışık beklentilerin bulunması net bir yön tayininde bulunmamızı zorlaştırıyor. Bu nedenle, gün içinde 62.800 ara desteği kırılmadığı sürece pozisyonlar korunmalı, kırılması halinde bir miktar hisse satışı yapılmalı ve 62.800 – 63.800 bandı izlenmelidir.

Bugünün piyasa takvimi:

12:00 – (Euro Bölgesi) Haziran ayı TÜFE açıklanacak
15:30 – (ABD) Haziran ayı perakende satışlar açıklanacak (Beklenti: PS 0.0%, çekirdek PS 0.1%, Önceki: PS -0.2%, çekirdek PS 0.3%)
15:30 – (ABD) Haziran ayı ÜFE açıklanacak (Beklenti: ÜFE -0.3%, çekirdek ÜFE 0.2%, Önceki: ÜFE 0.2%, çekirdek ÜFE 0.2%)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 405.000, Önceki: 418.000)
17:00 – (ABD) Mayıs ayı işletme stokları açıklanacak (Beklenti: 0.8%, Önceki: 0.8%)
ABD’de bugün açıklanacak bilançolar: JP Morgan (Beklenti: 1.22 $) ve Google (Beklenti: 7.86 $)

Yazarın Diğer Yazıları