Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Ben amcadan sevgiler

Hafta başından bu yana her gün, önem derecesi daha yüksek ve/veya sayıca daha fazla makro veri yayınlanıyor ve hafta sonuna kadar...

Bigpara Haber

BIST’de yönü Citigroup döndürdü…Hafta başından bu yana her gün, önem derecesi daha yüksek ve/veya sayıca daha fazla makro veri yayınlanıyor ve hafta sonuna kadar da bu seyir devam edecek.


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Bu kapsamda, dün ABD’de Conference Board tüketici güveni ve S&P Case Schiller Konut Fiyat Endeksi gibi iki veri vardı ve her iki data da beklentileri karşılamayarak tahminlerin altında kaldı. Tüketici güveni gibi öncü gösterge olarak adlandırılan bir datanın kötü gelmesi normal şartlarda kötü, içinde bulunduğumuz koşullarda iyi, FED toplantısı öncesine denk gelmesi nedeniyle de nötr karşılanıyor. Dün yurtiçinde piyasalara yön veren iki unsur vardı. Bunlardan birincisi, Citigroup’un bankacılık sektörüne yönelik tahminlerini yükselterek “Al” tavsiyesi vermesi, ikincisi ise, TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin konuşması idi. Bu haber akışı çerçevesinde yurtdışı borsalar günü yatayda tamamlarken, Borsa İstanbul özellikle Citigroup etkisiyle günü %2’lik yükselişle ve beklediğimden hayli iyi bir seviyede kapattı.

Bugünün yönünü FED ve makro veriler tayin edecek…

Peki bugün piyasalarda nasıl bir haber akışı var ve bu gündem başta Borsa İstanbul olmak üzere global borsa endekslerine nasıl etki edecek diye sorduğumuzda; çok özet olarak, global borsa endekslerinin gün boyunca FED’in faiz kararı sonrasındaki açıklamalarını bekleyeceğini, saat 15:30 ve sonrasındaki makro verilerle de akşama yönelik ufak çaplı pozisyon değişiklikleri yapılacağını söyleyebilirim. FED Başkanı Bernanke, Mayıs ayındaki söyleminden piyasaların rahatsız olmasını gözönünde bulundurmuş olacak ki, son iki aydan bu yana, belki giderayak olmasının da etkisiyle nispeten güvercin ve piyasa dostu söyleme büründü. Bu doğrultuda, Bernanke’nin bugün akşam ekstra bir şey söylemeyeceğini ve piyasaları da rahatsız edebilecek açıklamalardan kaçınacağını düşünüyorum. Bernanke’nin ardından yerine Yellen’in mi Summers’ın mı geleceği tartışmaları süre dursun, şu aşamada Yellen’in bir adım önde olduğunu, özellikle bu akşamki faiz kararının ardından da piyasaların bu konuya odaklanacağını ve borsalarda bu yönde fiyatlandırmaların da yapılmaya başlanacağını tahmin ediyorum. Bernanke’nin bugünkü açıklamalarının doğrudan etkisinin Borsa İstanbul’daki etkisinin yarın görülecek olmasına karşılık bugün dolaylı yoldan beklentilerin fiyatlandırması yaşanacaktır. Elbette, günün tek konusu FED değil ve bu kapsamda, ABD’de yayınlanacak büyüme, özel sektör istihdamı ve Chicago PMI gibi veriler de belirleyici olacaktır. Bu kapsamda, verilerin nasıl geldiğinin FED kararıyla ilişkilendirilmek isteneceği gözardı edilmemelidir. Şayet veriler kötü gelirse, varlık alımlarının Eylül’de azaltılabileceği beklentisi yılsonuna doğru erteleneceğinden bu durum kısa vadede borsalara alım getirebilecektir ve şayet bu yönde bir gelişme yaşanırsa da, Borsa İstanbul ilk etapta 75.500 ve 77.000 seviyelerini test edecektir. ADP ve büyüme verisine yönelik beklentilerin kötümser, Chicago PMI içinse iyimser tarafta yer almasına karşılık ben bu verilerin ağırlıklı olarak pozitif geleceğini düşünüyorum ve iyi gelmesinin etkisiyle de BIST-100 endeksine olumlu yankıda bulunamayacağını öngörüyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

ASELS, ISGYO, KOZAA, TRKCM

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

ISGYO (Hisseye beklenen etkisi: sınırlı POZİTİF): Şirket Yönetim Kurulu portföyünde bulunan otellerden Antalya’daki Seven Seas Otel`in üst hakkı ile otelin yanındaki lojmanın mülkiyetinin ve yine Antalya’da bulunan Kemer Imperial Otel ile 1.447 m2 yüz ölçümlü arsanın üst hakkının ve aynı lokasyondaki lojmanın mülkiyetinin toplam KDV dahil 53.690.000 Euro bedel karşılığı Otium Otelcilik Turizm Ticaret A.Ş.’ne satılmasına karar verdi.

Seans Sonrasında Açıklanan Bilançolar:

ALBRK, ANHYT, FFKRL, GARAN, ISYAT, KLNMA, MEGAP, MRGYO, SAYAS, TACTR, TKURU, TSGYO, VANGD

Bugün Beklenen Bilançolar:

TSKB

Günlük piyasa takvimi:

09:45 – (Fransa) Haziran ayı tüketici harcamaları açıklanacak
10:00 – (İspanya) Haziran ayı perakende satışlar (yıllık) açıklanacak
10:00 – (Türkiye) Haziran ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Temmuz ayı TÜFE açıklanacak (1.tahmin)
12:00 – (Euro Bölgesi) Haziran ayı işsizlik oranı açıklanacak
12:30 – (Almanya) 30 yıl vadeli Federal Tahvil ihracı yapacak
15:15 – (ABD) Temmuz ayı ADP özel sektör istihdamı açıklanacak (Beklenti: 179.000)
15:30 – (ABD) 2.çeyrek GSYH açıklanacak (öncü) (Beklenti: 1,1%)
16:00 – (ABD) ABD Hazinesi 3 ve 10 yıl vadeli tahvil ihracı yapacak
16:45 – (ABD) Temmuz ayı Chicago PMI açıklanacak (Beklenti: 54,0)
17:00 – (Türkiye) Hazine, Ağustos ayı iç borçlanma stratejisini açıklayacak
21:00 – (ABD) ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0-025%)

Yazarın Diğer Yazıları