Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Beklentilere göre hisse alınmalı

Bugünün piyasa gündemine döndüğümüzde ise, gün içerisinde ana olarak iki konu takip edilecektir

Bigpara Haber

Avrupa eksi, ABD artı…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Dün yurtdışı piyasalarda iki önemli haber akışı vardı. Bunlardan ilki, Almanya’da Federal İstatistik Ofisi’nin açıkladığı 4.çeyrek büyüme verisinin son çeyrekte daraldığı, diğeri ise ABD’de açıklanan ve beklentime paralel şekilde karışık gelen (ağırlıklı olarak iyi bile denebilir) makro veriler idi. Bu kapsamda, Almanya’dan gelen haber gün boyunca Avrupa borsalarının ekside kalmasında ve eksi kapanışında önemli rol oynarken, ABD’de ise borç tavanı ve bütçe görüşmelerinin negatif havasının Apple’ın iPhone satışları ile devam ettirilmesini perakende şirketlerinin hisselerine gelen alımlar ve makro veriler engel oldu. İMKB’de önceki gün gördüğümüz güçlü alımların Avrupa borsalarındaki negatif seyirden etkilenmemesini sağlamasına bağlı olarak gün içi düzeltmelerin ardından yeni bir TL bazında zirveden kapanış daha yaşadık (82.406).

2013 beklentilerine göre hisse alınmalı…

Bir süredir kısa vadeli kar realizesi için 81.700 – 82.000 seviyesinin uygun olabileceğini yazılarımda belirtmiştim ama önceki gün gelen yükselişim alıcıların halen istekli olduğunu göstermesi, kar realizelerini gün içerisinde ve hisse bazında yapmaları bu düşüncemden vazgeçerek mevcut pozisyonların en azından 83.000 seviyesine kadar korunabileceğini gösteriyor. Gelinen aşamada, İMKB-30 ve 50 hisselerinin çok büyük bir bölümünün tarihi zirvesinde olmasına karşılık bir takım sebeplerle bu yükselişe ortak olamamış hisselerden bazılarının önümüzdeki haftalarda endeksin üzerinde performans gösterme ihtimali bulunuyor. Bu doğrultuda, daha önceleri basında yer aldığı kısmıyla, Başkent Doğalgaz Dağıtım ihalesine borsa şirketlerinden Akfen Holding ile Aygaz’ın ayrı ayrı teklif verebileceğinin bilinmesi, Cuma günü saat 18:00’e kadar son tekliflerin verileceği ihalenin bu şirket hisselerini pozitif yönde desteklemesi mümkün görüyor. Ayrıca, kentsel dönüşüm çalışmalarının bu bölgelerde arazisi bulunan şirketlerin hisselerine (ECZYT, ECILC, MUTLU vb) 2013 yılında önemli katkılarda bulunacağını düşünüyorum. Kentsel dönüşümün yanı sıra Kanal İstanbul, İzmit Otoyol, 3.köprü projelerinin çimento şirketlerine de artı değer katabileceği unutulmamalı, 2013 yılında bu şirketler içerisinden değerlemeler bakımından uygun seviyede olanlardan biri portföylerde bulundurulmalıdır (benim tercihim BOLUC, CIMSA). Faizlerin son dönemde hızla aşağı gelmiş olmasına bağlı olarak 2013 yılında temettü ödeme potansiyeli olan hisselerin ilk 5 ayda ön plana çıkacağını da gözden kaçırmamakta fayda var. Mevcut hisse fiyatlarının yüksekliğine de bakarak şu an için temettü ödeme potansiyeli yüksek olan hisselerden CIMSA, PNSUT, TTKOM, TOASO’nun takip edilebileceğini düşünüyorum.

Bugünün piyasa gündemine döndüğümüzde ise, gün içerisinde ana olarak iki konu takip edilecektir. Bunlar; i) ABD bilançoları (Goldman Sachs ve JP Morgan), ii) ABD makro verileri (TÜFE, sanayi üretimi ve KKO). Bu kapsamda, gün içerisinde İMKB’nin 82.000 – 83.000 aralığında hareket etmesi muhtemel olacaktır.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AKFEN, EKGYO, TOASO, ENKAI, GARAN

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

SAHOL (Hisseye beklenen etkisi, “NÖTR”): Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding olarak halka arzlara devam etmek istediklerini belirterek, ``2014`te Avivasa`yı halka açmayı düşünüyoruz. Enerji işimizi halka açmayı düşünüyoruz. Sabancı Holding`te bunları sıraya koyduk, halka açmak istiyoruz. Kapalı değerleri ortaya çıkarmak istiyoruz`` dedi.
ENKAI (Hisseye beklenen etkisi, “sınırlı POZİTİF”): Rusya başkenti Moskova’da yıllar önce inşaatına başlanan “Moscow Sity” kompozisyonunda yer alan Avrupa’nın en yüksek “Federasyon” gökdeleni “Vostok” (doğu) kulesi inşaatının tamamlanması işinin Türk Enka şirketine verildiği açıklandı. (Hürriyet)

Günlük piyasa takvimi:
11:00 – (İtalya) Kasım ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
14:30 - (ABD) Goldman Sachs’ın bilançosu açıklanacak (Beklenti: 3,44 $)
15:30 – (ABD) Aralık ayı TÜFE açıklanacak (Beklenti: TÜFE 0,0%, çekirdek TÜFE 0,1%)
16:00 - (ABD) JP Morgan’ın bilançosu açıklanacak (Beklenti: 1,20 $)
16:15 – (ABD) Aralık ayı sanayi üretimi ve KKO açıklanacak (Beklenti: Sanayi Üretimi 0,2%, KKO 78,5%)
17:00 – (ABD) Ocak ayı NAHB konut piyasası endeksi açıklanacak (Beklenti: 48)
21:00 – (ABD) Bej Kitap (Beige Book) raporu açıklanacak

Yazarın Diğer Yazıları