Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bayram öncesi yön aşağı?

Yeni haftada da ABD’nin borç tavanı ve bütçe görüşmeleri belirleyici olacak…

Bigpara Haber

Yeni haftada da ABD’nin borç tavanı ve bütçe görüşmeleri belirleyici olacak…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Geçen haftayı ABD’nin bütçe ve borç tavanı sorunu ile geçiren global piyasalar, anlaşmazlıkların henüz çözülememiş olmasına bağlı olarak bu hafta da aynı gündemi takip edecek gibi görünüyor. Gerçi tek gündem maddesi ABD’nin bütçe görüşmeleri ve borç tavanı sorunu değil ama diğer gündem maddeleri içerisinde hala ön planda olmaya devam edecektir görüşündeyim.

ABD’nin temerrüde düşmemesi için 17 Ekim’den önce borç tavanını arttırması gerekirken, Obama’nın sağlık reformuna karşı çıkılması sebebiyle Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki anlaşmazlık devam ediyor ve son yapılan açıklamalara bakarak ne olabileceğine dair fikir yürütmek hakikaten güç.

Boehner bir o yana bir bu yana…

Geçen hafta ABD’nin temerrüde düşmesine izin vermeyeceğini söyleyen Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner’ın hafta sonunda borç limitinin karşılıksız artırılmayacağını, Obama müzakere etmezse ABD`nin temerrüde düşebileceğini belirtmesi kafamızın karışmasına neden oldu. Benzer tavrın Başkan Obama tarafından da sürdürülüyor olması ve her iki tarafın da taviz vermeden birşeyler elde etme tutumu önümüzdeki günlerde piyasaların daha fazla gerilebileceğini ortaya koyuyor.

Bu kapsamda şayet, bu hafta bir anlaşmaya varılamazsa, hafta sonu riskinin alınmamak istenmesinin yanı sıra gelecek haftaki bir haftalık kurban bayramı tatili nedeniyle yurtiçi piyasaların kapalı olacak oluşu Borsa İstanbul’da hafta sonuna doğru satış baskısının artmasına neden olabilir. Bu doğrultuda, temelde ABD eksenindeki haber akışının borsalarda belirleyici olacağını düşünmemin yanı sıra hafta içerisinde İngiltere ve Güney Kore’nin faiz kararı, Almanya ve İngiltere’nin sanayi üretimi, fabrika siparişleri, büyüme, yurtiçinde ise, tahvil ihaleleri, sanayi üretimi ve cari açık gibi veri akışının takip edilmesini tavsiye ediyorum.

Bu hafta 74.693’ün doldurulmasını bekliyorum…

Hafta içerisindeki haber akışına ve gelecek haftaki bayram tatiline bakarak bu hafta BİST-100 endeksinin 74.693’deki boşluğu doldurma ihtimalini yüksek görüyorum. Buna bağlı olarak da, ABD’nin bütçe ve borç tavanı problemlerinin ne olacağı belirginleşinceye, ortalıktaki toz bulutları kalkıncaya kadar yeni pozisyon açılmasını riskli buluyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
-

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:
ERICO (Hisseye beklediğim etki: “Yorumsuz”): Bağlı ortaklığı haline gelecek olan Avcılar Enerji Üretim A.Ş. için sermayesini %300 oranında 16.500.000 TL nakit karşılığı artırma konusunda 28.10.2013 tarihinde genel kurul toplantısı yapacak.

KIPA (Hisseye beklediğim etki: “sınırlı NEGATİF”): İngiliz Sunday Times gazetesinde yer alan bir haberde, süpermarket zinciri Tesco`ya zarar eden Türk iştiraki Kipa`yı satması konusunda baskı yapıldığı ifade edildi.

MEPET (Hisseye beklediğim etki: “sınırlı POZİTİF”): Yönetim Kurulu, 55 milyon TL olan sermayenin iç kaynaklardan olmak üzere 77 milyon TL’ye yükseltilmesi için SPK’ya müracaat edilmesine karar verdi.

MMCAS (Hisseye beklediğim etki: “sınırlı NEGATİF”): Yönetim Kurulu, şirket sermayesinin 13.336.879 TL’den %349,88 oranında nakit olarak 60.000.000 TL’ye yükseltilmesine karar verdi.

ULKER (Hisseye beklediğim etki: “POZİTİF”): JP Morgan, Şirket için fiyat hedefini 14,80 TL`den 16,10 TL`ye çıkardı.

Günlük piyasa takvimi:
11:30 – (Euro Bölgesi) Ekim ayı Sentix yatırımcı güven endeksi açıklanacak
12:30 – (Türkiye) Ağustos ayı bankacılık sektörü verileri (BDDK) açıklanacak
13:30 – (Türkiye) Hazine, 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 10 yıl vadeli TÜFE`ye endeksli tahvili yeniden ihraç edecek
17:30 – (Türkiye) Eylül ayı faiz dışı denge açıklanacak
22:00 – (ABD) Ağustos ayı tüketici kredileri verisi açıklanacak (Beklenti: 12,9 milyar $)
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları