Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Başlangıç iyi olacak ama...

Bigpara Haber

FED, IEA ve ekonomik veriler Borsaları vurdu…


Önceki gün akşam FED’in faizleri değiştirmemesinin ardından FED Başkanı Bernanke’nin 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin ekonomik tahminleri düşürmesinin negatif havasıyla güne başlayan global borsalar, daha sonra ABD’de açıklanan işsizlik maaş başvuruları verisinin 415.000 olan beklentilerin aksine, daha kötü şekilde 429.000’e yükselmesinin getirdiği tedirginliğin yanı sıra, Uluslar arası Enerji Ajansı’nın (IEA) stratejik rezervlerden bir aylık süre için 60 milyon varil petrolü serbest bırakacağını açıklamasının enerji sektörü hisselerine satış getirmesi, Avrupa Borsalarının dünü %2’ye yakın seviyede ekside tamamlamasına neden oldu. Avrupa piyasaları kapandıktan sonra gelen “Yunanistan’ın kemer sıkma tedbirleri için AB – IMF denetçilerinin onayını aldı” haberi ve teknoloji sektöründeki yükseliş ise, ABD borsalarının önemli destek seviyelerinden gelen alımlarla toparlanmasını sağladı.

Bugüne başlangıç olumlu olacak ama önünüzü görmeden uzun vadeli pozisyon açmayın

Avrupa borsalarının Yunanistan haberini göremeden kapanması, haberin bugün Avrupa borsalarında olumlu yönde fiyatlandırılmasına neden olacaktır. Bu nedenle, başta Almanya olmak üzere pek çok Avrupa borsasının bugüne %0.5’in üzerinde yükselişlerle başlayacağını tahmin ediyoruz. Bu durumun günlük bazda pozitif bir gelişme olmasına karşılık, Yunanistan’ın halen yeni bir ekonomik tedbir paketi açıklama yükümlülüğü bulunuyor ve Parlamento’dan geçmesi gereken bu karara muhalefet ile halkın önemli bir bölümü karşı koyuyor. Son dönemde yaşananlar, önümüzdeki kısa vadede, borsalarda yüksek volatilite ve belirsizlik olduğunu gösterirken, bu durum yatırımcıların önünü görmeden uzun vadeli pozisyon açmama gerekliliğini de ortaya koyuyor (hatta hafta sonu riski bile alınmamalı).

Başlangıç iyi olacak ama devamındaki veriler piyasaların yönünü belirleyecek…

Borsaların güne olumlu başlayacağını beklememize karşılık gün içinde piyasaların yönünü önemli ölçüde etkileyebilecek haber akışı bulunuyor. Bu kapsamda, saat 11:00’de Almanya’dan IFO güven endeksi, 14:30’da TCMB’den kapasite kullanım oranı, saat 15:30’da ABD’den büyüme (Beklenti: 1.9%, Önceki: 1.8%) ve dayanıklı mal siparişleri (Beklenti: 1.0%, Önceki: -3.6%) yakından izlenmelidir. ABD verilerine ilişkin beklentiler olumlu tarafta olsa da, FED’in önceki gün yaptığı aşağı yönlü revizyonun ardından bu beklentilerin karşılanamayacağını ve bu durumun borsalarda satış baskısı yaratacağını tahmin ediyoruz. Dün IMKB-100 endeksinin yurtdışından bağımsız şekilde günü artıda tamamlaması uzun zamandır özlenen bir durum olmasına karşılık gerekçesini anlayamadığımız bu yükseliş bizde güven uyandırmadı. Bu nedenle bugünkü strateji de Sat – Al şeklinde olmalıdır.

Bugünün Piyasa Gündemi:

11:00 – Almanya – IFO güven endeksi
14:30 – TCMB – Kapasite kullanım oranı
15:30 – ABD – 1.çeyrek büyüme
15:30 – ABD – Dayanıklı mal siparişleri

Bugün için tepkili olabilecek hisseler…

ECILC, FROTO, THYAO, EREGL

Yazarın Diğer Yazıları