Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Başlangıç düşüş yönünde olacak

Bigpara Haber

Almanya’daki seçimlerin endişeleri artırması dünkü düşüşün ana sebebi oldu…


Almanya Başbakanı Merkel’in hafta sonunda 5 eyalette yapılan seçimlerde oy kaybetmesinin başta Alman bankacılık hisse senetleri üzerinde kurduğu satış baskısı ve bu durumun Avrupa’nın borç sorununu daha da çözümsüz hale getirme ihtimalinin fiyatlandırılması DAX, UKZ, CAC gibi Avrupa borsalarında %3-6 arasında değişen oranlarında değer kayıplarına neden oldu. TÜİK’in dün yayınladığı Ağustos ayı enflasyon verilerinin TÜFE’de 0.73% (yıllık 6.65%), ÜFE’de ise 1.76%, (yıllık 11.00%) gelerek beklentilerin üzerinde çıkmasının yurtdışındaki düşüşle birleşmesi ise IMKB-100 endeksinin 2.38% oranında değer kaybetmesine yol açtı.

Başlangıç düşüş yönünde ama pozisyonlar korunmalı …

Dünya Bankası Başkanı Zoellick, Deutsche Bank CEO’su Ackermann gibi önemli isimlerin açıklamalarının yanı sıra bugünlerde gelen haber akışının hiçbir şekilde piyasalarda olumlu etki yaratabilecek türden olmaması global borsa endeksleri üzerinde yeniden baskı oluşturuyor ve bu etkinin bugüne başlarken de yaşanacağını görmekteyiz. Bu nedenle, IMKB-100 endeksinin yeni güne 53.850 civarından negatif yönlü bir açılış yapmasını beklememize karşılık günün ilerleyen saatlerinde 53.900 seviyesindeki 10 günlük hareketli ortalamasının üzerinde kalıp kalamayacağı gözlemlenmelidir. Gösterge endeksin 53.900 üzerinde tutunabilmesi ise ancak Almanya ve ABD’deki fabrika siparişleri ile ISM hizmet verilerinin yanı sıra Euro Bölgesi’ndeki üç ülkenin Maliye Bakanları toplantısı ile İtalya’da Senato’da yapılacak oylama ile mümkün olacaktır. Bugünkü veri akışının birden çok önemli gelişme barındırıyor olması nedeniyle gün içi volatilitenin yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle de, hisse pozisyonlarını bozmaktan ziyade mevcut durumun ABD’de Perşembe günü Obama’nın yapacağı istihdam konulu konuşmaya bağlı olarak korunmasını veya sat-al şeklinde değerlendirilmesini öneriyoruz.

Bugünün piyasa takvimi:

12:00 – (Euro Bölgesi) 2.çeyrek GSYH (2.tahmin) açıklanacak
13:00 – (Almanya) Temmuz ayı fabrika siparişleri açıklanacak
17:00 – (ABD) Ağustos ayı ISM imalat dışı endeksi açıklanacak (Beklenti: 51.0, Önceki: 52.7)
xx:xx – (Türkiye) Hazine 20 ay vadeli devlet tahvili ve 8 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihalesi düzenleyecek
xx:xx – (Türkiye) IMF program sonrası gözden geçirme için Türkiye`ye gelecek
xx:xx – (Kıbrıs) KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas, yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında görüşecekler
xx:xx – (Euro Bölgesi) Almanya, Finlandiya ve Hollanda’lı Bakanlar Yunanistan kurtarma paketi üzerinde görüşecekler
xx:xx – (İtalya) İtalya Senatosu’nda kemer sıkma paketi tartışılacak

Dikkatimizi çeken hisseler:

AKENR, BIZIM, GSRAY gibi hisseler hacim ve değer artışlarıyla dikkatimizi çekse de yurt dışı piyasalardaki negatif yönlü haber akışının kesilmemesi, borsaların yeni güne düşüşle başlayacağını tahmin etmemiz ve 53.900 seviyesindeki 10 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kalınıp kalınmadığını görmek için bugün de hisse alınmasını önermiyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları