Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bardağa ne tarafından bakıldığı

Son günlerde yurtdışı piyasalardan gelen haber akışı kafa karıştırmaya ve yön bulmakta güçlük çekmeye neden oluyor.

Bigpara Haber

Son günlerde yurtdışı piyasalardan gelen haber akışı kafa karıştırmaya ve yön bulmakta güçlük çekmeye neden oluyor.

Bir tarafta merkez bankaları parasal genişleme ile para ve sermaye piyasalarını desteklerken diğer yandan Güney Kıbrıs ve İtalya’daki siyasi – ekonomik gelişmelerin yanı sıra IMF’nin global büyüme tahminlerini düşürmesi, Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Almanya Merkez Bankası Başkanı’nın bu durumun 10 yıl daha süreceğini ifade etmesi, Almanya’nın notunun düşürülebileceği spekülasyonlarının yapılması borsalarda düşüş baskısı kuruyor. Tüm bu gelişmelere karşılık Borsa İstanbul ise, not artırımı beklentileriyle ayakta kalmaya ve yurtdışından pozitif ayrışmaya devam ediyor.

BIST-100 endeksinin geldiği seviye itibarıyla pozitif veya negatif pek çok şey söylenebilir. Bu, bardağın ne tarafından bakıldığıyla ilgili bir konu ve öngörüde bulunurken, kimi zaman gözden kaçırdığımız ve temel analizle açıklanamayan büyük oyuncuların pozisyonlarını ne şekilde değiştireceklerinin fiyatlara katılmasını da içerir. Örneğin; bir bakış açısı BIST-100 endeksi gelişmekte olan ülke borsalarından %20 pozitif ayrıştı, kar satışı gelmeli derken, diğer görüş F/K’lar açısından hala ucuz, not artışı beklentisi daha da yukarı potansiyeli var diyebilmekte. Bu nedenle, biz yorumcular duygularımızdan arınarak (sonuçta hepimiz insanız) mümkün mertebe objektif olarak baktığımız taraftan olayları yorumlarken, yatırımcıların kendi risk anlayışları ve bakış açılarıyla pozisyon almaları gerekmektedir. Bu çerçevede, her ne kadar orta vadeye dönük iyimserlik içerisinde olsam da, global piyasalarda hızla değişen haber akışı her şeyin bir anda terse dönmesine yol açabilmekte. Bu nedenle, önümüzdeki aylarda başta yurt içinde yürütülen, toplumsal barışı sağlamayı amaçlayan çalışmaların (PKK ile sürdürülen görüşmeler ve yeni anayasa gibi) alacağı yön yakından takip edilmelidir. Şayet bu konularda toplum aşırı şekilde gerilmeden bir sonuca ulaşılırsa, işte o zaman not artışları birbirini izleyecektir ve Borsa İstanbul da uzun vadeli yükselişinde önce 86.500, sonra 90.000 ve 100.000’i konuşmaya başlayacaktır. Toplumun uzlaşı yerine kutuplaşmasına yol açacak gelişmelerin toplumsal olaylara yol açma ihtimali ise, önce 82.000, sonra 75.500 ve 70.000’i konuşturacaktır. Yeni pozisyon açarken ve/veya mevcut pozisyonlarda revizyonlara giderken vade anlayışı ile bu iki ihtimal gözönünde bulundurulmalıdır.

Bugüne baktığımızda, dünden farklı olarak ABD’de açıklanacak ve karışık beklentilere sahip bir takım makro veriler ile kurumsal karlılıkların piyasalara yön vereceğini görmekteyiz. İkinci seansta açıklanacak bu verilere kadar borsaların yatayda ve dengeli kalmaya çalışacağını, verilerin ardından kendine yön çizeceğini düşünüyorum. Bu sebeple, günlük işlem yapan yatırımcıların bu verileri yakinen izlemesini ve günlük bazda 84.000 seviyesinin kırılıp kırılmadığının görülmesini tavsiye ediyorum. Bugüne yönelik genel beklentim, son iki gündür Avrupa’da gelen negatif haber akışının bastırılmak isteneceği yönünde olup, tepki alımları ile artıda kalınmaya çalışılacağı şeklindedir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
ENKAI, TCELL, AKSA

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:
TCELL (Hisseye beklenen etkisi, “POZİTİF”): Şirket, 2013 yılı 1.çeyreğinde net 566.941.00 TL kar açıkladı. (KAP)

Bugünkü Temettü Ödemeleri (hisse başına net nakit):
AKGRT (%12,4)

Bugünkü Genel Kurullar:
BIZIM (10:30)

Günlük piyasa takvimi:
11:30 – (İngiltere) Mart ayı perakende satışlar verisi açıklanacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 347.000)
17:00 – (ABD) Nisan ayı Philadelphia FED endeksi açıklanacak (Beklenti: 3,3)
17:00 – (ABD) Mart ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,2%)

Yazarın Diğer Yazıları