Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bankalarda pozisyon artırılabilir…

Bigpara Haber

Dün, gün içinde yayınlanan önemli bir makro verinin bulunmamasına karşılık sabah Çin’de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerden daha düşük gelmesini hükümetin parasal sıkılaştırma tedbirlerini sertleştirmeyeceği yönünde yorumlayan yatırımcıların bu pozitif bakış açısının yanı sıra önceki gece bilançosunu açıklayan ABD’li alüminyum devi Alcoa’nın sonuçlarının tatmin edici bulunması ve Japonya Merkez Bankası’nın agresif parasal genişleme hamlelerinin para ve sermaye piyasalarına destek olması dün global borsa endekslerinin artıda kalmasını sağladı.

Yurtiçinde ise, önceki gün verilen tepkinin devamının zayıf kalması satıcıların ön plana çıkmasına ve BIST-100 endeksinin günü 83.000 seviyesinin altında tamamlamasına neden oldu.

Bugüne geldiğimizde ise, düne benzer şekilde gün içerisinde yayınlanacak önemli bir ABD verisinin olmamasına karşılık yurtdışı borsalardaki temkinli iyimserlik havasının devam ettiğini görüyoruz. Japon Yeni’ndeki değer kaybının devam ediyor olmasının Japon ihracat şirketleri üzerinden Nikkei’yi beslemesi bugüne Asya pasifik borsalarının artıda kalmasına yardımcı olurken, vadeli borsaların da benzer şekilde hareket etmesini sağlıyor. Yurtiçinde ise, dünkü geri çekilmeye karşılık önümüzdeki haftalarda Borsa İstanbul’da açıklanmaya başlayacak 2013 yılı ilk çeyrek bilançoları, buna bağlı olarak bankaların karlılığının devam ettiğinin fiyatlandırılacak oluşu ve Başbakan Erdoğan’ın da destek verdiği “faizler daha da düşmeli” sözünün faizler yoluyla bankaların karlılığını artmasına sebep olacağını düşünüyor olmam nedeniyle kısa vadede 82.000 desteğinin üzerinde kalınacağını tahmin ediyor, bu seviye kırılmadığı sürece yeni pozisyon açılabileceğini öngörüyorum. Bu kapsamda, 82.000 seviyesi zarar kes ve yeni pozisyon aç noktası olarak takip edilmelidir. Bu çerçevede, banka hisselerinde yaşanabilecek olası geri çekilmelerin Mayıs ayı ortalarına kadar alım fırsatı şeklinde değerlendirilmesinin uygun olacağı görüşündeyim.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
ALARK, AYGAZ, TCELL, TRKCM

Bugünkü Temettü Ödemeleri (hisse başına net nakit):
EGEEN (%255,00), HALKB (%31,38)

Bugünkü Genel Kurullar:
HALKS (10:00), HLGYO (14:00), KCHOL (16:00), SODA (10:00), VKBYO (10:30)

Seans sonrası açıklanan 2012/12 bilançoları:
DYHOL, GLBMD, KLBMO

Günlük piyasa takvimi:
09:45 – (Fransa) Şubat ayı sanayi üretimi açıklanacak
10:00 – (İspanya) Şubat ayı sanayi üretimi açıklanacak
11:00 – (İtalya) Şubat ayı sanayi üretimi açıklanacak
18:00 – (Türkiye) OSD Mart ayı otomotiv üretimi verilerini açıklayacak
20:00 – (ABD) ABD Merkez Bankası (FED), FOMC toplantı tutanaklarını açıklayacak
22:00 – (ABD) Mart ayı Hazine Bütçe Dengesi açıklanacak (Beklenti: -172,4 milyar $)

Yazarın Diğer Yazıları