Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Bankalar eşliğinde yükseliş

İkinci el konut satışları zayıf ama endişe edecek seviyede değil…

Bigpara Haber

İkinci el konut satışları zayıf ama endişe edecek seviyede değil…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Dün global piyasalara yön verebilecek önemli ve yoğun haber akışının bulunmaması, piyasaların mevcut zayıf haber akışı içerisinde hareket etmesine neden oldu. Bu çerçevede, günün en önemli sayılabilecek verisi olarak görülen ABD’deki ikinci el konut satışları datası, her ne kadar beklentilerden daha iyi gelmiş olsa da, yaşadığı %0,4’lük düşüşün mortgage faizlerindeki artışın negatif bir yansıması olarak fiyatlandırılması, ABD borsa endekslerine hafif değer kayıpları getirdi. ABD borsalarındaki hafif satıcılı görüntüye karşılık, saat 16:00’dan sonra da BIST-100 endeksinin gösterdiği performans artıya dönülmesine yol açtı.


75.500 – 77.000 için bugün 73.000’in üzerinde kalınmalı…
Borsa İstanbul’un dün bir ara 72.000 seviyesini test etmesine karşılık sonradan toparlanarak artıya geçmesi ve hemen 73.000 sınırından kapanış yapması teknik açıdan pozitif karşılanabilecek bir durum. Sabah itibarıyla yurtdışı borsaların artıda seyretmesi (Japonya’da sanayi üretiminin kötü gelmesinin Yen’in değer kaybetmesine, bu durumun da ihracatçı şirketlerin hisselerine alım getirmesine yol açması, işsizlik oranının %3,9’a kadar düşmesi vb), Citigroup’un bazı Türk bankaları için tavsiyesini Al’a yükseltmesine bağlı olarak güne 73.000 kritik seviyesinin üzerinde başlamasını beklediğim BIST-100 endeksinin teknik açıdan güçlenebilmek ve tekrar 75.500 – 77.000’e doğru hareket edebilmek için bugünü bu seviyenin üzerinde kapatması gerekiyor. Gün sonunu muhtemelen 73.000’in üzerinde tamamlayacak olan BIST’e yönelik orta vadeli negatif bakış açımın sürüyor olması nedeniyle, kısa vadeli işlemcilerin bu dönemde çok fazla pozisyon tutmadan 73.000 – 77.000 veya 70.000 – 73.000 gibi daha dar bantlarda hareket etmesini daha akılcıl buluyorum. Elbette yatırımcıların çok kısa vadede ve fazla sayıda işlem yapmasını tavsiye etmek çok doğru bir şey değil ama illaki işlem yapmak isteyen yatırımcılar açısından bu bantlar izlenebilir. Bu kapsamda, hisse senedi yatırımcısının vadesi orta ve uzun olmalı, bu işi günlük al-sat’a dökmemelidir.

Olası 80.000 – 82.000 hareketinde hisse azaltımı değerlendirilebilir…
Bugünlerde Borsa İstanbul’da 6 aylık bilançolar açıklanacak ve Eylül ayına kadar da bilanço etkisi devam edecek. Son dönemde, faiz, kur ve enflasyondaki artışın doğrudan etkileyeceği sektörün bankalar olacağını ve son gelişmelerin bu sektörü 3-6 ay civarında gecikmeli etkileyebileceğini gözönünde bulundurarak banka hisselerinde olası yükselişlerin hisse azaltımı yönünde değerlendirilebileceğini düşünüyorum. Bu kapsamda, şayet olur da gösterge endeks 80.000 – 82.000 aralığına doğru hareketlenirse dönemin koşullarına göre (yılsonuna doğru varlık alımlarının azaltılacağı beklentisi, ABD’de faizlerin yükselmes, yurtiçinde soğuma belirtileri, komşu ülkelerde politik sorunların Türkiye’ye yansımaları gibi) hisse azaltımı faydalı olabilir kanaatindeyim.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

ISCTR, SAHOL, ZOREN

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

SAHOL (Hisseye beklenen etkisi: sınırlı POZİTİF): Sabancı Holding, EnerjiSA’nın yapacağı 961.228.450 TL tutarındaki nakit sermaye artırımına, payı nispetinde olarak 480.614.224,53 TL tutarla katılacağını açıkladı. Temsa, İsrail’in önde gelen araç ithalatçısı Alon Group ile distribütörlük anlaşması imzaladı.

ZOREN (Hisseye beklenen etkisi: sınırlı POZİTİF): %25 iştiraki olan Dorad Energy’nin İsrail’de inşa etmekte olduğu doğalgaz santralında 48 MW x 6 gaz türbini için test çalışmaları başladı ve kalan 6 türbinin de Ağustos sonuna kadar ateşlenmesinin planlandığı açıklandı.

Bugün açıklanacak ABD bilançoları:

Seans Öncesi: Merck, Pfizer


BIST’de Bugün Beklenen Bilançolar:

GARAN

Günlük piyasa takvimi:

15:30 – (ABD) Haziran ayı Chicago FED Ortabatı imalat endeksi açıklanacak
17:00 – (ABD) Haziran ayı bekleyen konut satışları endeksi açıklanacak (Beklenti: -1,4%)
17:30 – (ABD) Temmuz ayı Dallas FED ulusal aktivite endeksi açıklanacak (Beklenti: 6,4)

Yazarın Diğer Yazıları