Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Avrupa`ya karşı Tarım Dışı İstihdam verisi denge kuracak

Bigpara Haber

Avrupa’ya karşı Tarım Dışı İstihdam verisi denge kuracak…



ABD’de yayınlanan özel sektör istihdam verisinin beklentilerden hayli iyi gelmesi ve verilerin ağırlıklı olarak beklentileri aşmasına karşılık Avrupa bankalarının artan sermaye gereksinimleri, Uni Credit’in %43 oranında iskontolu hisse satacağı haberi, Macaristan’ın gittikçe bozulan ekonomik görünümü, S&P’nin National Bank of Greece’in 5 hibrid ürününün notlarını düşürmesi dün global borsalarda satış baskısının sürmesine neden oldu.
 
Obama yönetiminin mortgage ödemesi yapan aileleri rahatlatmaya yönelik adım atacağı söylentileri ve ABD’de beklentileri aşan makro veriler Avrupa borsalarının aksine ABD borsalarının daha dirençli kalmasına yol açtı.

Bugün ise, gerek Avrupa borç sorununa ilişkin gelişmeler gerekse ABD’de açıklanacak olan Aralık ayı istihdam verileri piyasalarda takip edilecektir. Dünkü özel sektör istihdamının güçlü gelmesi bugün saat 15:30’da veriye yönelik olumlu bir bekleyişe neden olacaktır. Bu nedenle, Avrupa’daki sıkıntılı görünüme karşılık bu veriye yönelik bekleyişler bir miktar dengeleme sağlayacaktır.

Dün endekste 51.500 desteğinin kırılmasına karşılık 51.100 seviyesinin üzerinde kalınması kötünün iyisi olarak yorumlanmalıdır. Bu kapsamda, gün içinde 51.000 seviyesinin altında kapanış olmadığı sürece pozisyonlar korunmalıdır. Pazartesi günü yapılacak Merkel – Sarkozy zirvesinden çok şeyler beklenmemesini ve bu görüşmeye yönelik pozisyon alınmamasını tavsiye ediyorum.

Güne 51.200 puan civarından başlamasını beklediğim IMKB’de gün içinde destek olarak 51.000 seviyesi takip edilmelidir.

Teknik açıdan bugün için olumlu görünen hisseler

CIMSA, VESTL, OTKAR, KCHOL, EGSER

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler

EGSER (Olası etki: Dolaylı yoldan pozitif): Graniser Granit Seramik’in çoğunluk hisseleri 50 milyon doların üzerinde bir bedelle Londra merkezli Bancroft Private Equity LLP’ye satıldı. (Hürriyet)

Manisa’da 275 dönüm alan üzerinde kurulu şirketin tesisleri yıllık 23 milyon m2 üretim kapasitesine sahip. İMKB’de işlem gören EGSER 2010 yılında %78 kapasiteyle 19,1 milyon m2 üretim yapmıştı. Buna göre EGSER’in tahmini üretim kapasitesi 24,5 m2 olup, güncel piyasa değeri 109,5 milyon TL, PD/DD ise 0,72’dir.

Günlük piyasa takvimi

12:00 – (Euro Bölgesi) Kasım ayı perakende satışlar ve işsizlik oranı açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) 3.çeyrek GSYH (final) açıklanacak
13:00 – (Almanya) Kasım ayı fabrika siparişleri açıklanacak
15:30 – (ABD) Aralık ayı istihdam verileri açıklanacak (Beklenti: Tarım Dışı İstihdam 150.000, işsizlik oranı 8,7%)
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Diğer Yazıları