Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Avrupa Merkez Bankası açıklamalarına kadar pozitif seyir

AMB açıklamalarına kadar pozitif seyir

Bigpara Haber

Sızdırılan açıklamalar dün borsalara güç verdi… Asya Pasifik tarafında yayınlanan makro verilerin küresel büyümeyi endişeye sevk etmesi ve AB liderlerinin yaptıkları ikili görüşmelerden net bir şey çıkmamasıyla düne satıcılı başlayan Avrupa borsaları daha sonra Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin bugünkü toplantıda açıklayacağı kararların spekülasyonuyla kendine geldi.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Avrupa’daki bu haber akışının kısmen etkilediği ABD borsaları gün boyunca yaşadığı dalgalanmanın ardından kendi iç dinamiklerinden beslenerek ve kargo taşımacılığı yapan, ekonominin barometresi olarak görülen FedEx’in kazançlarının düştüğü açıklamasıyla dünü yatayda tamamladı. İMKB-100 endeksi ise, bir ara yatırımcıları korkutmasına karşılık yaptığı ters hareketle ve hiç birşeyi takmayan tavrıyla günü %1’lik artışla 67.500 civarından kapattı.

Avrupa Merkez Bankası açıklamalarına kadar pozitif seyir…

Bugün global piyasaların gözü kulağı özellikle saat 14:45’deki Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ile 15:30’daki Başkan Draghi’nin konuşmasında olacak. Gün içinde yayınlanacak önem derecesi yüksek makro veriler (aşağıda yer alan piyasa takviminden görülebilir) ve diğer gelişmelerin de bulunmasına karşılık bugüne yön verecek esas haber akışı Avrupa Merkez Bankası olacaktır.

Yaklaşık bir aya yakın bir süredir Avrupa Merkez Bankası’nın Başkan Draghi’nin yapmış olduğu açıklamaya da bağlı olarak parasal genişleme veya ek tedbirler alacağı piyasalar tarafından bekleniyor ve biliniyordu.

Bunun yanı sıra, Draghi’nin bugün yapması muhtemel açıklamalarının bir kısmının dün iki ECB yetkilisi tarafından piyasalara sızdırılmış olması, piyasaların sızdırılan bu habere önce olumlu ardından temkinli yanıt vermesi, Draghi’nin euro’yu kurtarma pahasına fiyat istikrarını tehlikeye atamayacağını düşünmem ve alınabilecek agresif kararlara Almanya’nın muhalefet edebileceği gerçeğini gözönünde bulundurarak Avrupa Merkez Bankası kararları sonrasında borsaların çok iyimser hareket etmesini beklemiyorum.

Buna karşılık, yatırımcıların hisse pozisyonları gereği kararlar esnasında piyasaların aşırı volatil olabileceği unutulmamalı, temkinli bir bekleyişin ardından kararların nasıl yorumlanacağı görüldükten sonra pozisyon yapılandırılması yapılmalıdır.

Bugün ne yapılmalı?

Avrupa Merkez Bankası’nın iyimserliğiyle güne hafif alıcılı olarak 67.700 civarından başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinin AMB açıklamaları öncesinde 68.000 seviyesini test etmesi olası görülüyor. Fakat sonrasında banka kararının piyasalara yeterli destek olamayacağını düşünüyor ve açıklamaların ne şekilde fiyatlandırıldığının görülmesinin beklenmesini tavsiye ediyoruz. Bu kapsamda, İMKB-100 endeksinde bugün zarar kes seviyesi olarak 67.000 takip edilebilir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

SNGYO, TKFEN, TUPRS, AYGAZ, AKBNK

Günlük piyasa takvimi:

10:30 – (Almanya) Ağustos ayı inşaat sektörü PMI açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) 2.çeyrek GSYH (2.tahmin)  açıklanacak
13:00 – (Almanya) Temmuz ayı fabrika siparişleri açıklanacak
14:00 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0,50%)
14:30 – (Türkiye) TCMB beklenti anketinin Eylül ayı ilk sonuçları açıklanacak
14:45 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0,50%)
15:15 – (ABD) Ağustos ayı ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak (Beklenti: 149.000)
15:30 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi basın toplantısı düzenleyecek
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 370.000)
17:00 – (ABD) Ağustos ayı ISM imalat dışı endeks açıklanacak (Beklenti: 53,0)
xx:xx – (Euro Bölgesi) İspanya Başbakanı Rajoy ve Almanya Başbakanı Merkel ile görüşecek

Yazarın Diğer Yazıları