Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Apple bilançosu bugüne 55.000 civarından başlangıca neden olacak

Bigpara Haber

Apple’dan gelen iyi bilanço bugüne 55.000 civarından başlangıca neden olacak…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Yönetmeni


Yunanistan’ın borç krizine yönelik kreditörleriyle yaptığı görüşmelerin henüz olumlu sonuçlanmamış olmasının yarattığı sıkıntılar, bu konuda AB Maliye Bakanlarının yaptığı tartışmalar, Portekiz’in ikinci bir kurtarma paketine ihtiyaç duyabileceği spekülasyonların kullanılması ve hızlı yükselişin getirdiği kar satışları dün global borsa endekslerinin satış baskısı altında kalmasına neden oldu.
 
Yurtiçinde ise, TCMB’nin tahminler doğrultusunda faizleri değiştirmemesine karşılık beklenen kar realizasyonları İMKB-100 endeksinin 54.700 civarındaki 100 günlük ortalamasının hemen altına sarkılmasına, sonrasında ise üzerinde kapanış yapılmasına yol açtı.

Dün ABD borsaları kapandıktan sonra bilançosunu açıklayan Apple’ın tatminkâr sonuçlar ortaya koyması bugün vadeli borsalara destek verecek gibi görünüyor. Bu kapsamda, güne artı tarafta başlamasını beklediğim Avrupa borsaları, Almanya’daki IFO, İngiltere’deki büyüme verileri ile akşamki FED’in faiz kararı çerçevesinde hareket edecektir.

Son yayınlanan makro veriler FED’in 3.niceliksel genişlemeye gitmeyeceğinin sinyallerini verirken, son günlerde oluşan parasal geniş beklentisinin gerçekleşmemesi halinde bu durum ABD ekonomisi güç kazanıyor gerekçesiyle negatif etki yaratmayabilir. Kısaca, FED’in niceliksel genişleme sinyali vermesi de vermemesi de muhtemelen ABD borsalarına satış getirmeyecektir. Endekste yaşanan kısa vadeli yükselişin ardından dün yaşanan kar satışları normal karşılanmalıdır. Gösterge endeks 100 günlük ortalamasının altına gevşese bile, 54.000’in altına inilmediği sürece hisse satışına yönelmeyi doğru bulmuyorum. Buna karşılık, olası hisse azatlımı için uygun seviyenin 55.800 – 56.000 civarı olduğunu düşünüyorum.

Apple’ın iyi gelen bilançosunun bir yansıması olarak güne 55.000 puan civarından başlayacağını tahmin ettiğim İMKB’de zarar kes olarak 54.000 seviyesi takip edilmelidir.

Teknik açıdan bugün için olumlu görünen hisseler:

SNGYO, KONYA, DOAS, AFYON, TOASO, TRGYO

Günlük piyasa takvimi:

11:00 – (Almanya) IFO güven endeksi açıklanacak
11:30 – (İngiltere) 4.çeyrek GSYH (öncü) açıklanacak
11:30 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası`nın son faiz toplantısının tutanakları açıklanacak
14:30 – (Türkiye) TCMB imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklayacak
19:30 – (ABD) ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararını açıklayacak
xx:xx – (ABD) Boeing ve United Technologies`in bilançoları açıklanacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Diğer Yazıları