Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Alternatif getirilerin düşmesi İMKB’yi besliyor

Mali uçurum rahatlığı piyasaları uçurdu

Bigpara Haber

Mali uçurum rahatlığı piyasaları uçurdu…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Pazartesi gecesi Senato’da son dakika varılan anlaşma ile mali uçurum sorununun Şubat ayına kadar konuşulmayacak olmasının getirdiği rahatlık ve merkez bankalarının parasal genişleme operasyonlarının piyasaları desteklemesi dün global çapta borsaların ralli yaşamasını sağladı. 2012 yılını TL bazında %52,6, USD bazında ise %62,1 değer kazancıyla tamamlayan İMKB-100 endeksi ise, mevcut pozitif göstergelerin ve beklentilerin eşliğinde yurtdışındaki yükselişe ayak uydurarak yeni bir TL bazlı zirve ile günü sonlandırdı (79.642 puan).

IMF, Moody’s ve S&P uyarısı bugüne dinlenme getirecek…

Dünkü ralli esnasında IMF, Moody’s ve S&P’den gelen açıklamalar esasında piyasalardaki bu iyimserlik havasını gölgeler nitelikteydi ve bu kapsamda da ilk negatif tepki gün içerisinde parite tarafında görülmesine karşılık kapanışa kadar ABD borsalarının bu açıklamaları görmezden geldi. Buna karşılık, sabah itibarıyla vadeli borsaların bu açıklamaları fiyatlandırmaya çabalaması, yurtdışında yükselişin bugün dinlenme moduna döneceğini gösteriyor. Ayrıca, S&P 500 endeksinde 2013 yılı için verilen hedefin daha ilk günden %25’inin gerçekleşmesi ise yılın geri kalanında ne olacak çelişkisini yarattığı da gözardı edilmemelidir. Bu kapsamda, yurtdışı borsalardaki yükselişe muhtemelen bugün ara verilecektir fakat unutulmamalı ki ABD ve Avrupa Merkez Bankalarının ardından Japonya’nın Merkez Bankası’nın da sınırsız parasal genişlemeyi gündemine alması, paranın gidecek yer arayışında borsalarda orta vadeli düşüşlerin önünde set olacak ve mevcut koşullar altında düzeltmeler çok kısa süreli olacaktır.

Alternatif getirilerin düşmesi İMKB’yi besliyor…

Yurtiçinde faizlerin cazibesini yitirir seviyelere doğru hızla gerilemesi, BES ile tasarrufların artırılmaya çalışılması, bu fonların bir kısmının mecburen de olsa hisse senedi yatırımına yönlendirilecek olması, yatırımcıların alternatif getiri arayışında çaresiz kalması, yurtdışında risk iştahının artmasının gelişmekte olan ülkelere fon akışına sebep olması gibi unsurlar ise, İMKB’de beklenen düzeltmenin bir türlü yaşanmamasına yol açıyor. Şu an için gösterge endekste düzeltme gerektirecek haber akışının bulunmaması nedeniyle halen mevcut hisse pozisyonlarının taşınmasından yanayım. Bugünün piyasa gündemine baktığımızda, TÜİK’in açıklayacağı Aralık ayı enflasyon verileri ile ABD’de açıklanacak özel sektör istihdamı ile işsizlik maaş başvurularını görmekteyiz. Enflasyon datası iyi de gelse kötü de gelse piyasa bakışını değiştiremeyeceğinden ve bunun sadece gün içi düzeltme için kullanılacağından dolayı piyasaya günlük bazda olası negatif etkisinin oldukça düşük olacağını tahmin ediyorum. ABD verilerine yönelik tahminlerin ise karışık olması, verilecek tepkinin ne şekilde olacağı hakkında tam bir fikir yürütmeye engel oluyor.

Tüm bunlar çerçevesinde İMKB-100 endeksinin bugüne yatayda veya hafif ekside başlamasını (79.550 puan gibi), ilerleyen saatlerde ise dünkü seviyesinin üzerinde kalmaya çalışmasını bekliyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

TCELL, OTKAR, TAVHL, TRCAS, ECZYT

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TÜİK, Aralık ayı enflasyon verilerini açıklayacak (Beklenti: TÜFE 0,39%)
15:15 – (ABD) Aralık ayı özel sektör istihdamı açıklanacak (Beklenti: 150.000)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 363.000)
16:45 – (ABD) Aralık ayı New York ISM iş aktivitesi endeksi açıklanacak

Yazarın Diğer Yazıları