Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Alman Mahkemesi’nin kararı ana gündem

Bigpara Haber

Yurtdışındaki negatif havaya karşılık Morgan Stanley’in desteğiyle pozitif ayrıştı…


Alman Anayasa Mahkemesi’nin Avrupa’nın borç krizine yönelik bugün vereceği kararın yarattığı gergin bekleyişin yanı sıra IMF’nin Euro Bölgesi’ndeki bankaların sermayelendirilmesine ihtiyaç olduğunu belirtmesinin üzerine bir AB yetkilisinin dünkü Maliye Bakanları toplantısında bu konunun ele alınacağını söylemesi Avrupa borsalarının güne satışlarla başlamasına neden oldu. Buna karşılık ilerleyen saatlerde İtalya’da kemer yeni sıkma paketinin kabul edilmesi, ABD’den gelen ISM hizmet endeksi verisinin beklentilerden çok daha iyi çıkması ve İsviçre’nin değerlenen para birimini sabitlemesinin altın fiyatları üzerinde satış baskısı yaratması, Avrupa borsalarındaki kayıpların bir kısmının geri alınmasına yol açtı. Yurtdışındaki bu satıcılı ve tedirgin seyre karşılık Morgan Stanley’in Türkiye hisse senetlerine yönelik tavsiyesini artırarak Citigroup, Unicredit ve Deutsche Bank`ı izlemesi ise, IMKB’nin yurtdışı borsalardan ayrışmasına ve günü %1.8 artıda tamamlamasına imkan sağladı.

Alman Mahkemesi’nin kararı bugünün ana gündemi…

Bugün sadece Almanya ve İngiltere’deki sanayi üretimi verilerinin bulunmasını ve bunların önem seviyelerini de göz önünde bulundurarak makro veri açısından zayıf bir gün olacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle, veri açısından bu iki datanın izlenmesi gerekiyor ama piyasalarda esas etkiyi öğlen civarında gelmesini beklediğimiz Almanya Anayasa Mahkemesi’nin kararı gösterecektir.

Alman Mahkemesi’nden gelecek kara göre pozisyonlar değiştirilmeli…

Genel kanaat ve görüş Alman Anayasa Mahkemesi’nin Avrupa Birliği’nin kurtarma planına Almanya’nın katılımını iptal etmeyeceği yönünde olsa da, basında yer alan haberlerde bundan sonraki süreçte Parlamento’ya daha fazla yetki verilmesinin istenebileceği ifade ediliyor. Şayet, böyle bir durum olması halinde, zorlu bir süreçte alınan kararlar Birlik’teki işlerin daha da yavaşlamasına ve sorunların büyümesine sebep olabileceği gerekçesiyle piyasa katılımcıları açısından hoş karşılanmayacaktır ve borsalara düşüş yönünde yansıyacaktır. Bu nedenle, gün boyunca bu karara yönelik beklemede kalınmalı, gelecek karara göre pozisyonlarda değişikliğe gidilmelidir.

54.700 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece güniçi pozisyonlar taşınmalı…

54.700 seviyesindeki 20 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kalındığı sürece hisse pozisyonları bugün de korunmalı.

Bugünün piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) Akfen Holding Olağanüstü Genel Kurul toplantısı yapılacak
11:30 – (İngiltere) Temmuz ayı sanayi üretimi açıklanacak
13:00 – (Almanya) Temmuz ayı sanayi üretimi açıklanacak
14:30 – (Türkiye) TCMB beklenti anketinin Eylül ayı ilk sonuçları açıklanacak
21:00 – (ABD) Bej Kitap (Beige Book) raporu açıklanacak
xx:xx – (Almanya) Alman Anayasa Mahkemesi AB`nin kurtarma programı hakkında hüküm verecek

Hacim artışıyla yükselen hisselerden dikkatimizi çekenler:

ISFIN, DOCO, AYGAZ, ECILC, ARCLK, VAKBN 

Yazarın Diğer Yazıları