Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Alımların devamı bugün de gelir …

Olumlu haberler ve özel sektör istihdam verisi dün borsalarda tepki alımlarına neden oldu

Bigpara Haber

Yunanistan’ın tahvil takasına katılım oranı hakkında gelen olumlu haberler ve özel sektör istihdam verisi dün borsalarda tepki alımlarına neden oldu.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

ABD Merkez Bankası FED’in enflasyon yaratmayacak kısa vadeli yeni bir tahvil alım programı (bir nevi QE3) ile ekonomiyi teşvik etmeye çalışacağına yönelik Wall Street Journal gazetesinde çıkan haber, önceki hafta Bernanke’nin bu konuda herhangi bir sinyal vermemesiyle çelişkili görünse de, pek çok analist Haziran ayına kadar bu yönde bir adım atılmasını bekliyor. Bu nedenle, muhtemelen FED enflasyonist baskıları göz önünde bulundurarak ve enflasyonu azdırmamaya dikkat edecek şekilde önümüzdeki aylarda niceliksel genişleme adımına devam edecek ve bu durum temel ekonomik açıdan zayıf olan ekonomilerde borsalara destek olacaktır.

Önceki gün Yunanistan’da tahvil takasına katılımın %20 seviyesinde olduğunu açıklanması piyasalarda büyük bir moral bozukluğu oluşturmuştu ama gelen son haberler olumluya bir dönüş olduğunu gösteriyor.

Bu akşam katılım bildiriminin sona ereceği borç takasında katılım büyük bir olasılıkla %75’in üzerine çıkacak ve bu durumu borsaların pozitif yönde karşılayacağını tahmin ediyorum. Gün içinde yayınlanacak olan Avrupa Merkez Bankası ile İngiltere Merkez Bankalarının faiz kararlarından değişik bir şey çıkmayacağını ve faizlerin değiştirilmeyeceğini düşünmem nedeniyle bankaların kararlarının piyasalarda etki yaratmayacağını, buna karşılık Yunanistan’ın borç takasındaki son gelişmeler ile ABD’deki haftalık işsizlik maaş başvuruları verisinin borsalara yön vereceğini düşünüyorum. Bu çerçevede, hafta başında yapılan negatif başlangıcın ve değer kayıplarının bugün yarın açıklanacak makro veriler ve borç takası haberi çerçevesinde geri alınacağını tahmin ediyorum.

Yurtdışı vadeli borsalar ile Asya Pasifik borsalarının olumlu görüntüsüne bağlı olarak 59.700 seviyesinden güne başlayacağını öngördüğüm İMKB’de gün içi zarar kes seviyesi olarak 59.100 takip edilebilir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
AKSEN, THYAO, BIZIM, VAKBN, TRKCM

Seans sonrası açıklanan 2011/12 dönemi bilançoları:
ECBYO, ARFYO, NIBAS, SEKFK

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:
BIMAS (Beklenen etki: Nötr): Fas`ta faaliyette bulunan %100 oranındaki bağlı ortaklığı BIM Stores SARL sermayesinin 150.000.000 Fas Dirhemi (Yaklaşık 31.600.000 TL ) artırılacağını ve sermaye artırımına katılacağını açıkladı. (KAP) 
ISGYO (Beklenen etki: Sınırlı Olumlu): İş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Süha Önder, “yurtiçi ya da yurtdışında somut kira geliri olan otel, alışveriş merkezi ya da karma proje fırsatlarını kolluyoruz” dedi. (Akşam)

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TÜİK Ocak ayı sanayi üretim endeksini açıklayacak
13:00 – (Almanya) Almanya`da Ocak ayı sanayi üretimi açıklanacak
14:00 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0,50%)
14:30 – (Türkiye) TCMB beklenti anketinin Mart ayı ilk sonuçları açıklanacak
14:45 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 1,00%)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 351.000)

Yazarın Diğer Yazıları