Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Alıcılar, hisse pozisyonlarını korumayı gerektiriyor

Halen mevcut hisse pozisyonlarının korunmasından yanayım

Bigpara Haber

Yardım isteeemiiiiyoruuummmm… İspanya Başbakanı “yardım isteeeemiyooooruuum” diye bas bas bağırsa da, kendini yatırımcı olarak göstermeye çalışan bir takım müsveddeler hala İspanya yardım talebinde bulunacak, yardım istemesi piyasalar açısından (esasından kendi cepleri açısından) iyidir söylemleriyle borsaları yükseltmeye çalışıyor.



Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Dün yurtdışı borsalardaki alım ağırlıklı görüntünün bir sebebi bu gelişme idi. Diğer konular ise, Almanya’da beklentilerden iyi gelen ZEW endeksi, ABD’de benzer şekilde sanayi üretimi ile beklentiyi düşük tutarak her zamanki oyunu sahneye konan bilançolar oldu. Her bilanço döneminde olduğu gibi bu dönemde de, yine beklentilerin düşük tutularak ABD borsalarının yukarı çekilmeye çalışılacağını geçmişteki yazılarımda ara ara yer vermiştim. Bu kapsamda, şu ana kadar açıklanan 45 bilançonun 38’inin beklentiden iyi gelmesinin bunu oldukça iyi açıkladığını düşünüyorum.

Alıcıların gücünü koruması hisse pozisyonlarını korumayı gerektiriyor…

Yurtdışında piyasa oyuncularının Noel ve/veya fonların değerleme dönemi öncesine kadar bu oyunu sürdürmesi muhtemel. Ortalıkta o kadar çok para var ki, maalesef bu para tüketici harcamalarına gidemediği için borsa, tahvil, emtia gibi şişirilmesi en müsait enstrümanlara gidiyor ve bu da ekonomiler iyiymiş gibi bir görüntüye neden oluyor. Dünya ekonomisi 2008 krizini bir şekilde geçirdi ama kriz bu defa farklı bir boyur ve yön kazanarak genişledi. Avrupa’ya sıçrayan, Asya’nın büyümesini yavaşlatan, global ekonomiyi sekteye uğratan ve hala devam eden krize karşılık ABD ve bazı Avrupa borsa endekslerine baktığınızda önceki zirvelerine tekrar ulaşıldığını görüyorsunuz. Daha da derinleşen krize karşılık FED, ECB, BoJ’un bastığı paracıkların borsaları hiç bir şey yokmuş gibi davranmaya itmesi çelişki olsa da aynı zamanda beklenen bir durum diyebilirim. Genel kanaatim odur ki, kredi derecelendirme kuruluşlarının Kasım – Aralık aylarındaki not açıklamalarına kadar İMKB-100 endeksi pozitif seyrini sürdürmeye çalışacaktır. Fakat, hiçbir kurumdan not artırımı gelmediği görüldüğünde bu duruma kar satışlarıyla karşılık verilecektir. Kar satışlarının boyutunu ise, görünümün pozitife yükseltilmesi dengeleyecektir. Bu kapsamda, defalardır söylediğim “inanmıyor olsam da pozisyonlar korunmalı” fikrini “rüzgara karşı tükürülmez” lafının bu piyasada ne anlama geldiğini bilerek sürdürüyorum.

Bugün ne yapılmalı?

İspanya’nın yardım talebinde bulunacağı beklentisi, Almanya’nın kurtarma fonunun İspanya için kullanılmasına ses çıkartmayacağı dedikoduları, beklentilerden iyi gelen veriler doğrultusunda güne yatayda başlangıç yapacağını tahmin ettiğim İMKB-100 endeksinde, para girişinin sürüyor olması ve geri çekilmelerin alımlarla karşılanmasını da göz önünde bulundurarak bugün de gün boyunca pozitif tarafta kalınacağını öngörüyorum. Bu nedenle, halen mevcut hisse pozisyonlarının korunmasından yanayım.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

EREGL, ECILC, TAVHL, ENKAI, TRKCM, OTKAR

Günlük piyasa takvimi:

11:30 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarını açıklayacak
15:30 – (ABD) Eylül ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri açıklanacak (Beklenti: Başlangıçlar 765.000, İzinler 810.000)
xx:xx – (ABD) Microsoft`un bilançosu açıklanacak (Beklenti: 0,57 $)
xx:xx – (Türkiye) Hazine 905 milyon TL iç borç ödemesi gerçekleştirecek

Yazarın Diğer Yazıları