Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

Açılış 57.300 civarından ve gün kapanışı da pozitif

Bigpara Haber

Bireysellikten kurtulamayan AB, TARP’da mı birlik olacak?


Avrupa Birliği üyelerinin bireysellikten kurtulup, sadece kendi ülke çıkarlarını düşünmekten vazgeçip ortak çıkarlar için hareket etmesi gerekirken şu zamana kadar bu yönde bir görüntü ortaya konulamamasının üzerine bir de 21 Temmuz kararlarının ülke parlamentolarında oylanacak olması, Almanya gibi önemli bir ortağın iktidar partisinin seçimlerde zayıflayarak bu durumun riske girmesi şimdilerde konuşulmaya başlanan TARP söyleminin ne derece uygulanabilir olduğu konusunda bizde şüpheler uyandırıyor.

Bu nedenle, dün her ne kadar yurtdışı piyasalar TARP beklentisini olumlu yönde fiyatlandırmış olsa da önümüzdeki günlerde ters şekilde aldıklarını geri vereceğini tahmin ediyor ve bu konuda elle tutulur bir ilerleme görülmediği sürece bu beklentiye yönelik yeni pozisyon açılmasını tavsiye etmiyoruz.

Açılış 57.300 civarından ve gün kapanışı da pozitif!

Bugünün piyasa gündemi özellikle siyasi açıdan oldukça zengin görünüyor. Gün içinde Merkel – Papandreu görüşmesinin ardından Yunan Maliye Bakanının basın toplantısı olacak ve akşam da Yunan Parlamentosunda kemer sıkma tedbirleri oylanacak. Yunanistan hükümetinin Parlamento’dan yeni ekonomik tedbirleri geçireceğine kesin gözüyle bakmamızın yanı sıra Yunanlıların piyasaları negatif yönde etkileyebilecek haber akışına katkı vermeyeceğini tahmin ediyoruz. Bu nedenle, saat 17:00’deki tüketici güveni verisine kadar borsaların artı tarafta seyredeceğini öngörüyor ve 57.100 civarından güne başlayacağını tahmin ettiğimiz IMKB-100 endeksinin günü 57.000 seviyesinin üzerinde tamamlamasını bekliyoruz.

Teknik açıdan izlenebilecek hisseler:

KONYA, ENKAI, EKGYO, GARAN, ANHYT

Günlük piyasa takvimi:

09:00 – (Yunanistan) Almanya Başbakanı Merkel ile Yunanistan Başbakanı Papandreu Yunanistan`daki finansal krizi ve reformları görüşmek üzere biraraya gelecekler
09:00 – (Almanya) GFK Tüketici Güven Endeksi açıklanacak
12:00 – (Yunanistan) Yunanistan Maliye Bakanı basın toplantısı yapacak
14:00 – (Türkiye) TCMB PPK toplantı tutanaklarını açıklayacak
16:00 – (ABD) S&P Case-Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak (Önceki: 1.1%)
17:00 – (ABD) Eylül ayı CB tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 46.5, Önceki: 44.5)
17:00 – (ABD) Eylül ayı Richmond FED İmalat Endeksi açıklanacak
19:00 – (Yunanistan) Yunanistan Parlamentosu’nda yeni kemer sıkma tedbirleri oylanacak

Dün neler oldu?

TARP beklentileri ABD ve Avrupa borsalarını coşturdu…
Gün açılışına kötü başlayan Avrupa borsaları, Avrupalı yetkililerin ABD’nin 2008 krizinde ortaya koyduğu TARP (Troubled Asset Relief Program) benzeri bir plan üzerinde çalıştığı haberinin ardından artıya geçerek %3’e varan yükselişler sergiledi. ABD tarafında ise, beklentilere paralel gelen yeni konut satışları verisinin yanı sıra Avrupa’dan gelen pozitif haber akışı, artıda başlayan borsa endekslerini %2.5 seviyesine kadar taşıdı.

Yazarın Diğer Yazıları